Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επικίνδυνo ποντάρισμα στις μετοχές

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ σε μία συνεδρίαση που κυλούσε με αρνητικό πρόσημο έως τις 14:45. Οι πρωτοβουλίες στους “μεγάλους”, με τον FTSE να έχει άνοδο 2,9%. Κέρδη για ΕΤΕ (8,4%), Eurobank (6,9%), ΤΤ (9,7%).

Λίγο μετά τις 14.45 ξεκίνησε μία έντονα ανοδική αντίδραση, σε μία συνεδρίαση που κυλούσε με αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη και εξαιρετικά υποτονικό τζίρο.

Αντίδραση που εμπεριείχε σημαντικά πονταρίσματα και τα οποία “ακούμπαγαν” σε λιγότερο αρνητικά σενάρια, όπως ότι το τελικό “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων μπορεί να είναι μικρότερο από το προεξοφλημένο 60%, ή ότι η επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από το EFSF, μπορεί να γίνει με προνομιούχες μετοχές και όχι με κοινές.

Αυτή η αντίδραση, συνοδευόμενη και από διακριτικό “short covering” έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 779,19 μονάδες (+3,06%), τον Τραπεζικό μέχρι τις 341,67 μονάδες (+6,54%), τον τίτλο της Εθνικής μέχρι τα 1,85 ευρώ (+11,45%) και την μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,10 ευρώ (+10%).

Ομολογουμένως, αν και όχι ασυνήθιστο, το “άδειασμα” δεικτών και μετοχών μετά τις 16.35, κατέδειξε για πολλοστή φορά ότι τα ανακυκλούμενα κεφάλαια στην Σοφοκλέους, κινούνται με εντυπωσιακή ευκολία προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση (!)

Αφορμή της διόρθωσης στην διόρθωση, κάποιες δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. προς τους δημοσιογράφους, ότι το τελικό “haircut” μπορεί και να μην είναι σε εθελοντική βάση, αλλά και ένα δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο “κόλλησαν” οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τραπεζιτών για το τελικό “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους.

Βέβαια μία τελική αντίδραση, συνοδευόμενη και από σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, κράτησε κατά κάποιο τρόπο τα προσχήματα, όμως και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι όσο υψηλά και αν δείχνουν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ακόμα και το τελικό θετικό πρόσημο στο Χ.Α. (!)

Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους γρήγορους” συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν προλαβαίνουν να καταλήξουν σε μια λεπτομερή συμφωνία.

Με τις διαπραγματεύσεις για το “haircut” του Ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών να συνεχίζονται και κατά πολλούς να έχουν κολλήσει, φαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, θα είναι γενικόλογες και οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Citigroup, ο στρατηγικός αναλυτής της οποίας, Steven Englander, προβλέπει πως η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα απογοητεύσει, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει πανικό ξεπουλήματος στις Αγορές. Όπως επισημαίνει όλα τα μεγάλα σχέδια της Ευρώπης, θα στοιχειωθούν σύντομα από έναν μεγάλο εφιάλτη.
 
Όποιες και αν είναι οι λεπτομέρειες της Συνόδου, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο η Ευρώπη δεν έχει δώσει καθόλου προσοχή και το οποίο αναμένεται να τους… τιμωρήσει: η ανάπτυξη.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε και σήμερα η ροή πληροφοριών – εκτιμήσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ένα “haircut” της τάξης του 60% στη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στα Ελληνικά ομόλογα, δεν θα είναι αρκετό, καθώς και ότι είναι απαραίτητο ένα μεγαλύτερο “haircut”, ως μέρος της νέας διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, όπως τονίζει το Dow Jones Newswires.

Δεν απέκλεισε μάλιστα και ένα “haircut” της τάξης του 70%-75% στην αξία της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο Ελληνικό χρέος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις Αγορές πριν το 2020, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εnda Kenny όπως μετέδωσε το Reuters. "Η κατάσταση για τους Έλληνες θα είναι πραγματικά δύσκολη για τα επόμενα δέκα χρόνια" πρόσθεσε ο κ. Kenny.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι το ρήγμα μεταξύ των Βόρειων και των Νότιων Χωρών είναι πολύ μεγάλο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan. Ο κ. Greenspan προβλέπει ότι καθώς θα βαθαίνει η δημοσιονομική κρίση του Νότου η ροή των αγαθών από τον Βορρά θα σταματήσει τελείως και θα επιδεινωθεί το βιοτικό επίπεδο των Χωρών της νότιας Ευρώπης.

Από την άλλη, εννοείται ότι με δεδομένη την παραλυσία του Κρατικού μηχανισμού (ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια από όλους τους δρόμους της Αθήνας) και την αδυναμία χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων από τον Τραπεζικό κλάδο, τα μηνύματα και οι προβλέψεις για την εγχώρια οικονομία παραμένουν μαύρα.

Πρόβλεψη για κλείσιμο 183.000 Επιχειρήσεων και νέα απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης μέχρι το καλοκαίρι του 2012, καταθέτει η ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, την κατανόηση των υπαλλήλων του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος για το γεγονός ότι η μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου θα καθυστερήσει τουλάχιστον 15 μέρες. Αιτία η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα (!)

