ΧΑ: Πάμε για... μακριά νύχτα

Για…μακριά νύχτα κάνουν λόγο τα ΜΜΕ, όλα τα ενδεχόμενα (ακόμη και της μη ανακοίνωσης "τελικής λύσης") εξετάζουν οι αγορές. Φοβίζει η ιταλική φούσκα, σκιάζονται η Αθήνα και το Χ.Α.

Για «πόκερ με μπλόφες πριν τη Σύνοδο» κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή όπου το ΔΝΤ σκέφτεται τη συμμετοχή του στο ειδικό όχημα (SPIV) που θα συσταθεί για το EFSF (αλλά δεν έχει λάβει κάποια απόφαση ακόμα), κι ενώ σημειώνεται εμπλοκή με το… μπαζούκα του EFSF κι η Ρώμη θα παραδώσει στη σύνοδο κορυφής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και με αυτές που αναμένεται να εγκριθούν (ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ιταλικού κυβερνώντος κόμματος Angelino Alfano).

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, θολώνει το τοπίο για τη σύνοδο κορυφής (δες σχετικό θέμα του euro2day), στη Wall τερματίζεται η ανοδική αντίδραση και το Χ.Α. βρίσκεται σε κατάσταση… νευρικής αναμονής.

Με τον Ftse-20 να διαμορφώνεται στις 294,04 μονάδες (με ελάχιστο ημέρας στις 287,86) και το ιστορικό χαμηλό στις 277,20 μονάδες και με τις τράπεζες στα…κάρβουνα (όπως εύστοχα σημειωνόταν σε χθεσινό θέμα του euro2day). Με την Εθνική στο 1,66 ευρώ (με συναλλαγές 8,196 εκατ. τμχ., σε τιμές έως το 1,79 ευρώ), σε ακόμα μία προσπάθεια εκτόνωσης κι ενίσχυσης βραχυπρόθεσμων θέσεων εν όψει της δυσκολότερης συνέχειας.

Όπως μας έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος της αγοράς, τα δύο τελευταία ξεσπάσματα (του τριημέρου 19 - 21/10 και από τα χαμηλά της 24ης έως τα υψηλά της 25ης/10) ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένες κινήσεις συγκεκριμένων κύκλων, με στόχο να ενισχυθεί (με βραχυπρόθεσμη ρευστότητα) μέρος του συστήματος, που ετοιμάζεται για τις επόμενες κρίσιμες μάχες.

Κοινό μυστικό είναι πως σε αυτούς τους δύο βραχύβιους κύκλους ενισχύθηκαν με χρήσιμα… πολεμοφόδια ορισμένοι μεγαλομέτοχοι, αρκετοί επιχειρηματίες, χρηματιστές και ουκ ολίγοι παίκτες. Απαραίτητη… ένεση ρευστότητας και θέσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου στελέχους, που ενδέχεται να αποδειχτεί πολύτιμη σε ενδεχόμενη βύθιση των αγορών και του Χ.Α. χαμηλότερα.

Προφανώς, βραχυπρόθεσμα, σχεδόν τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τελικό ύψος του «κουρέματος» αλλά και από το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή του. Και τα ΜΜΕ προεξοφλούν τελικές αποφάσεις και μέτρα σήμερα το βράδυ, οι αγορές όμως δεν δείχνουν να συμμερίζονται την εκτίμησή τους.

Λογικό είναι οι αγορές να εξετάζουν, να συνεκτιμούν και να ποντάρουν σε πολλά ενδεχόμενα, γι' αυτό δεν θα μας εξέπληττε εάν σήμερα το βράδυ ΔΕΝ ανακοινωνόταν η... τελική λύση , όπως την προεξοφλούν τα ΜΜΕ, ξένα και εγχώρια. Να δούμε, λοιπόν, καθώς η ιταλική παράμετρος προκαλεί πολλές εμπλοκές, ενισχύοντας τα ερείσματα των τραπεζιτών και του IIF.

Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων διεθνώς (μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία) και πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Βερολίνο και η κ. Μέρκελ θα πρέπει να υπολογίσουν πολύ καλά, ενδελεχώς και μέχρι κεραίας το γεγονός πως ιταλικά ομόλογα αξίας 1,6 - 1,7 τρισ. ευρώ είναι εκτεθειμένα στις αγορές, στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και (επίσης) σε γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία.

Προφανώς, το μείζον πρόβλημα ΔΕΝ είναι η Ελλάδα (παρότι λειτούργησε και χρησιμοποιήθηκε σαν απορρυθμιστής του ευρωσυστήματος), αλλά η Ιταλία, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι του IIF, και βεβαίως ο κ. J. Ackermann, που επιμένουν για λύση με εθελοντική συμμετοχή.

Βραχυπρόθεσμα, κινούμαστε σε δύο άξονες - πονταρίσματα: Στον πρώτο ακολουθούμε την κρατούσα θέση, πως η... τελική λύση όντως θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ και θα είναι εν τέλει της τάξεως του 50% - 60%. Προφανώς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ελάχιστες τιμές (οι 277,20 μονάδες για τον Ftse-20 και το 1,54 ευρώ για την ΕΤΕ) θα… χαθούν αύριο με το… καλημέρα και το Χ.Α. θα βυθιστεί σε νέα ελάχιστα και ο 20άρης προς τις 250 μονάδες.

Στον δεύτερο άξονα, που αναμφίβολα συγκεντρώνει πολύ λιγότερες πιθανότητες, ΔΕΝ θα ανακοινωθεί κάτι ουσιαστικό σήμερα και οι αγορές θα προχωρήσουν στον επόμενο γύρο προεξόφλησης.

Εδώ να είμαστε, και πολλές ευχές σε εορτάζοντες Δημήτρηδες και Δημητρούλες. Με υγεία, πάνω απ' όλα, και δύναμη για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v