Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίστηκε η αντίδραση με ...επιφυλάξεις

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ, εν μέσω ασκήσεων επί χάρτου για μεγαλύτερο "κούρεμα". Άνοδος για Alpha, Eurobank, EΛΠΕ, πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Στο 71,95% οι απώλειες για τραπεζικό δείκτη από την αρχή του χρόνου.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται και σήμερα της αντίδρασης, όταν την ίδια ώρα οι συζητήσεις και οι “ασκήσεις επί χάρτου” που αφορούν το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους καλά κρατούν.

Η Ευρωζώνη συζητά μεγαλύτερο “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Juncker μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έκτη δόση θα εκταμιευτεί σύντομα, όπως μετέδωσε η WSJ. Παράλληλα, ο κ. Juncker απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το "κούρεμα" που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές επί του Ελληνικού χρέους θα είναι υψηλότερο του 21% που είχε σχεδιαστεί αρχικώς, σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Francois Baroin, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio1.

Οι κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων προετοιμάζονται για “haircut” μέχρι και 60% των επενδύσεών τους, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν μια λύση που να μειώνει το χρέος της Χώρας αρκετά, ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση χρέους, τονίζει το Bloomberg.

Ο κίνδυνος είναι οι πιστωτές να αρνηθούν να προχωρήσουν σε “haircut” μεγαλύτερο του 21% που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, οδηγώντας την Ελλάδα να χάσει κάποιες πληρωμές και να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρωζώνη, προκαλώντας υποβάθμιση αξιολογήσεων και πληρωμή CDS.

Από την πλευρά του ο Mohamed El-Erian της Pimco, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι ένα σημαντικά μεγαλύτερο “haircut”, καθώς αυτό που συζητιέται τώρα δεν είναι αρκετό για να βάλει τη Χώρα πίσω στο δρόμο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Δήλωσε ακόμη αισιόδοξος ότι “πρόκειται να το δούμε σύντομα, καθώς νομίζω πως οι πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, καταλαβαίνουν ότι η μείωση του χρέους είναι μέρος της λύσης”.

Σε ορισμένες Τράπεζες πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και υποχρεωτική, υποστήριξε ο Jean-Claude Juncker, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschland Funk.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στο PSI, ο κ. Juncker δήλωσε: “Οι ιδιωτικές Τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν η τρέχουσα εθελοντική συμμετοχή δεν είναι επαρκής, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε επιβεβλημένη συμμετοχή”.

Παρά την αρνητική φιλολογία που αφορά κατά κύριο λόγο τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, οι Τραπεζικές μετοχές και σήμερα συνέχισαν να ανακάμπτουν από τα πρόσφατα χαμηλά, αγνοώντας επιδεικτικά και στην σημερινή έκθεση της Goldman Sachs που “τσεκούρωσε” τις τιμές – στόχους 20 Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και επτά Ελληνικών.

Εντυπωσιακά επιφυλακτικό το μεγαλύτερο κομμάτι των εγχώριων επαγγελματιών, τονίσει ότι η “ταλαιπωρία” του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου δεν έχει τελειώσει και δεν αποκλείεται να μεσολαβήσουν τέτοιες εξελίξεις, που οι Τραπεζικές μετοχές να “δουν” και νέα χαμηλά (!)

Ασφαλώς και από το Τραπεζικό ταμπλώ, ξεχώρισε σήμερα το +21,43% της TBank (με όγκο 1228486 τεμ.). Πιθανότατα οι σημερινοί αγοραστές να ξέχασαν την αναλογία συγχώνευσης με το Ταχ. Ταμιευτήριο που είναι 50 προς 1 και βέβαια αυτό δεν βγαίνει υπέρ των μετόχων της TBank, όσο ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου κινείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Όχι ιδιαίτερα επιφυλακτική η σημερινή κίνηση της μετοχής του ΟΤΕ, στον απόηχο της νέας υποβάθμισης από την Standard & Poor’s, σε “B” από “BB-“ με αρνητικό Outlook.

Ο τίτλος έχει σαν σημαντική αντίσταση τα 3,71 ευρώ, ενώ για να ξεφύγει από το μακροχρόνιο πτωτικό κανάλι, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 4,80 – 5,14 ευρώ.

Σχετική απογοήτευση από τον τίτλο της Εθνικής, καθώς μπορεί να αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,92 ευρώ (+5,5%), όμως γύρισε τελικά και έκλεισε αμετάβλητος.

Σημαντικής δραστηριότητας συνέχεια από τους οίκους αξιολόγησης.

H Fitch έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση ηχηρά ονόματα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, ο οίκος έθεσε υπό παρακολούθηση τις Τράπεζες Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas, Societe Generale και Barclays.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch προχώρησε και στην υποβάθμιση των Βρετανικών Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland Group σε "Α" από "ΑΑ-".

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα, στο “ΑΑ-“ από “ΑΑ”, προχώρησε η Standard & Poor's, με αρνητικό outlook.

