Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικό πάρτι με άνοδο 17% στο τριήμερο

Τρίτη μέρα ανοδικής αντίδρασης με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται σωρευτικά κατά 17,7%. Κλείσιμο πάνω από τα 2€ για ΕΤΕ (+10,99%), στο +20% το ΤΤ, υπεραπόδοση για Πειραιώς, Alpha, Eurobank.

Τρίτη μέρα ανοδικής αντίδρασης, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο και με “άλλοθι” την θετική εικόνα των διεθνών Αγορών και την είδηση για συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα το αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι Ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν μία τέτοια περίπτωση, που σύμφωνα με το πρακτορείο μία τέτοια κίνηση αναμένεται να οδηγήσει στη διάθεση συνολικά 940 δισ. ευρώ.

Σημαντικές επίσης οι προσδοκίες για χαμηλότερο “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει την επίθεση οίκων και Αγορών την αμέσως επόμενη μέρα, καθώς εκτός των Τραπεζιτών όλοι οι άλλοι απαιτούν μία οριστική λύση στο θέμα του Ελληνικού χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, προσκόμισαν κέρδη 17,7% για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ σαφώς υποδεέστερες διαθέσεις επέδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το ημερήσιο +9,29% του πρώτου, έναντι του +3,86% του FTSEM και του +4,48% του FTSES.

Σύμφωνα με την Εμπορική, θα θεωρηθεί θετικό σήμα η υπέρβαση και διατήρηση του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 775-783 μονάδες, ενώ αντίθετα να επιστρέψουν οι πιέσεις και ο Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 723-720 μονάδες, ενεργοποιείται το καθοδικό σενάριο. Αν η διάσπαση της στήριξης πραγματοποιηθεί με μέτριους όγκους συναλλαγών, πιθανότατα θα εκτονωθεί η πίεση στην περιοχή των 670-675 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις στις 650 μονάδες και 635 μονάδες.

Και ενώ ακόμα δεν έχει καθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το Ελληνικό “haircut”, όλο και αυξάνονται οι συζητήσεις για τον “λογαριασμό” που έρχεται για τις Ελληνικές Τράπεζες από τον έλεγχο της BlackRock.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, οι εκτιμήσεις στο αισιόδοξο σενάριο αναφέρουν ότι οι πρόσθετες προβλέψεις δεν θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Επίπεδα διαχειρίσιμα, σύμφωνα με Τραπεζικούς κύκλους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο “κούρεμα” του χρέους και ότι θα δοθεί περίοδος προσαρμογής για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Όμως ακόμα και σε αυτή την αισιόδοξη εξέλιξη για ένα μεγάλο μέρος του Τραπεζικού συστήματος θα απαιτηθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω ΑΜΚ ή έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο οι επιπρόσθετες προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν οι Τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ και πιθανώς να φθάσουν και τα 20 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων Τραπεζών θα οδηγηθεί σε Κρατικοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία έκθεση της τρόικας, αφ΄ ενός “άναψε το πράσινο φως” για το επερχόμενο “haircut”, τονίζοντας ότι το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και αφ΄ ετέρου διέλυσε κάθε αισιόδοξα σενάρια για ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2010, καθώς προβλέπει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι και το 2014.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόλις το 2015 θα αρχίσει να παρατηρείται κάποια βελτίωση, που δεν θα μας φέρει καν στα επίπεδα του… 2012 (!)

Η Standard & Poor’s είναι πιθανό να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε Ευρωπαϊκών Κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά μια ή δυο βαθμίδες, εάν η περιοχή πέσει σε ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός, αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος.

“Οι αξιολογήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι πιθανό να υποβαθμιστούν κατά μια ή δυο βαθμίδες και στα δυο σενάρια”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αν η χρεοκοπία της Ελλάδας αποτελεί μέρος της λύσης για την κρίση χρέους, τότε αυτό θα είναι ωφέλιμο για την Γαλλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, David Riley, όπως μετέδωσε το Reuters. "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά η λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης για την κρίση χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, θα είναι καλό για τη Γαλλία", υπογράμμισε ο αναλυτής.

Ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει μεγαλύτερα “κουρέματα” επί των Ελληνικών ομολόγων από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Riley, η Fitch δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε υποβάθμιση της Γαλλίας, ενώ επισήμανε πως τα αποτελέσματα της επερχόμενης Συνόδου της ΕΕ δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των αξιολογήσεων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να υπάρξει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα από την Σύνοδο της Ε.Ε., δεν είναι καθόλου υψηλές, σύμφωνα με τον Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτής Ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley. Μάλιστα, ο αναλυτής συμβουλεύει τους επενδυτές να μην προβούν σε καμία αγοραστική κίνηση στην Ευρωπαϊκή Αγορά αυτή τη στιγμή. “Μέχρι να μειωθούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που υπάρχουν γύρω από την Ευρωπαϊκή Αγορά σήμερα, θα χρειαστεί να περάσουμε πολλά εμπόδια”, τονίζει ο Secker.

