Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Άνευρη τραπεζική αντίδραση

Μικρή άνοδος στο ΧΑ σε μια αγορά διαλυμένων αποτιμήσεων, χαμηλής ψυχολογίας και ανύπαρκτης διάθεσης ανάληψης πραγματικού επενδυτικού ρίσκου. Κέρδη για ΕΤΕ (3,7%), Eurobank (4,47%), Alpha (3,1%).

Μία αγορά διαλυμένων αποτιμήσεων, χαμηλής ψυχολογίας και ανύπαρκτης διάθεσης ανάληψης πραγματικού επενδυτικού ρίσκου, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται από το σκληρό Τραπεζικό trading και να εγκλωβίζει σε συνεδριάσεις, δήθεν ανοδικού χαρακτήρα, όπου το θετικό πρόσημο δεν μπορεί να αντέξει ούτε ώρες (!)

Με αφορμή το ανέλπιστα θετικό πρόσημο των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και κάποια δημοσιεύματα για πιθανή σημαντική διεύρυνση του EFSF, επιχειρήθηκε βίαια ανοδική αντίδραση και στο ταλαιπωρημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύριο εκφραστή (ποιον άλλο) τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε μέχρι τις 337,85 μονάδες (+5,88%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 1,04 ευρώ (+9,47%) και αυτός της Εθνικής μέχρι τα 1,75 ευρώ (+8,7%).

Όμως λίγο μετά τις 13.55 η “σάλπιγγα” της Αγοράς σάλπισε υποχώρηση, με “σαλπιγκτή” τον τίτλο του ΟΤΕ και όσοι δεν χαρακτηρίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, απλά μετρούν νέους εγκλωβισμούς ή σημαντικές ημερήσιες απώλειες.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ένα πρώτο “άλλοθι” για τις σημερινές πρωτοβουλίες των αγοραστών  έδωσε ένα δημοσίευμα της Guardian επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σύμφωνα με αυτό, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την ενίσχυση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για έξοδο από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει ακόμα καμία συμφωνία για αύξηση του μεγέθους του EFSF, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το Reuters.

Τα κεφάλαια του EFSF δεν θα ξεπεράσουν τα 440 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Γερμανίας τα 211 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Kotthaus, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτό το ζήτημα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Martin Kotthaus ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση στην Ε.Ε δεν αφορά την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, αλλά στην χρησιμοποίηση τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ζητά η Αυστρία σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών Maria Fekter, η οποία δηλώνει παράλληλα, ότι τάσσεται υπέρ της μετατροπής του EFSF σε σχήμα ασφάλισης ομολόγων. Η κα. Fekter ωστόσο, επεσήμανε πως η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να είναι εθελοντική ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει εκταμίευση των CDS.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε σε Κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα έχουν διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις Βουλευτών που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση της επιτροπής.

Οι Τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν μέχρι τότε βασικά εποπτικά κεφάλαια (core tier 1) 9%. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, η αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, θα αναγκάσει τις 66 μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους 220 δισ. ευρώ.

Απόλυτα συγκρατημένοι οι παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, περιορίζονται στο να επισημάνουν με νόημα, ότι η πρόσφατη επίθεση του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου προς το εγχώριο Τραπεζικό σύστημα αναδεικνύει το χάσμα συμφερόντων που προκύπτει μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπεζών και δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις για τον κλάδο.

Χρεοκοπία της Ελλάδας πριν από το Μάρτιο του 2012 αναμένουν σχεδόν 7 στους 10 διεθνείς fund managers. Σύμφωνα με σχετική μηνιαία έρευνα της BofA-Merrill Lynch στους διαχειριστές κεφαλαίου, το 85% εξ αυτών εκτιμά ότι η Ελλάδα οδηγείται στη χρεοκοπία και μόνο το 8% εκτιμά ότι η Χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ερωτηθέντες για το πότε προβλέπουν χρεοκοπία, το 31% επιλέγει το πρώτο τρίμηνο του 2012, το 18% θεωρεί ότι η Χώρα θα χρεοκοπήσει το Νοέμβριο και άλλο ένα 18% φέτος το Δεκέμβριο.

