Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική κατάρρευση στο Χρηματιστήριο

Η αγορά υποχρεώνεται να προεξοφλήσει ένα κούρεμα της τάξης του 50% και ρίχνει τις τράπεζες στα... τάρταρα (-15%). Απώλειες άνω του 18% για Εθνική, Alpha, Eurobank, TT, Πειραιώς. Το ευρώ κάτω από το 1,39 δολ.

Στην κλίνη του… Προκρούστη παραμένει, ανήμπορο, το Χ.Α.

Με τις πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές να κρατούν με ελεγχόμενη, προς ώρας, προσφορά.

Πριν από λίγο, ο FTSE-20 «σερνόταν» κοντά στα ελάχιστα ημέρας, οριακά χαμηλότερα των 290 μονάδων, και ο Γ.Δ. με απώλειες 5,13% στην περιοχή των 740 μονάδων, καθώς οι τράπεζες μετρούσαν απώλειες έως 21,50% για τη μετοχή της Πειραιώς, που διορθώνει στο 0,241 ευρώ.

Απώλειες, όμως, 18,32% σημειώνονταν για τη μετοχή της Εθνικής, περίπου 18,10% για την Alpha Bank, 18,99% για τη Eurobank και 16,37% για το Τ.Τ.

Η αξία των συναλλαγών στα 24,8 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:10, από τα οποία 9,2 εκατ. στην Εθνική, περίπου 2,4 εκατ. στον ΟΠΑΠ και άλλο 1,9 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή, βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες γύριζαν χαμηλότερα. Στις 5.955 μονάδες με απώλειες 0,35% ο DAX, στις 3.160 μονάδες με πτώση 0,38% ο CAC, ενώ πιέσεις (-0,29%) δεχόταν και το ευρώ.

Το ευρώ διορθώνει χαμηλότερα του 1,39 δολ. μετά την αρχική αντίδραση.

Στα περισσότερα dealing rooms τηρείται αναγκαστική στάση αναμονής και παράγοντες και παίκτες υπομένουν το… μαρτύριο της σταγόνας καθώς η τραπεζοβαρής αγορά παρασυρόταν στα χαμηλά ημέρας.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές συγκριτικά καλύτερα αντιδρούν η ΜΟΗ, η Coca Cola 3E, τα ΕΛΠΕ και η Folli Follie, αλλά με τους πωλητές να έχουν σταθερό προβάδισμα.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται για το σύνολο των μετοχών του FT MID, με διψήφιες απώλειες για ΓΕΚ Τέρνα, Alapis, ενώ σημαντικής έκτασης διόρθωση σημειώνεται για μετοχές του SC (Αττικής, ΑΧΟΝ, Κλουκίνας - Λάππας, Παρνασσός, Profile, Centric κ.ά.).

Προς ώρας, η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών έχει αποδεχτεί τη φάση απαξίωσης των τραπεζών, μεγάλου μέρους της αγοράς, σε ορίζοντα τριών συνεδριάσεων. Και βλέπουμε...

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως στο ταμπλό επιχειρείται να προεξοφληθεί, αυτήν τη φορά αρνητικά, το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «κούρεμα».

Η αγορά θεωρεί τελειωμένη υπόθεση το… 50% και αυτό αποτυπώνεται αμέσως στο ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v