Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οδηγός η ΕΤΕ, "συμπαραστάτης" η Alpha

Ακόμη ένα ποντάρισμα ή άλλη μία παγίδα εγκλωβισμού η αντίδραση του ΧΑ. Στην περιοχή των 300 μονάδων ο FTSE-20, με αιχμή τις τράπεζες. Kέρδη για Εθνική (4,95%), Alpha (4,7%), Τ.Τ. (10%) και ΜΙG (7,4%).

Υψηλότερα αντιδρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το Χ.Α. υπεραποδίδει.

Προς τις 760 μονάδες αντιδρά ο Γ.Δ., πατά τις 300 ο FTSE-20. Με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική και συμπαραστάτη την Alpha Bank.

Αντίδραση που άλλοι χαρακτηρίζουν ακόμη ένα παιχνίδι προεξόφλησης, ενώ άλλοι προειδοποιούν για πολλοστή παγίδα εγκλωβισμού.

Όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, τα πονταρίσματα έχουν μεταφερθεί από τη σύνοδο της 23ης στη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου.

Ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και σε κάθε περίπτωση, υπερκαλύπτουν το κρίσιμο διάστημα έως τις 10 - 15 Νοεμβρίου.

Μικρότερη είναι, μέχρι τώρα, η αντίδραση του DAX στη Φρανκφούρτη (5.900 μονάδες) και του CAC (3.115 μονάδες), ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η κατά 0,38% διόρθωση του ευρώ, που επανέρχεται χαμηλότερα του ορίου του 1,38 δολ.

Στο Χ.Α., η Εθνική δεν διαψεύδει όσους επικεντρώθηκαν στην κινητικότητα του τίτλου σε πολλά επίπεδα τις τελευταίες 1 - 3 συνεδριάσεις.

Κι αυτό γιατί λίγο πριν από τις 11:25 είχε πραγματοποιηθεί 1,6 εκατ. τεμάχια σε τιμές έως και 5,49% υψηλότερα στο 1,92 ευρώ.

Από πλευράς εμπορευσιμότητας ακολουθούσε η Alpha Bank, η οποία επίσης επιχειρεί να βγει μπροστά τις τελευταίες μέρες με συναλλαγές 670.000 τεμαχίων και αντίδραση έως το 1,12 ευρώ.

Από την Εθνική και την Alpha Bank παρασύρονται και οι λοιπές του κλάδου, δηλαδή η Eurobank, η Πειραιώς, το Τ.Τ., η Κύπρου και η ΜΡΒ.

Σταδιακά η αντίδραση κερδίζει πόντους  και τα τεχνικά κενά που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης της Εθνικής καλύπτονται, θέτοντας πλέον ως επόμενο στόχο την υπέρβαση των 2 ευρώ.

Τακτικότατη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί και για τη μετοχή του Τ.Τ., η οποία μετά την ανοδική διάσπαση του 0,35 - 0,355 ευρώ βλέπει προς το 0,50 ευρώ.

Συν τω χρόνω, ακολουθούν MIG, Τιτάν, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, 3E, αλλά και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, FF Group. Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και για αρκετές μετοχές του FT MID και SC.

Είναι ενδεικτικό πως έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης για 14 μετοχές το ποσοστό απόδοσης ξεπερνούσε το 10%, με τίτλους των Αττικής, Centric, Βωβός, Science, ΑΧΟΝ, Lavipharm να συνεχίζουν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική αντίδρασή τους.

Ενδιαφέρουσα σε αυτήν τη συγκυρία η μόχλευση που επιχειρείται σε ένα μικρό έστω μέρος της χαμηλότερης αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v