Παρά την εξέλιξη αυτή και παρά το γεγονός ότι προηγηθεί αξιοπρόσεκτη πτώση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστηριακά ταμπλώ ήταν “πράσινα”, ακόμα και της υποβαθμισμένης Ισπανίας (!)

Αντίθετα η εξέλιξη αυτή έφερε πρόσκαιρη νευρικότητα και ανοδικές διαθέσεις στα spreads, στις Αγορές ομολόγων, όμως και εκεί σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι ισορροπίες, ιδιαίτερα μετά την είδηση ότι η Κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 20 Ιανουαρίου 2012.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, βρέθηκε να χάνει έως και 1,7%, γύρισε σε κέρδη 1,53% και τελικά έκλεισε περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης, χωρίς όμως να τεθεί σε αμφισβήτηση το θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 12.00

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε, χάραξε αντιστρόφως ανάλογους δρόμους για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη. Ο πρώτος σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 4,19% και ο δεύτερος εβδομαδιαίες απώλειες 11,49%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο -45,15% και -71,95% αντίστοιχα.

Ανοδικό ξεκίνημα για την Wall Street, εν μέσω μάλλον αντιφατικών μηνυμάτων. Από την μία οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης πωλήσεων θα αυξηθεί 0,7%.

Από την άλλη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan, διαμορφώθηκε στις 57,5 μονάδες, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συγκλίνουν στις 60 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, για μία ακόμα συνεδρίαση, στο ταμπλώ του 20αρη, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν περισσότεροι.

Από τους “κόκκινους”, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-3,94%), ΟΠΑΠ (-2,22%) και Coca-Cola (-1,05%).

Με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Κύπρου, Jumbo, Folli Follie Group, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της Εθνικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+5,02%), Βιοχάλκο (+4,86%), Alpha Bank (+3,88%). Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 2% για ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Τιτάν, Πειραιώς, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 25 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 759,26 (10.41), υψηλό τις 784,21 (13.48) και έκλεισε τελικά στις 775,59 μονάδες με κέρδη 0,42%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 47 εκατ. από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα (δεν έλειψαν εκ νέου οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές), με 101 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, 20 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 30% και άλλοι 21 με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 29,9%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανοδική ανάσα, που έχει πεπερασμένο όριο και πολλά “αν”, χαρακτηρίζει την προσπάθεια σταθεροποίησης της Αγοράς που παρατηρείται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Μάνος Χατζηδάκης.

Δυστυχώς η υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν είναι θετικό σημάδι, αντίθετα θεωρείται δείγμα ότι η ταλαιπωρία του επενδυτικού κοινού θα συνεχιστεί.

Η ανοδική αντίδραση των Τραπεζών είναι μάλλον τεχνητή ύστερα και από το τελευταίο μαζικό “ξεφόρτωμα”, αφού οι τιμές των περισσότερων μετοχών βρέθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά και ελκυστικά (τουλάχιστον με βάση τις απόλυτες τιμές) επίπεδα.

Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους θα είναι μικρότερο του αναμενομένου (γύρω στο 30%-35%), είναι ακόμη πρώιμο να πει κανείς ότι τα “βάσανα” των Ελληνικών Τραπεζών θα τελειώσουν εκεί, αφού εκκρεμεί και ο έλεγχος της BlackRock και οι πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση φοβίζουν τους επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι σίγουροι ότι θα εφαρμοστούν ως έχουν, καθώς οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες.

Έως ότου ξεκαθαρίσουν κρίσιμα θέματα για την ελληνική οικονομία, το Χ.Α. θα συνεχίσει να “ταλαιπωρείται”. Για το λόγο αυτό η βασική σύσταση προς τους επενδυτές είναι η αποχή και η διατήρηση των όποιων διαθέσιμων ρευστών διαθέτουν, εκτός Αγοράς.

Στα λίγα θετικά, το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 15 ημερών (773 μονάδες), ένδειξη ότι η Αγορά μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, έστω και αν ο χαμηλός τζίρος συνεχίζει να επιβεβαιώνει την απόλυτη επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-------- ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, ενώ σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών.

Ελαφρώς καλύτερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,45%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8886, τιμή εκκαθάρισης 305) κινήθηκαν μεταξύ 296 και 311 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, στο 83%, με τον όγκο συναλλαγών να μένει χαμηλά, στα 757 δικαιώματα (678 δικαιώματα αγοράς και 79 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (154500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11401), Alpha Bank (9172), Πειραιώς (6478), Eurobank (1540), ΔΕΗ (224), Κύπρου (397), Μυτιληναίο (258), Ταχ. Ταμιευτήριο (294), ΟΠΑΠ (1042), ΓΕΚ (474), MIG (339), MPB (164), ΟΤΕ (503), Ελλάκτωρα (248), Ελ. Πετρέλαια (283), Βιοχάλκο (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8151500 τεμ.), Εθνική (13657706 τεμ.), Πειραιώς (17609613 τεμ.), ΟΤΕ (5067520 τεμ.), MIG (4422213 τεμ.), Eurobank (17788160 τεμ.) Κύπρου (6028630 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v