Λέτε το Δημόσιο να ακολουθήσει το Κυβερνόν Κόμμα;

Θετικό πρόσημο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικτά πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να είναι οριακά καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 0,8% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες συνολικά θα μειωθούν 1%.

Από την άλλη, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν 5,7% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι πωλήσεις ανήλθαν στις 313.000 μονοκατοικίες (στο 12μηνο) έναντι 296.000 του Αυγούστου, όταν είχε σημειωθεί πτώση 2,3%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων μονοκατοικιών θα αυξηθούν μόλις 1,7%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., εμφανώς αποστασιοποιημένη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, άφησε τις πρωτοβουλίες στους “μεγάλους”, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +2,9% του FTSE, έναντι του +1,19% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ανοδική αντίδραση άγνωστου ορίζοντα, χαρακτηρίζει την σημερινή συνεδρίαση ο Δημήτρης Τζάνας, που εκτιμά ότι μία τέτοια ανοδική προσπάθεια θα μπορούσε να έχει λογικό υπόβαθρο αν συνοδευτεί από συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αφορούν δύο μέτωπα. Το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό χρέος.

Μόλις δύο τίτλοι, από το ταμπλό του 20αρη, τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Κύπρου (-0,95%) και MPB (-3,68%), νεώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίλτοι των Βιοχάλκο και Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+9,71%), Εθνική (+8,43%) και Eurobank (+6,93%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για ΟΠΑΠ και Folli Follie Group, ενώ με κέρδη 4% έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 32 μονάδων ,με χαμηλό ημέρας τις 747,84 (12.11), υψηλό τις 779,19 (16.35) και έκλεισε τελικά στις 773,81 μονάδες με κέρδη 2,35%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 51 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 23 τίτλοι με τελικά ημερήσια κέρδη από 7 έως 30%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Όσον αφορά το Ελληνικό χρέος, το όποιο "κούρεμα" θα πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους, προκειμένου να μην οδηγηθούν οι Τράπεζες στην "αγκαλιά" του ΤΧΣ και ταυτόχρονα οι όποιοι όριο διευθέτησης να συνοδευτούν με σχέδια ανάπτυξης.

Από την άλλη και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό χρέος, χρειάζεται ο μηχανισμός στήριξης να είναι επαρκούς μεγέθους (π.χ. 2 τρισ. ευρώ), ή η ΕΚΤ να αποκτήσει οντότητα όπως η Fed.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η σημερινή αντίδραση στο Χ.Α. θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά "too good to be true" (!)

Όσον αφορά την εγχώρια ανάπτυξη και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, το "κούρεμα" των Ελληνικών ομολόγων μπορεί να ελαφρύνει τα Δημόσια βάρη του Κράτους αλλά το όλο εγχείρημα θα έχει επιτυχία μόνο όταν θα συνοδευτεί με μέτρα αναπτυξιακής στρατηγικής. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και οι ιδιωτικοποίησες μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση αν χρησιμοποιηθούν τα σωστά οικονομικά εργαλεία.

Ανοδική αντίδραση για πολύ "γενναίους" με εξαιρετικό ρίσκο, καθώς η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση των αποφάσεων στην Σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να φορτίσουν αρνητικά το κλίμα, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε περίπτωση απογοήτευσης της Αγοράς, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο επιθετικό κύμα ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αν και η ζώνη τιμών στην περιοχή των 740 μονάδων έχει δείξει κάποια σχετική ανθεκτικότητα κατά τις προηγούμενες ημέρες είναι πιθανό να χάσει τις ιδιότητες της από την συνεχή φθορά των πωλήσεων καθώς σε μια συστηματική εντεινόμενη τάση οι ζώνες στήριξης/αντίστασης αδυνατίζουν αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας επιταχυνόμενης κίνησης.

----ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση εν μέσω έκδηλης μεταβλητότητας, ενώ οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη παρουσίασαν τάσεις μείωσης.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 1%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7419, τιμή εκκαθάρισης 300) κινήθηκαν μεταξύ 286,5 και 305,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο και στάση αναμονής από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 75% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 525 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (328 δικαιώματα αγοράς και 197 δικαιώματα πώλησης).

Κάπως αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (586600 Εθνική, 20000 ΟΤΕ, 47000 Alpha Bank, 16400 Eurobank, 17500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (22817), Alpha Bank (7629), Πειραιώς (1394), Eurobank (1899), ΔΕΗ (210), Κύπρου (939), Μυτιληναίο (396), ΟΠΑΠ (783), MIG (160), ΟΤΕ (179), Ταχ. Ταμιευτήριο (337), Αγροτική (1513), Ελ. Πετρέλαια (121), Βιοχάλκο (119), MPB (312).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (42509 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8293800 τεμ.), Εθνική (17571912 τεμ.), Πειραιώς (17597263 τεμ.), ΟΤΕ (5402058 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), Eurobank (17785775 τεμ.) Κύπρου (5944838 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v