Τι κάνει η Κυβέρνηση, εκτός από τα να παρακολουθεί έντρομη τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο;

Τροπολογία-σοκ κατατέθεσε τη Δευτέρα στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία δίνεται η δυνατότητα παροχής έως και 90 ωρών μηνιαίως για τους αποσπασμένους και διατεθειμένους υπαλλήλους στα γραφεία Υπουργών, Βουλευτών αλλά και Κομμάτων, την ίδια στιγμή που το ανώτατο όριο υπερωριών για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο είναι μόνο 20 ώρες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές
οι: Jumbo (-2,19%), Ελ. Πετρέλαια (-2,64%), Μυτιληναίος (-0,35%), ΟΠΑΠ (-0,15%), ΟΤΕ (-2,94%), Κύπρου (-0,92%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την MIG (+8,13%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Εθνική, Alpha Bank, Folli Follie Group, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 23 μονάδων, με χαμηλό τις 733,62 (10.43) και υψηλό τις 756,89 μονάδες (13.09).

Προ των δημοπρασιών βρέθηκε στις 737,77 μονάδες και με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 740,93 μονάδες με κέρδη 0,39%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 40 εκατ. από τα οποία τα 2 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλή, υπό προϋποθέσεις, η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών και 28 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,74%.

Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε τι είναι;

Με θετικό πρόσημο, όπως προαναφέρθηκε, τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αν και η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, μόνο για συγκρατημένη αισιοδοξία δεν συνηγορεί.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, στο Α1 από ΑΑ2, με αρνητικό outlook, προχώρησε η Moody's.

Είχε προηγηθεί η S&P που υποβάθμισε 24 Ιταλικές Τράπεζες και Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα, εξαιτίας χαμηλότερων προοπτικών για την ανάπτυξη της Ιταλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση της για τον κίνδυνο του Τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ιταλίας στην Ομάδα 3 από την Ομάδα 2.

Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαϊκών Τραπεζών ότι θα αποφύγουν τις Κρατικοποιήσεις με την πώληση στοιχείων ενεργητικού, ενδέχεται να διαψευστούν από την έλλειψη ενδιαφερόμενων αγοραστών, εκτιμά σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.
 
Οι Τράπεζες στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία έχουν ανακοινώσει σχέδια συρρίκνωσης κατά 775 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης και να εναρμονιστούν με τα αυστηρότερα όρια κεφαλαιακής επάρκειας. Ωστόσο, η έλλειψη αγοραστών καθιστά τους στόχους αυτούς μη ρεαλιστικούς.

"H πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι ανέφικτη στο τρέχων οικονομικό περιβάλλον" δήλωσε στο Bloomberg o Simon Maughan, επικεφαλής πωλήσεων της MF Global UK Ltd, στο Λονδίνο. "Όλες οι Τράπεζες πουλάνε και καμία Τράπεζα δεν αγοράζει. Απλά δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες. Επιφυλακτικό ξεκίνημα με οριακές απώλειες για την Wall Street, εκτός του Nasdaq που πιέζεται σημαντικά ελέω Apple.

Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε κέρδη ύψους 6,62 δισ. δολ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στα 7,25 δισ. δολ. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 39% στα 28,27 δισ. δολ., ενώ όμως, οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στα 29,69 δισ. δολ.

Από την άλλη, η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη 2,15 δισ. δολάρια ή 1,15 δολ. ανά μετοχή έναντι ζημίας 7 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 46% στα 9,89 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένου κέρδους της τάξης των 3,4 δισ. δολ. από προσαρμογή των αποτιμήσεων χρεών, τα κέρδη της Morgan Stanley ήταν 2 σεντς να μετοχή.

