ΧΑ: Τι σημαίνουν τα πονταρίσματα στην ΕΤΕ

Από τη σύνοδο της Κυριακής στη σύνοδο της επόμενης Τετάρτης, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν την προεξόφληση των εξελίξεων. Στο ΧΑ η αντίδραση των τραπεζών και η έντονη κινητικότητα στην ΕΤΕ αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.

Για «ραντεβού στα τυφλά» για την Ευρώπη κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή που οι αγορές εντείνουν την επίθεσή τους προς την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το Βερολίνο.

Τη σκυτάλη αυτήν τη φορά, για λογαριασμό των αγορών, την αναλαμβάνει η Standard & Poor’s, που σύμφωνα με σχετικό θέμα του euro2day «είναι πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μία ή δύο βαθμίδες, εάν η περιοχή πέσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός». «Οι αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες και στα δύο σενάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εύλογες η εντεινόμενη νευρικότητα και… αδημονία σε κάθε μέτωπο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν πλέον με ταχύτατο ρυθμό. Οι αναφορές πως μετά τη σύνοδο της Κυριακής θα ακολουθήσει άλλη μία έκτακτη την ερχόμενη Τετάρτη είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των εμπλεκομένων.

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις δίχασαν τη Wall χθες το βράδυ, με τον DJIA υψηλότερα στις 11.541 μονάδες και τον S&P 500 στις 1.215 μονάδες - δηλαδή ακόμη ένα κλείσιμο πάνω από τις κρίσιμες 1.200 μονάδες.

Πολλά, τα περισσότερα, παίζονται αυτές τις μέρες το αργότερο μέχρι τις 10 - 15 Νοεμβρίου, αλλά αρκετοί βραχυπρόθεσμοι αναθεωρούν τα πονταρίσματά τους μετά τις πληροφορίες για την έκτακτη σύνοδο της 26ης/10.

Και αν σε διεθνές επίπεδο οι αγορές και το Βερολίνο αποτιμούν τις δυνάμεις τους προωθώντας η κάθε πλευρά τα συμφέροντά της, στην Αθήνα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δείχνουν να αγοράζουν λίγο πολιτικό χρόνο, μετά την επεισοδιακή ψήφιση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου. Πόσο χρόνο θα φανεί σύντομα καθώς είναι έκδηλη η αδυναμία διατήρησης επί μακρόν αυτού του τόσο αρρωστημένου κλίματος.

Στο Χ.Α. βραχυπρόθεσμοι αλλά και βραχυμεσοπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις και οι τράπεζες (λόγω βαρύτητας) παραμένουν στο προσκήνιο.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται αναφορά για τα πιθανά σενάρια με αφορμή τους ελέγχους της BlackRock. Στις 742,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 293,3 ο FTSE 20, με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική. Στο 1,06 ευρώ η Alpha Bank με 8,06%, στο 0,72 η Eurobank με 6,19%, το μεγάλο παιχνίδι όμως γίνεται με τη μετοχή της Εθνικής.

Ο υψηλότερος αριθμός συμβολαίων από την αρχή του έτους, ενδιαφέρουσα διαφορά τιμής μεταξύ της μετοχής στο Χ.Α. και του δικαιώματος της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη, αυξημένος δανεισμός, τεχνική διακύμανση και όλα αυτά με συναλλαγές και εμφανείς προσπάθειες διαφοροποίησης μετά την καταγραφή των νέων ελάχιστων τιμών στο 1,54 ευρώ στις 18/10. Μερίδα παικτών εκτιμά πως στην ΕΤΕ δίνεται γερή μάχη καθώς ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση και του 1,50 ευρώ θα επέτεινε τις πιέσεις και το ενδεχόμενο μαζικότερων πωλήσεων σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα.

Ωστόσο, στις τελευταίες 2 - 3 συνεδριάσεις παρατηρείται μία ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων λόγω των υψηλότερων τιμών που έχει το δικαίωμα της ΕΤΕ στη Wall. Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα πως χθες το μεσημέρι, όταν η μετοχή κυμαινόταν στο 1,76 ευρώ (στο Χ.Α.), το δικαίωμα βρισκόταν σε διαπραγμάτευση έως και τα 2,02 - 2,05 ευρώ στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Αποδοτικό arbitrage, δεν λέμε, αλλά από τους παίκτες δεν πέρασε απαρατήρητη η θεαματικότατη ενίσχυση των ΣΜΕ (σε επίπεδα έτους…), με ανάλογες θέσεις για την τρέχουσα σειρά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται ισάριθμα συμβόλαια λ.χ. στον FTSE 20.

Αντικρουόμενες και διάφορες οι εκτιμήσεις που μας μεταφέρθηκαν, ενώ κύκλοι της Εθνικής δεν διέψευδαν την αυξημένη κινητικότητα και μεταβλητότητα της μετοχής, χωρίς ωστόσο να τη συσχετίζουν άμεσα με κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Ενδιαφέροντα όσα παρατηρούνται στο ταμπλό και γι' αυτό το euro2day τα καταγράφει περιμένοντας τη συνέχεια.

Κατά τα άλλα, από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν μας έκανε τόση εντύπωση το -3,94% του ΟΤΕ με 891.082 μετοχές, αλλά το άδειασμα στην Coca Cola 3E κατά 6,98% χαμηλότερα με 327.988 τεμάχια. Όπως επίσης η προσπάθεια για μόχλευση σε ένα μικρό μέρος της χαμηλότερης αποτίμησης με αποδόσεις που ξεπέρασαν το 10% (έπειτα από καιρό), με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (Βωβός, Intracom, Centric κ.λπ.), κάτι που είχε καιρό να δει ένα περιορισμένο έστω εύρος του ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v