Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στο Σύνταγμα και στις Βρυξέλλες

Στη Βουλή και πέριξ αυτής αλλά και στις εξελίξεις από το γερμανογαλλικό μέτωπο «κοιτάζει» το ΧΑ. Στην περιοχή των 292 μονάδων ο FTSE-20, με πιέσεις για ΟΤΕ, Πειραιώς. Αντιδρούν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και MIG.

Στον ρυθμό όσων διαδραματίζονται στο προσκήνιο, κυρίως όμως στο παρασκήνιο των γερμανογαλλικών διεργασιών, κινούνται οι αγορές.

Από τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο, μέχρι την ευρωπαϊκή περιφέρεια, την Αθήνα.

Χαμηλότερα το ευρώ, οπισθοχωρεί εκ νέου στο 1,37 δολ., ενώ το πετρέλαιο και ο χρυσός πιέζονται. Το πολύτιμο μέταλλο χάνει 1,41%, προς τα 1.623,70 δολ. η ουγκιά.

Στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκίνησε με πωλήσεις από τις πρώτες κιόλας εντολές, πιέζοντας τον Γ.Δ. έως τις 729,17 μονάδες, τον FTSE-20 έως τις 283,26 μονάδες, με διασπορά διόρθωσης, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ χάνει έως 3,2% και φτάνει έως τα 3,17 ευρώ.

Στα πρώτα 5 - 10 λεπτά της συνεδρίασης σημειώθηκαν οι μέχρι τώρα χαμηλές τιμές για την Alpha Bank στο 0,94 ευρώ, όμως σταδιακά ανέκαμψε έως το 0,98.

Και η Εθνική από το 1,59 έφτασε σταδιακά στο 1,67 ευρώ, ενώ η Eurobank και η Πειραιώς παρέμειναν εγκλωβισμένες στα αρχικά χαμηλά επίπεδα.

Χαμηλότερα Κύπρου και ΜΡΒ, στο 0,33 ευρώ το Τ.Τ.

Μετά τα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης, αντέδρασαν σταδιακά ο ΟΠΑΠ, η MIG, ο Μυτιληναίος αλλά και τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ.

Έτσι, οι απώλειες για τον FTSE-20 περιορίστηκαν στο 0,59%. Ο δείκτης προσέγγισε τις 287 μονάδες, παραμένοντας έτσι σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από την ιστορικά ελάχιστη τιμή των 277,20 μονάδων.

Οι συναλλαγές μέτριες, περίπου όσες και στην προχθεσινή συνεδρίαση, ενώ είναι ενδεικτικό πως για τις περισσότερες μετοχές των FT MID και SC ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνούσε λιγοστές χιλιάδες ευρώ.

Σε Intralot, Μέτκα, ΕΧΑΕ, αλλά και σε Βωβό, Ντιονίκ, MLS, Νηρέα και Παρνασσό είχαν πραγματοποιηθεί, συγκριτικά πάντα, ικανοποιητικές συναλλαγές.

Η συνέχεια, σύμφωνα με την εκτίμηση βραχυπρόθεσμων παικτών, αναμένεται ανάλογη και το Χ.Α. κοιτά τόσο στο εσωτερικό, στη Βουλή και πέριξ αυτής, όσο και στο εξωτερικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v