Εννοείται ότι η “βιομηχανία δεικτών” παραμένει ακούραστη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Έτσι, οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 5%, μετά την εκτίναξη του Αυγούστου. Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών εκτινάχθηκαν 15% στις 658.000 κατοικίες.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι ανεγέρσεις νεόδμητων θα αυξηθούν 3,3% και οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών θα μειωθούν 2,4%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά τις έντονες διακυμάνσεις για Τράπεζες και Τραπεζικό δείκτη, η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, διαμορφώθηκε περίπου στο 2 προς 1, όμως ελάχιστοι από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές μπόρεσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επί ξυρού ακμής εκ νέου τα Χρηματιστήρια, με την ελπίδα να διαψευστεί ο προαναγγελθείς χαμηλός πήχης προσδοκιών για την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στ βαθμό που το αποτέλεσμα της Συνόδου δεν κριθεί επαρκές από τις Αγορές, μόνο περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αναμένονται, με επίκεντρο των αρνητικών σεναρίων τον Τραπεζικό κλάδο.

Στην περίπτωση αυτή και παρά το γεγονός ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να μονοπωλούν το ημερήσιο και άκρως βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, λόγω υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, τα νουνεχή χαρτοφυλάκια μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, οφείλουν να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Τα ανοικτά μέτωπα στον Τραπεζικό κλάδο θα εξακολουθήσουν να συντηρούν το κλίμα μεταβλητότητας, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η λογική εξορθολογισμού κάποιων τοπικών υπερβολών ενδεχομένως να επικρατήσει και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Μετά και την χθεσινή υποχώρηση τα περιθώρια συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης έχουν περιοριστεί σημαντικά καθώς κλείσιμο κάτω από τις 734 μονάδες θα έβαζε τέλος στον χαρακτήρα της βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης που ξεκίνησε από τις 10 Οκτωβρίου και τις 701 μονάδες, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες καταγραφής νέου ετήσιου χαμηλού για τον Γενικό Δείκτη.

Σε κλείσιμο κάτω από το εν λόγω επίπεδο θα περιορίζαμε αισθητά την έκθεση μας σε βραχυπρόθεσμες θέσεις καθώς η τεχνική εικόνα της Αγοράς παραμένει σταθερά απαισιόδοξη ενώ η ροή ρευστότητας φαίνεται ότι δεν έχει την απαιτούμενη συνέχεια για να συντηρήσει κάτι καλύτερο από μια άνοδο δύο ή τριών ημερών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η Αγορά σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει στην παρατεταμένη πίεση του Τραπεζικού κλάδου, όμως αυτή η τεχνητή αντίδραση σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει και συνέχεια.

Έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, ακόμα και η σταθεροποίηση της Αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δείχνει μάλλον αισιόδοξο σενάριο (!)

------ ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, εν μέσω σημαντικής μεταβλητότητας που αύξησε τις συναλλαγές.

Ελαφρώς χειρότερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξησει την υποτίμηση στο 0,60%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9260, τιμή εκκαθάρισης 287,5) κινήθηκαν μεταξύ 284 και 296,25 μονάδων. Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 83% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός 1.706 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.506 δικαιώματα αγοράς και 200 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (10000 ΟΤΕ, 122400 Εθνική, 6500 Ελ. Πετρέλαια, 15000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13988), Alpha Bank (5193), Πειραιώς (2292), Eurobank (1616), ΔΕΗ (148), Κύπρου (993), Μυτιληναίο (415), ΟΠΑΠ (712), MIG (251), ΟΤΕ (384), Ελλάκτωρα (444), Ελ. Πετρέλαια (141), Motor Oil (124), ΓΕΚ (2118), Ταχ. Ταμιευτήριο (228).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8600600 τεμ.), Εθνική (15633706 τεμ.), Πειραιώς (17704813 τεμ.), ΟΤΕ (5592058 τεμ.), MIG (4432213 τεμ.), Eurobank (17788160 τεμ.) Κύπρου (6028630 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v