Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό "πάρτι" στη Σοφοκλέους

Υψηλότερα συνεχίζουν ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ΧΑ. Υπεραντίδραση για τράπεζες, καθώς επιχειρείται να προεξοφληθεί η ενίσχυσή τους άμεσα από το EFSF. Κέρδη άνω του 11% για Εθνική, ΕFG, Alpha, Πειραιώς.

 Διατηρείται η ενθουσιώδης υποδοχή των αγορών και του Χ.Α. για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 4%, στο Παρίσι ο CAC κατά 4,3% και στην Αθήνα ο FTSE-20 πριν από λίγο ενισχυόταν κατά 6,8% (323 μονάδες) και ο Γ.Δ. κατά 5,9% στις 820 μονάδες.

Με σχετικά αυξημένη την αξία των συναλλαγών, η οποία περνούσε τα 51,5 εκατ. ευρώ στις 13:50, από τα οποία τα 14,7 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, περίπου 6,7 εκατ. στον ΟΠΑΠ και άλλα 3,4 εκατ. στην Alpha Bank.

Ο τραπεζικός δείκτης ουσιαστικά εξισορροπεί τις σημαντικές απώλειες που είχαν προηγηθεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τον κλάδο στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες επενδυτικές πηγές, στις αγορές προεξοφλείται η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από τον προσωρινό μηχανισμό.

Η λεπτομέρεια, όμως, που φαίνεται να κάνει τη διαφορά στο ποντάρισμα όσων ωθούν σημαντικά υψηλότερα τις μετοχές του κλάδου σχετίζεται με την προεξόφλησή τους πως η σχετική διαδικασία θα γίνει μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σαφώς ευνοϊκότερο από άλλα (και για τους υφιστάμενους μετόχους) έπαιζε στις αγορές και στο Χ.Α. από χθες.

Εκτός των άλλων, η χθεσινή αντίδραση αποδόθηκε και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και στην προσπάθεια προεξόφλησής του.

Από τεχνική πλευρά, η καθαρή ανοδική διάσπαση των 307 μονάδων και εν συνεχεία των 315 για τον FTSE-20 ισχυροποίησε τους αγοραστές.

Αυτοί μετά τις 12:45 - 12:50 βγήκαν σταδιακά σε υψηλότερες τιμές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς στην κατηγορία δραστηριοποίησής τους.

Η μετοχή της Εθνικής πριν από λίγο κυμαινόταν στα 2,01 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει από το 1,92 και σημειώνοντας υψηλό ημέρας στα 2,13 ευρώ, λίγο πριν από τις 10:40.

Τόσο για την Εθνική όσο και για την Alpha Bank, οι τοπικά υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στα πρώτα 10 - 15 λεπτά της συνεδρίασης θεωρούνται βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, που θα πρέπει να διασπαστούν σύντομα προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στην ανοδική κίνηση.

Όμως, πέρα από τις αναμενόμενες κυρίως θυμικού χαρακτήρα, με ισχυρή διάθεση προεξόφλησης, χθεσινή και σημερινή ανοδική κίνηση, πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και μεμονωμένα στους τραπεζικούς ομίλους.

Άλλωστε, το Σαββατοκύριακο εκτιμάται πως θα αποσαφηνιστούν ουσιώδεις λεπτομέρειες και… ψιλά γράμματα που αφορούν στην ουσία του προβλήματος.

Πριν από λίγο, η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχυόταν στα 3,31 ευρώ, της 3E στα 14,54, της ΔΕΗ στα 6,42, της ΜΟΗ στα 6,60 ευρώ, της MIG στο 0,43 και της Ελλάκτωρ στο 1,30 ευρώ.

Ανάλογες αποδόσεις για την πλειονότητα των μετοχών του FT MID αλλά και του SC.

Για τη συνέχεια, θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και περισσότερο αυτοί που τοποθετήθηκαν από χαμηλότατες τιμές τις προηγούμενες 2 ημέρες.

Είναι λογικό ένα μέρος αυτών των βραχυπρόθεσμων θέσεων, από τη στιγμή που γράφει διψήφια ποσοστά απόδοσης, να κατοχυρωθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v