Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα των... Παθών!

Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση αλλά και την κοινωνία, οικονομία με το ΧΑ να παραμένει συγκριτικά ψυχραιμότερος προεξοφλητής των εξελίξεων. Το κλειδί στις τράπεζες, ζητούμενο η επιβεβαίωση των 298 μονάδων για FΤ20.

Στην ολική ανατροπή που επιδιώκει η Γερμανία για την Ευρώπη αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, διαδικασία που εξελίσσεται μεθοδικά από πέρυσι τον Μάιο, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί από το euro2day.

Όπως όλα δείχνουν, μεγάλο μέρος της εικόνας των γερμανικών προθέσεων θα έχουμε μεν στη σύνοδο κορυφής, πληρέστερο όμως στις αρχές Νοεμβρίου.

Με το Βερολίνο να έχει τον πρώτο και τον… προτελευταίο λόγο και τις διάφορες τάσεις στο εσωτερικό του γερμανικού συστήματος να συγκλίνουν στο επιδιωκόμενο ύψος του "κουρέματος", μένει να φανεί σε ποιον βαθμό θα ληφθούν υπόψη οι γαλλικές ανησυχίες.

Περιμένοντας τον "κουρέα" σημειώναμε στο σχόλιο της 15ης/10, συνεκτιμώντας τις θέσεις του Γ. Άκερμαν και του Φ. Κένερ και την τελευταία δήλωση-προειδοποίηση του Β. Σόιμπλε.

Οι εξελίξεις, ραγδαίες και ενδεχομένως απρόβλεπτες για ένα μέρος του εγχώριου συστήματος, οδηγούν στην επόμενη ημέρα με ταχύτατες κι ιστορικές διαδικασίες. Αναμφίβολα, το Χ.Α. θα κινηθεί στη ροή των πολιτικών (και παραπολιτικών) διεργασιών και ζυμώσεων όσων θα προκύψουν μέσα στην εβδομάδα και η προεξόφληση των παικτών θα αφορά -μέχρι τώρα- στο συνολικό ύψος ενός κουρέματος, στις συνέπειες και στα βάρη για τις τράπεζες.

Στις 775,59 μονάδες ο Γ.Δ., στις 305,63 ο Ftse-20, ενώ οι τράπεζες επιχειρείται να αντιδράσουν από τα ελάχιστα 19 - 22 ετών, με την ΕΤΕ στο 1,82 ευρώ και τις διεργασίες στο μέτωπο Alpha - Eurobank να συνεχίζονται κανονικά.

Την ίδια περίοδο, στο Χ.Α. παρατηρείται η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία της αυτονόμησης μη τραπεζικών επιχειρήσεων και εταιριών από αρκετούς κλάδους (με έμφαση στις εξαγωγές, στη διασπορά χαρτοφυλακίου, στα υγιή ίδια κεφάλαια, στην εμπρόθεσμη αποπληρωμή υποχρεώσεων κ.ά.).

Διαδικασία που θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα ληφθεί ουσιαστικά υπόψη των καθ' ύλην αρμόδιων χρηματιστηριακών και επενδυτικών αρχών, κύκλων και παραγόντων. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες της αγοράς, αρκετοί οι χρηματιστές και περισσότεροι οι επιχειρηματίες (προφανώς και οι επενδυτές) οι οποίοι θεωρούν πως μέσα από τη γενικότερη ανατροπή που συντελείται στην κοινωνία, στην οικονομία και στις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις της αγοράς μας για τον επόμενο ιστορικό κύκλο αυτού του τόπου.

Προσπαθούμε να παραμένουμε, όσο το επιτρέπει η δυσχερής συγκυρία, ψύχραιμοι, νηφάλιοι και ενήμεροι για τα τεκταινόμενα στα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Από τεχνική πλευρά, κρατάμε την επιβεβαίωση των ελάχιστων της 4ης/10, τον σχηματισμό διπλού πυθμένα με υψηλότερη τη δεύτερη χαμηλή τιμή (στις 10/10) και την προσπάθεια αποτύπωσης του τελικού ύψους κουρέματος στην τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v