Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρενάκι του τρόμου" η Σοφοκλέους

Άλλη μία συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και όσους επιμένουν στο τραπεζικό trading, χωρίς τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Κέρδη για ΕΥΡΩΒ (5,4%), ΕΤΕ (3,7%), Alpha (6,6%). Πιέσεις σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ.

Άλλη μία συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και γενικότερα όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα γρήγορα αντανακλαστικά.

Και όλα αυτά με σημαντικά άνιση κατανομή του ημερήσιου τζίρου, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι τα 11 εκατ. τζίρου είχαν συντελεστεί στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, όταν και σημειώθηκε προσπάθεια σχετικής αντίδρασης του Τραπεζικού κλάδου, μετά τις χθεσινές σφαγιαστικές απώλειες.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 773,41 μονάδες (+3,52%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 337,34 μονάδες (+8,03%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,05 ευρώ (+11,94%), της Εθνικής μέχρι τα 1,79 ευρώ (+11,88%) και του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,39 ευρώ (+16,77%).

Αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου απέδωσαν το ξαφνικό άδειασμα του Δείκτη στην είδηση αναβολής του αυριανού Ecofin.

Πιο συγκεκριμένα, αναβλήθηκε η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των 27 Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης και όπως μετέδωσε το Bloomberg.
 
Βέβαια λίγο αργότερα βγήκε συμπληρωματική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα
πραγματοποιηθούν κανονικά, η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Όμως η πρώτη είδηση κυκλοφόρησε μετά τις 16.30, ενώ ο Δείκτης είχε αρχίσει να χάνει έδαφος μετά τις 15.00 και μάλιστα η τάση ανέβασε στροφές μετά τις 15.28.

Η εικόνα επιδεινώθηκε περισσότερο μετά τις 16.20, όταν άρχισε να γίνεται περισσότερο αισθητή η πίεση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με ταυτόχρονη καταγραφή ημερήσιων κερδών σε Τραπεζικούς τίτλους από traders που φρόντισαν να τοποθετηθούν στην αρχή της συνεδρίασης και διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση ανοδικής αντίδρασης δεν θα κρατούσε ούτε μία ολόκληρη συνεδρίαση (!)

Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια νέας αντίδρασης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.40, μπορεί να αποκατέστησε εν μέρει τις ισορροπίες, όμως και δεν έπεισε και τους ημερήσιους εγκλωβισμούς δεν απέτρεψε.

Να σημειωθεί ότιο κατά την σημερινή συνεδρίαση, το 93,5% του συνολικού τζίρου το απέσπασαν τίτλοι του 20αρη, ενώ στις πρώτες 10 θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών, μόνο σε Altec και Axon ο όγκος συναλλαγών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά πειστικός.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνθημα που θα σηματοδοτήσει τον απεγκλωβισμό του Χ.Α. από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Τραπεζικού trading και από την μακροχρόνια πτωτική τάση, είναι οι καθαρές εισροές “φρέσκου” χρήματος.

Όσο στην Αγορά ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια και τα οποία λόγω της υπάρχουσας πτωτικής τάσης θα βαίνουν μειούμενα, η Σοφοκλέους δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα.
Ο έστω και καθυστερημένος απεγκλωβισμός της Αγοράς από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα (τουλάχιστον για όσο η “ορατότητα” στον κλάδο παραμένει μειωμένη) και η προσπάθεια αναζήτησης “επενδυτικών ευκαιριών” σε εταιρείες χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που δείχνουν να αντέχουν στην κρίση και στις οποίες οι δανειακές τους υποχρεώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα ίδια κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμα, δείχνει σαν ένα ελκυστικό σενάριο που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρο σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η αυξημένη μεταβλητότητα, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, τουλάχιστον έως ότου οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο για το “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα που απασχολούν στο σύνολό τους την Ευρώπη και βέβαια ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο…

Εννοείται ότι η λέξη της μόδας κατά τις τελευταίες ημέρες είναι η λέξη “κούρεμα” ή κατά το ξενικόν “haircut”.

Μία λέξη απαγορευμένη για την Ελληνική Κυβέρνηση, που ακόμα και τώρα την αποκαλεί “ελάφρυνση χρέους” και η οποία σύμφωνα με τους εγχώριους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέχρι πρότινος ήταν “προπαγάνδα των κερδοσκοπικών κύκλων” που ήθελαν το τέλος της Ελλάδας και την διάλυση της Ευρωζώνης, για να πληρωθούν από τα CDS.
 
