Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε στάση… νευρικής αναμονής

Όσο εντείνεται η αντιπαράθεση Βερολίνου/Μέρκελ - IIF/τραπεζιτών τόσο οι αγορές παραμένουν σε στάση νευρικής αναμονής. Με ελεγχόμενες απώλειες ο ΓΔ στις 750 και ο FT 20 στις 290-295 μονάδες.

Συνεχής η ενημέρωση για τα τεκταινόμενα από το… μέτωπο, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να εστιάζει στις τελευταίες πιέσεις της Άγκ. Μέρκελ, τη στιγμή όπου οι αγορές και οι πολιτικοί ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

Αναμενόμενη, κατά συνέπεια, η εικόνα των χρηματιστηρίων, του ευρώ και των λοιπών σταθερών, με το Χ.Α. να παραμένει σε στάση… νευρικής αναμονής. Στις 753 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τις 747,84 μονάδες, στις 293 ο Ftse-20, με χαμηλό νωρίτερα στις 289,9 μονάδες.

Μικτή τάση για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και για τις λοιπές του 20άρη. Ραγδαίες και ιστορικές οι εξελίξεις, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Και είναι επίσης σημείο των καιρών πως οι πιεστικές λύσεις του Βερολίνου σκοντάφτουν όχι στη στάση του Παρισιού, αλλά στα ισχυρά συμφέροντα των μεγαλοτραπεζιτών, του IIF, με την ομάδα του J. Ackermann να κλίνει εμφανώς προς τη μεριά του Ινστιτούτου.

Όπως άλλωστε η πλειονότητα των τραπεζιτών, των συμφερόντων που εκπορεύονται από αυτούς, με επίσης ενδεικτική τη στάση-θέση του πρώην υποδιοικητή της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου.

Σημειώναμε στον Εκηβόλο χθες, μεταξύ άλλων: "Να δούμε, εν τέλει, εάν όντως θα ανακοινωθεί αύριο το τελικό ύψος του «κουρέματος» (και βεβαίως αναλυτικά το ευρύτερο πλαίσιο) και σε ποια συμβιβαστική λύση θα καταλήξουν οι εμπλεκόμενοι. Με εύλογο το ενδιαφέρον για το ποια πλευρά θα υπερισχύσει και με ποιους όρους έναντι της άλλης.

Οι δανειστές-πολιτικοί, το Βερολίνο και η γραμμή Μέρκελ, ή οι αγορές, οι τραπεζίτες, το IIF και η ομάδα J. Akermann;". Σε ανάλογη λογική και οι σχετικές χρηματιστηριακές αναφορές μας (από χθες μέχρι σήμερα), αποτυπώνουν τον εντονότατο (καθότι συστημικό) προβληματισμό, διάχυτο σε ισχυρούς κύκλους που βρίσκονται απέναντι στο "πολιτικό προσωπικό" .

Για να δούμε, θα έχουμε εν τέλει σήμερα το βράδυ ανακοινώσεις για την... τελική λύση ή μήπως ένα γενικόλογο πλαίσιο που θα μεταθέτει (ίσως) για το ερχόμενο Σ/Κ τις όποιες αποφάσεις. Προφανώς, η αντιπαράθεση ισχύος - συμφερόντων είναι τέτοιας έκτασης και πολυπλοκότητας που ακόμη και το Βερολίνο τα… χρειάζεται. Ωστόσο, σε μία ιστορική καμπή (για τη χώρα και την Ευρώπη, και όχι μόνο), θα ήταν αφελές να περιμένουμε πως οι λύσεις (πόσο μάλλον οι... τελικές λύσεις ) θα είναι εύκολες και αναίμακτες.

Περιμένοντας, λοιπόν, καταγράφουμε την αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά ισχυρών σηματωρών του εγχώριου συστήματος, που κατά την εκτίμησή μας θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στον επόμενο ιστορικό κύκλο αυτής της χώρας.

Δεν θεωρούμε τυχαίο -και είναι αυστηρά προσωπική εκτίμηση- το γεγονός πως από τις τράπεζες μπαίνει μπροστά η Εθνική, με πολύτιμες βοήθειες της Alpha Bank, ενώ ενδιαφέρουσα δείχνει η προσπάθεια αντίδρασης του Τ.Τ. Οι εταιρίες Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ αλλά και CC 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΜΟΗ κ.ά. δείχνουν (και) τις τελευταίες ημέρες τάση αντίδρασης. Προφανώς στηρίζονται από τους βασικούς μετόχους τους, τους επιχειρηματίες, από ισχυρά χρηματιστηριακά συμφέροντα αλλά και από... ξένες δυνάμεις.

To ότι οι μέτοχοι βάζουν πλάτη είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικό. Είναι όμως, νομίζουμε, άξιο αναφοράς το ενδιαφέρον και οι μικρές θέσεις που χτίζονται από... ξένες δυνάμεις, γιατί πιθανόν να εκτιμούν πως αυτοί οι επιχειρηματικοί-επενδυτικοί κύκλοι (ή και κάποιοι άλλοι) θα περάσουν… απέναντι. Καταγράφουμε επίσης από τον Ft Mid τη συμπεριφορά μετοχών εταιριών όπως Frigoglass, Lamda Development, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, Μέτκα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ. Χωρίς να υστερούν και αξιομνημόνευτες δυνάμεις από τις μικρότερες κατηγορίες, και αυτό είναι το παρήγορο, μέσα στον γενικότερο χαμό, τη διάχυτη απαξίωση και τη ζοφερή κατάσταση που κυριαρχεί στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία.

Σε ανάλογη στάση… αναμονής τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ. Στο 1,3980 το ευρώ, λίγο υψηλότερα ο DAX (στις 6.065 μονάδες), ενώ ο CAC 40 φτάνει στις 3.190 μονάδες. Νέο άλμα του χρυσού πάνω από τα 1.700$ (ανά ουγκιά) από νωρίς το πρωί.

ΣΗΜ.: Για τους πιο… αργοπορημένους, θυμίζουμε το εξαιρετικά διαφωτιστικό διάγραμμα του Ftse-20, που έχει ανέβει από το προηγούμενο σχόλιό μας. Με την αμέριστη συνδρομή του Νικόλα Κ. (Frankie).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v