Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς την τελική λύση…

Καζάνια που βράζουν οι αγορές καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Σε επιφυλακή και το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των ραγδαίων εξελίξεων για το ελληνικό χρέος, τις τράπεζες και των πολιτικών διεργασιών.

Τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και οι ηγέτες εξακολουθούν να μη τα βρίσκουν σε κρίσιμες λεπτομέρειες. Χθες το απόγευμα στη Φρανκφούρτη, στην τελετή τίμησης του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν όλοι εκεί. Κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί Οικονομικών και αρχηγοί κρατών των «μεγάλων» χωρών. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, αποδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος όσων διαδραματίζονται στο προσκήνιο κυρίως όμως στο παρασκήνιο μεταξύ των εμπλεκομένων.

Σε αυτήν την πολύ λεπτή συγκυρία, η Wall τηρεί στάση αναμονής, με τον DJIA πάνω από τις 11.500 μονάδες και τον S&P 500 οριακά υψηλότερα των 1.200. Στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι επικρατεί εύλογος προβληματισμός (κυρίως στο γαλλικό χρηματιστήριο), ενώ στο Χ.Α. συνεχίζεται η νομοτελειακή προεξόφληση των αναπόφευκτων. Στις 740,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 288,66 ο FTSE 20, με ακόμη μία άνευρη προσπάθεια να διασωθούν από νέα ελάχιστα οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται μεν με γνώμονα την περίφημη πλέον σύνοδο της Κυριακής, θεωρούν ωστόσο πιθανότερο το ενδεχόμενο της παρουσίασης της αποκαλούμενης «τελικής λύσης» μέχρι τις 10 - 15 Νοεμβρίου. Τόσο οι τελευταίες προειδοποιήσεις του Βερολίνου όσο και οι τελευταίοι… λεονταρισμοί του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι των τραπεζιτών συντείνουν στην εκτίμηση πως το «κούρεμα» θα ξεπερνά το 35%. Δηλαδή το όριο που είχαν θέσει οι Γάλλοι. Για 40% έκανε λόγο τελευταία η Deutsche Bank, προφανώς σε μία κίνηση καλής θέλησης προς τη γαλλική πλευρά, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αρκεί, κατά την εκτίμησή μας, μία πρόχειρη ματιά στο διάγραμμα του γαλλικού spread για να έχει κάποιος ξεκάθαρη εικόνα όσων έρχονται.

Από αυτήν την άποψη, οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μπορεί να κρύβουν τον κίνδυνο σχετικού «κουρέματος», αλλά όπως σημείωναν έμπειροι παίκτες θα πρόκειται περισσότερο για καθαρά θυμική, αντανακλαστική και βίαιη κίνηση και λιγότερο για θεσμική. Στο 1,67 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, με ελάχιστη στο 1,54 ευρώ στις 18 του μήνα, ενώ αρκετοί (είναι αλήθεια) περιμένουν ακόμη και χαμηλότερα του… ευρώ. Θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος και την ευρύτερη μορφή του «κουρέματος» αφού μπορεί να έχει συνδυαστική (και σταδιακή) εφαρμογή.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. είναι λογικό να κινείται προσεκτικά στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων και των έντονων διεργασιών που παρατηρούνται σε κάθε μέτωπο. Ο Χρ. Κίτσιος προχωρά ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για εκλογές μετά το «κούρεμα», ενδεχόμενο που προφανώς και προσμετράται και προεξοφλείται ανάλογα από την αγορά.

Εξαιρετικά ιδιαίτερη η συγκυρία και οι μέρες μπορεί να κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Να δούμε και σήμερα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς θα πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v