Τα παραπάνω σχόλια του αναλυτή της Morgan Stanley, έρχονται να συνδυαστούν και με το καινούργιο report του διεθνούς οίκου, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικάνικη Αγορά είναι αυτή στην οποία πρέπει να στραφούν οι επενδυτές, για τα επόμενα τρία και κάτι χρόνια.

Ο διεθνής οίκος συγκέντρωσε τα ονόματα εκείνων των μετοχών εταιρειών που έχουν εξαιρετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές, και αυτές είναι οι Amazon.com, BorgWarner, Chevron, Cognizant Technology Solutions, Colgate Palmolive, Dollar Tree, Enterprise Products Partners, Essex Property Trust, IHS, Oracle, και Philip Morris International.

H κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής σε συνέντευξή του σε Φινλανδική εφημερίδα και τόνισε ότι η Ευρώπη προτιμά μια εθελοντική και πρώτα απ΄ όλα ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. "Το καλοκαίρι λέγαμε ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα έχει χειροτερέψει εξαιτίας της λήψης διαφόρων μέτρων" δήλωσε ο Όλι Ρεν στην εφημερίδα Kauppalenti.

Από την άλλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, Martin Blessing, ζήτησε η Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση και να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα Bild. “Δεν αρκεί μόνο να υπάρξει 'κούρεμα' στους ισολογισμούς των Τραπεζών”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Bild, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βοηθηθεί και οι Αγορές δεν μπορούν να καθησυχαστούν εάν δεν υπάρξει πραγματική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Όπως προαναφέρθηκε, οι προσδοκίες για εύρεση λύσης στην κρίση χρέους υπάρχουν και εκτός των τειχών και αυτό βοήθησε στο θετικό πρόσημο και των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, που συνεχίζουν να κινούνται κόντρα στα αρνητικά μηνύματα και τις “γκρίζες” εκτιμήσεις.

Έτσι για τέταρτο συνεχή μήνα μειώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε στο 106,4 από 107,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν οριακά μεγαλύτερη υποχώρηση στο 106,3.

Θετικό ξεκίνημα και στο NYSE, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της General Electric.
Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη της General Electric Co. αυξήθηκαν 11% στο γ΄ τρίμηνο, χάρη στα κέρδη του χρηματοπιστωτικού βραχίονα του ομίλου, GE Capital, που υπερκάλυψαν την μείωση των περιθωρίων κέρδους από τις ενεργειακές επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα του Αμερικανικού ομίλου, ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της πλειοψηφίας των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 0,87%, σε εβδομαδιαία βάση και ο Τραπεζικός 7,02%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο 44,67% και 69,98% αντίστοιχα.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όλοι οι τίτλοι (πλην της Βιοχάλκο που έκλεισε αμετάβλητη) έκλεισαν με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές του FTSE απέσπασαν το 91% του τζίρου και οι τίτλοι των Coca-Cola, ΟΠΑΠ και Εθνικής το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ίσως αξίζει μία μικρή υποσημείωση, όσον αφορά τον τίτλο της Εθνικής, καθώς αυτός μετά από δέκα συνεδριάσεις, βρέθηκε εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, πλην της Βιοχάλκο που έκλεισε αμετάβλητη, όλοι οι άλλοι τίτλοι του FTSE έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+20,54%), Πειραιώς (+11,64%) και Εθνική (+10,99%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 9% για Alpha Bank, Eurobank, ίσα ή μεγαλύτερα του 7% για Μυτιληναίο, MPB, Coca-Cola, του 6% για τον Ελλάκτωρα και του 5% για ΟΤΕ, Κύπρου και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 785,07 μονάδες (16.54) και έκλεισε τελικά στις 782,36 με κέρδη 5,33%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 58 εκατ.

Σαφώς βελτιωμένη η τελική εικόνα με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 30 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 10 έως 29,61%.

Μεταξύ των μετοχών που συνδύασαν υψηλά κέρδη και σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και οι: Αγροτική, Αττικής, Γενική, Axon, TBank, Alapis, Forthnet κ.λ.π., όμως σε όλους αυτούς τους τίτλους και άλλους πολλούς, θα χρειαστεί συνέχεια και συνέπεια, πράγμα δύσκολο για τους περισσότερους από τους προαναφερθέντες, για διαφορετικούς λόγους.