Τώρα ξαφνικά και ενώ έχει προηγηθεί σημαντική υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας “τροφοδότησε” την ανεργία με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και η Ελλάδα κινδυνεύει από μακροχρόνια επιτήρηση, οι “σοφοί” της Κυβέρνησης αντελήφθησαν ότι το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και επιδιώκουν την αλλαγή σελίδας, απαρνούμενοι και τους μέχρι πρότινος “φίλους” Τραπεζίτες (!)

Τα πιστόλια αποσύρθηκαν από τα τραπέζια (δεν τα φοβήθηκαν και ποτέ οι Αγορές), οι λεονταρισμοί πήγαν στην άκρη, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι μόνο η επίσημη ανακοίνωση λείπει αφού το Κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και πολύ καιρό, την ίδια ώρα που συνεχίζει να πιέζει τα γνωστά φορολογικά υποζύγια, αντί να περικόψει το μισό Δημόσιο τομέα και βέβαια πάνε περίπατο οι εκτιμήσεις για επιστροφή στις Αγορές μέσα στο 2012.

Το μόνο που λείπει, είναι οι παραιτήσεις όλων αυτών που αν μη τι άλλο έκαναν παρατεταμένες λάθος εκτιμήσεις (στην Ιαπωνία παλαιότερες εποχές έκαναν χαρακίρι), οι οποίες θα επηρεάζουν την ζωή πολλών επερχόμενων γενεών, οι οποίοι ακόμα και τώρα συνεχίζουν την προσπάθεια εύνοιας των ημετέρων και οι οποίοι έκαναν την Χώρα παράδειγμα προς αποφυγή και φόβητρο για τις Χώρες με “άτακτα” δημοσιονομικά (!)

Απόλυτα διστακτικοί οι διεθνείς αναλυτές, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την μέχρι χθες αισιόδοξη εικόνα των διεθνών Αγορών.

“Οι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν στην ενίσχυση του ρίσκου τη στιγμή που ο βασικότερος οδηγός της ανοδικής αντίδρασης προέρχεται από τις προσδοκίες για ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση”, εκτιμά η FXCM.

“Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή λύση: 1) Πόσο θα επηρεάσει τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες το προτεινόμενο δυσθεώρητο “haircut”; 2) Πώς θα μεταδοθεί η επιρροή των “haircuts” στο χρέος των Ευρωπαϊκών Κρατών; 3) Μπορεί να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός; 4) Θα βρει στήριξη η πρόταση για όχημα ειδικού σκοπού (SPV) σε Χώρες της Ευρωζώνης που αναμένεται να το χρηματοδοτήσουν μέσω του ΔΝΤ; 5) Οι επενδυτές θα πειστούν ότι τα χρήματα επαρκούν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Ευρωζώνης;

Αν και αναμένουμε να απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα, ακόμα δεν έχουμε πειστεί ότι το σχέδιο θα επιλύσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ώστε να τροφοδοτήσει ένα νέο αγοραστικό κύμα λόγω ενδυνάμωσης του ρίσκου”, τονίζει μεταξύ άλλων η έκθεση.

“Κούρεμα” του Ελληνικού χρέους στο 60% προβλέπει το σχέδιο απόφασης που θα ανακοινωθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Φιλελεύθερος Ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Γερμανικής Βουλής (!)

Να σημειωθεί ότι οι επιφυλάξεις των επενδυτών για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που θα ανακοινώσουν την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδήγησε και στη μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του Γερμανικού Δημοσίου.

Δύσκολη θα είναι η τυχόν εύρεση λύσης στο πρόβλημα της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και καθώς η Ευρωπαϊκή ύφεση μοιάζει όλο και πιθανότερη.

”Γρήγορη λύση δεν θα υπάρξει, άσχετα από το τι θα προκύψει από τη σύνοδο της Τετάρτης”, είπε σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones, ο κ. Tony Stringer, επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων στη Fitch.

Το ίδιο στέλεχος χαρακτήρισε αφερέγγυα την Ελλάδα και προέβλεψε ότι η χρεοκοπία της Χώρας είναι αναπόφευκτη, ενώ προσδιόρισε ως παράγοντα ανησυχίας τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ο οίκος σημειώνει ότι οι Τράπεζες στις περιοχές αυτές έχουν αθροιστικά έκθεση της τάξης των 360 δισ. ευρώ στο προβληματικό Κρατικό χρέος της Ευρώπης, ενώ η Αγορά ήδη προεξοφλεί σημαντική υποβάθμιση του Ιταλικού και του Ισπανικού χρέους.
 
