Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα τα βλέμματα σε Βερολίνο, τράπεζες

Το Βερολίνο κατεβάζει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό σε συνδυασμό με νέο γύρο ανησυχιών επαναφέρει τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ανοιγμα με πτώση 2% για Γ.Δ., στο -5% οι τράπεζες.

Στη σκιά της χθεσινής μεγάλης διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου και της πεποίθησης για διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους προεξοφλείται πως θα κινηθεί και σήμερα το ΧΑ.

Κατά 7,28% διόρθωσε χθες ο τραπεζικός δείκτης στις 325,39 μονάδες παρασύροντας τον FTSE-20 κατά 4,06 στις 293,20 και κατά 2,97% χαμηλότερα τον Γ.Δ. στις 752,59 μονάδες.

Ο μετριότατος τζίρος, που δεν υπερέβη τα 33,5 εκατ. ευρώ, οι χαμηλότατες συναλλαγές έτους για τραπεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ο χθεσινός τζίρος στις τράπεζες, ο χαμηλότερος του έτους, αποτυπώνει από τη μία τις ανησυχίες για μεγαλύτερο haircut, παραπέμπει όμως, σε προσδοκίες για διαχειρίσιμα βάρη.

Η γερμανική πλευρά φρόντισε χθες δια στόματος της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για μία λύση στη Σύνοδο Κορυφής.

Είναι προφανές γιατί το Βερολίνο δεν «καίγεται» άμεσα και επιχειρεί να μεταθέσει προς το πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου την τελική λύση.

Είναι επίσης γνωστό πως μία από τις πιο ιστορικές διελκυστίνδες επιχειρείται αυτήν την περίοδο μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού καθώς οι Γερμανοί θέλουν μεγαλύτερη διαγραφή, δεν μπορούν, ωστόσο, να αδειάσουν εντελώς τους Γάλλους.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο παράμετροι αυτής της εξέλιξης, με την πρώτη να αφορά στη μελέτη της Deutsche Bank για διαγραφή των ελληνικών ομολόγων κατά 40% χωρίς ουσιώδη αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η πρόταση προέρχεται από την... Τράπεζα, όπου επικεφαλής είναι ο Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος είναι και πρόεδρος του IIF, του διεθνούς τραπεζικού λόμπι που διαπραγματεύτηκε το πρώτο PSI.

Η γερμανική πλευρά προωθεί ένα δεύτερο PSI και η πρόταση της Deutsche Bank για κούρεμα 40% σαφώς μικρότερου αυτών που είχαν αναφερθεί ο Ολι Ρεν και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, αλλά κατά 5 μονάδες πάνω από το όριο που έχουν θέσει οι Γάλλοι.

Ωστόσο, οι Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά πως εκτός από τις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Credit Agricole πρόβλημα θα μπορούσε να έχει και η Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο θα πρέπει να συνεκτιμήσει την προειδοποίηση της Moody’s προς το Παρίσι για ενδεχόμενο υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κατά συνέπεια, όσο δεν διαμορφώνεται η επιθυμητή «τελική λύση» από πλευράς Γερμανών, οι «αγορές» θα εκβιάζουν και θα πιέζουν τα χρηματιστήρια, τις αγορές ομολόγων.

Στο ΧΑ φαίνεται πως υπάρχει μικρή ουρά πωλητών μετά το -10,4% της Εθνικής στα 1,63 ευρώ, και των ισχυρών πιέσεων σε άλλες μετοχές του κλάδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση αντέδρασαν έστω και οριακά ανοδικά οι δείκτες «χημικών» και «πετρελαίου – αερίου».

Ισχυρές αντιστάσεις διαμορφώθηκαν για ακόμη μία φορά σε μετοχές των Τιτάν, ΕΛΠΕ, 3E Coca Cola, από τον τραπεζικό κλάδο για τη μετοχή της Κύπρου, αλλά και για τίτλους των ΕΧΑΕ, Frigoglass, αλλά και Forthnet, Minoan Lines, S&B.

Προς ώρας, τα ελάχιστα για τον Γ.Δ. και το ιστορικό χαμηλό για τον FTSE-20 κρατούν, μένει να αποδειχτεί κατά πόσο μπορούν να αντέξουν και σήμερα.

Προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί από τους πωλητές στη μετοχή της Εθνικής, αλλά και στις ρευστοποιήσεις σε Alpha BankEurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v