Πλην ίσως της Τρ. Αττικής, όλοι οι υπόλοιποι έχουν μπροστά τους είτε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου, είτε ιδιαίτερα υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Μικρές οι αλλαγές στην πρώτη 15αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., που μετά την σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (4,71 δισ), ΟΠΑΠ (2,23 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,03 δισ), Εθνική (1,93 δισ), ΟΤΕ (1,64 δισ), ΔΕΗ (1,44 δισ), Τιτάν (1,04 δισ), Κύπρου (1,03 δισ), Motor Oil (0,68 δισ), Βιοχάλκο (0,66 δισ), Alpha Bank (0,62 δισ), Folli Follie Group (0,51 δισ), Μυτιληναίος (0,49 δισ), Jumbo (0,46 δισ), Eurobank (0,44 δισ).

Ίσως το πλέον αξιοσημείωτο είναι, ότι μετά την αντίδραση των τελευταίων ημερών οκτώ εισηγμένες ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση τα 1 δισ ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνέχεια της τεχνητής αντίδρασης, χωρίς θεμελιώδες υπόβαθρο, χαρακτηρίζει την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας το τελικό “κούρεμα” που θα υποστεί το Ελληνικό χρέος, αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων από την BlackRock.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, το “κούρεμα” θα είναι σίγουρα υψηλότερο από το 21% που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, αν ερμηνεύεται σωστά η πρόσφατη “επιθετική” ομιλία του Πρωθυπουργού προς τις Τράπεζες.

Αναφορικά με την προσεχή Σύνοδο δε νομίζω ότι θα προκύψουν κάποιες ουσιαστικές λύσεις, αφού οι Γερμανοί εξακολουθούν να κρατάνε σκληρή στάση, ίσως για εσωτερικούς σκοπούς. Οι σοβαρότερες αποφάσεις για την κρίση χρέους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη γενικότερα μετατίθενται για την ερχόμενη Σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί 3-4 Νοεμβρίου στις Κάννες.

Αναφορικά με το Χ.Α., συστήνεται αμυντική στάση σε ότι αφορά εκτεταμένες τοποθετήσεις και υπέρβαρες θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, όσο η κατάσταση παραμένει ασαφής αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Η βασική σύσταση προς τους επενδυτές παραμένει η αποχή και η διατήρηση των όποιων διαθέσιμων ρευστών διαθέτουν, εκτός Αγοράς, έστω και αν αυτή προσπαθεί να προεξοφλήσει πιθανές θετικές εξελίξεις.

Ασφαλώς και κάθε ανοδική προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη, όμως για αλλάξει η αμυντική στάση των “νουνεχών” χαρτοφυλακίων και να εισρεύσει “φρέσκο χρήμα”, αυτή πρέπει να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες και απόλυτα σαφείς ειδήσεις – εξελίξεις, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----- ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Ελαφρώς καλύτερη κίνηση από το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,15%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11011, τιμή εκκαθάρισης 311,75) κινήθηκαν μεταξύ 295,5 και 314 μονάδων. Αγορές καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας, αλλά και ισχυρές πωλήσεις προς το τέλος και στα υψηλά της συνεδρίασης, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στα επίπεδα του 77%, με τον όγκο συναλλαγών στα 2.868 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.285 δικαιώματα αγοράς και 583 δικαιώματα πώλησης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με αρχή την Δευτέρα 24/10 και σταδιακά (ανά εβδομάδα) μέχρι και την Δευτέρα 7/11 αυξάνονται τα ποσοστά υπολογισμού του περιθωρίου ασφάλισης για θέσεις σε ΣΜΕ επί δεικτών και επί μετοχών.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (16200 Alpha Bank, 18700 Eurobank, 11800 Coca-Cola, 6700 Ελ. Πετρέλαια, 11900 ΔΕΗ, 16900 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (26062), Alpha Bank (5382), Πειραιώς (6455), Eurobank (4187), ΔΕΗ (169), Κύπρου (916), Μυτιληναίο (425), ΟΠΑΠ (1144), MIG (1200), ΟΤΕ (403), Ελλάκτωρα (506), Motor Oil (290), Ταχ. Ταμιευτήριο (1400), Αγροτική (7136), Ελ. Πετρέλαια (174), Τιτάνα (266), Σιδενόρ (132), ΓΕΚ (284), Intralot (201), MPB (435).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (60000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8282600 τεμ.), Εθνική (16862112 τεμ.), Πειραιώς (17704813 τεμ.), ΟΤΕ (5602058 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), Eurobank (17788160 τεμ.) Κύπρου (5927938 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v