Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πρέσα οι τράπεζες και ο FT 20

Ναι υπό προϋποθέσεις σε μεγαλύτερο κούρεμα φέρεται να δέχεται το IIF. Γαλλογερμανική συμφωνία για TIER 1 στο 9% βαραίνει ή διορθώνει τις ελληνικές τράπεζες. Στις 292 τα χαμηλά του FTSE-20. Πτώση 7% για ΟΠΑΠ.

Ξεπερνά το 3% η διόρθωση του FTSE-20, που νωρίτερα υποχώρησε έως τις 294 μονάδες.

Οι πωλητές έγιναν επιθετικότεροι από τις 12:00 έως τις 12:10 καθώς στα ξένα ΜΜΕ γινόταν γνωστή η γαλλογερμανική συμφωνία σχετικά με τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Λίγο μετά τις 12:20 ανέβηκε σχετικό θέμα στο euro2day.gr, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για συμφωνία περί απαίτησης από τις τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%, προειδοποιώντας πως οι αγορές θα πρέπει να σταθεροποιηθούν επειγόντως.

Περίπου από εκείνη την ώρα και μετά οι μετοχές των τραπεζών διόρθωσαν σχεδόν… κάθετα και η διαγραμματική απεικόνιση της Εθνικής και της Αlpha Bank - Eurobank αποτύπωσε  αμέσως αυτήν την εξέλιξη.

Έτσι, η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε έως το 1,70 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,99 ευρώ και της Eurobank έως το 0,65 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες 10,2% καταγράφονταν για τη μετοχή της Πειραιώς, 6,10% για το Τ.Τ. και 3,06% για την ΜΡΒ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν κυρίως σε αυτήν την εξέλιξη την ενεργοποίηση των πωλητών, την κάθετη διόρθωση του τραπεζικού δείκτη μετά τις 12:10 και την ανησυχία και πάλι μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων.

Δευτερευόντως, φαίνεται να απασχολούν την αγορά, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Το ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκεσε περισσότερο από το σύνηθες αναζωπύρωσε φήμες και σενάρια στα πολιτικά γραφεία.

Κλίνουμε περισσότερο στην πρώτη εκδοχή - παράμετρο
, πόσο μάλλον που και ο γενικός διευθυντής του IIF αναθεωρεί τη μέχρι πρότινος θέση του και σύμφωνα με το Reuters δείχνει ανοιχτός για μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων, υπό προϋποθέσεις.

Ο κ. Charles Dallara, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο διαγραφής μεγαλύτερης της τάξεως του 50%. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε πιθανότερη την εκδοχή πως κυρίως οι τράπεζες και βεβαίως ο FTSE-20, εν γένει το Χ.Α., διορθώνουν σημαντικά, τη στιγμή όπου τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ ακολουθούν ανοδική πορεία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v