Για την Ιρλανδία, αντίθετα, ο κ. Stringer σημειώνει πως “έχει κάνει πολύ καλή δουλειά φέτος” σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση. Ο κίνδυνος της ύφεσης στην Ευρωζώνη διογκώνεται, σηματοδοτώντας ότι ο φαύλος κύκλος της δημοσιονομικής λιτότητας και της οικονομικής συρρίκνωσης απειλεί και κάποιες από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Πτωτικό ξεκίνημα και στην Wall Street, στον απόηχο από τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2009, σύμφωνα με έρευνα του Conference Board, που ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στο 39,8 τον Οκτώβριο από 46,4 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 46 τον Οκτώβριο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, με ελαφρά υπεροπλία οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές απώλειες μεγαλύτερες του 3% για ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, 2% για τον ΟΠΑΠ και 1% για ΜΡΒ και ΜIG.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Βιοχάλκο και ΔΕΗ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+6,61%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Eurobank και Coca Cola (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) του 4% για ΤΤ και του 3% για Εθνική Τράπεζα και Folli Follie.

Με μικρότερα κέρδη Ελλάκτωρ, ΜΟΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τιτάνας και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρο 31 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 742,97 μονάδες και υψηλό 773,41 για να κλείσει στις 756,05 μονάδες με κέρδη 1,2% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 43 εκατ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και 27 τίτλοι με κέρδη από 5% έως 29,44%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά στην παρούσα φάση, συνεχίζει να κινείται με έκδηλη την νευρικότητα, εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων και με τον Τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι κυοφορούμενες αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί με πιο τρόπο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες και αυτό επιτείνει την νευρικότητα.

Και ενώ οι Τραπεζικοί τίτλοι να έχουν αποκτήσει μικρότερο “ειδικό βάρος” στην διαμόρφωση του Δείκτη, λόγω εντυπωσιακής συρρίκνωσης των κεφαλαιοποιήσεων, όμως δεν παύουν να αποσπούν την “μερίδα του λέοντος” στον ημερήσιο τζίρο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την διατήρηση της μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ATE Sec. το volatility θα παραμείνει υψηλό, καθώς για τις Τράπεζες υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα βραχυχρόνιο ανοδικό ξέσπασμα, σε περίπτωση που οι τελικές αποφάσεις από την Σύνοδο Κορυφής δεν επιβεβαιώσουν και τα πλέον αρνητικά σενάρια.

Σε καθεστώς μεταβλητότητας αναμένεται να παραμείνει η εγχώρια Αγορά καθώς από ότι φαίνεται το μέγεθος του χρέους που θα μπει στην τελική ρύθμιση αφορά το σύνολο των λήξεων μέχρι το 2035 ενώ η ελάχιστη μείωση που τελικά θα προταθεί στους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα αφορά κούρεμα της τάξεως του 50%, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μέχρι να κλειδώσει η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι η Αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται καθώς κάθε νέα πληροφορία ενδέχεται να μεταβάλει ανάλογα την στάση των επενδυτών απέναντι στους Τραπεζικούς τίτλους.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα έδωσε την θέση του στην αμφιβολία, ενώ και σήμερα επιβεβαιώθηκε η κακή “ποιότητα” των “παικτών”, η μονόπλευρη διοχέτευση της ρευστότητας και ο απόλυτα βραχυχρόνιος ορίζοντας στον οποίο δραστηριοποιούνται, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου υποαπέδωσε σημαντικά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,30%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10358, τιμή εκκαθάρισης 290,75) κινήθηκαν μεταξύ 287,25 και 303,75 μονάδων.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 77%, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 1387 δικαιώματα (1303 δικαιώματα αγοράς και 84 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (429800 Εθνική, 20000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (21910), Alpha Bank (5438), Πειραιώς (2074), Eurobank (1176), ΔΕΗ (173), Κύπρου (502), Μυτιληναίο (308), ΟΠΑΠ (667), MIG (431), ΟΤΕ (643), Ταχ. Ταμιευτήριο (590), Αγροτική (614), ΓΕΚ (182), Intralot (442), Τιτάνα (142), Coca-Cola (122).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (400000 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8293800 τεμ.), Εθνική (16862112 τεμ.), Πειραιώς (17597263 τεμ.), ΟΤΕ (5642058 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), Eurobank (17791460 τεμ.) Κύπρου (5944838 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v