Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργούν οι αγοραστές, σε υπερωρίες οι πωλητές

Διευρύνονται οι απώλειες καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές προεξοφλούν πως θα βρουν χαμηλότερες τιμές. Η αβεβαιότητα για το τελικό ύψος του κουρέματος κρατά σταθερούς τους πωλητές, κυρίως στις τράπεζες. Πτώση για ΕΤΕ, ΕFG.

Διόρθωση με συναλλαγές μόλις 17 εκατ. ευρώ συνεχίζεται στο ΧΑ.

Ο μεν Γ.Δ. υποχωρεί στις 736 μονάδες κατά 2,15%, ο FTSE-20 στις 286 μονάδες κατά 2,29% και με τον τζίρο μόλις που φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ, περίπου στις 14:30.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο τζίρο του έτους, με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές και εμπορευσιμότητα, χαμηλότερο και του χθεσινού.

Το ότι η αγορά υποχωρεί έως 2,3% σε συνέχεια του χθεσινού -2,97% με τον μισό και λιγότερο τζίρο από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ανοδικών συνεδριάσεων ενδέχεται να έχει τη σημασία του.

Αναμφίβολα, οι πωλητές είναι σταθεροί σε τράπεζες και μετοχές του FTSE-20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, ούτε χθες αλλά ούτε σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουμε χαρακτηριστικά γενικευμένης εκποίησης και πανικού, όπως στη διάρκεια της διόρθωσης στις 10 του μήνα.

Οι πωλητές σταθεροί μεν και επίμονοι, ακόμη και σε επίπεδα πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 20άρη, αλλά η έκταση της διόρθωσης αποδίδεται περισσότερο στην απουσία αγοραστών που κατά την εκτίμηση ορισμένων, αφορά περισσότερο σε εν δυνάμει αγοραστές, που αναμένουν, χαμηλότερες τιμές.

Αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες, παίχτες προεξοφλούν πως την ημέρα (ή στη φάση) που θα ανακοινωθεί το τελικό ύψος του «κουρέματος», οι τράπεζες θα δεχτούν τη μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων μηνών ή….

Εάν το κούρεμα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αποτιμηθεί ως μη διαχειρίσιμο, ο κλαδικός δείκτης και οι μετοχές θα δεχθούν αφόρητη πίεση, θα καταγραφούν ενδεχομένως ιστορικά ελάχιστες τιμές και χρηματιστηριακές αξίες.

Εάν το ύψος του κουρέματος θεωρηθεί λογικό, θα μπορούσε να συμβεί το ακριβώς αντίθετο.

Επί της ουσίας, η αγορά εκτιμά πως το τελικό ύψος του κουρέματος δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, πως η βούληση των Γάλλων για 35% ή η χθεσινή πρόταση της Deutsche Bank είναι ενδεικτικές της διάστασης θέσεων και συμφερόντων που υπάρχουν ακόμη μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού.

Δεδομένου ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει οριστική λύση από πλευράς Βερολίνου, είναι λογικό οι αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής και οι σταθεροί πωλητές να συνεχίζουν να εκβιάζουν χαμηλότερες τιμές.

Έχει γίνει από την πλειονότητα των παιχτών κατανοητό πως το Βερολίνο δεν βιάζεται, πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ των γερμανικών συμφερόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύεται ανάλογη υπομονή και ψυχραιμία παρά τη δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η αγορά.

Πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε κατά 3,07% στα 1,59 ευρώ, με το ελάχιστο λίγο χαμηλότερα στα 1,52 ευρώ.

Υποχωρούσαν επίσης, Alpha Bank- Eurobank, επέμεναν οι πωλητές – πιέσεις στην Πειραιώς.

Επιβαρυντική παράμετρος για τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20 εκτός των τραπεζών είναι και η διόρθωση του ΟΠΑΠ. Έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη και έγκαιρα, από όσο πιστεύουμε, πως οι παίχτες θα προεξοφλούσαν αρνητικά την επιβάρυνση του Οργανισμού από το δημόσιο.

Οι κινήσεις του Οικονομικού Επιτελείου και η συγκυρία λειτουργούν αρνητικά για τον ΟΠΑΠ που θα εγκαταλείπεται σταδιακά ακόμη και από παραδοσιακούς επενδυτές του.

Στα 13 ευρώ υποχωρεί κατά 1% η μετοχή της Coca Cola 3E, ενώ μικτές τάσεις επικρατούν για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΜΟΗ, Τιτάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v