Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 12% για τον τραπεζικό δείκτη

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το "κούρεμα". Κέρδη άνω του 14% για Εθνική Τράπεζα, Αlpha, Eurobank, Περαιώς.

Κούρεμα 50% ήτοι περί τα 30 δισ. ευρώ ενίσχυση-στήριξη των ελληνικών τραπεζών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις τεχνικές λεπτομέρειες. Σημείο αναφοράς οι 277 για τον FTSE 20.

«Κούρεμα» 50% αλλά και αυστηρή επιτήρηση για την Ελλάδα, με το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) να χαιρετίζει τη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε πως θα απαιτηθούν 106,45 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών (όπως μεταδίδει το Reuters ). Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η ΕΒΑ υπολογίζει πως θα χρειαστούν 30 δισ. ευρώ, που καλύπτονται από το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης.

Άμεση προεξοφλείται πως θα είναι η προσπάθεια αποτίμησης όλων των παραμέτρων και για την ελληνική οικονομία αλλά και για όσες είναι στη… σειρά (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία).

Στη Wall έγινε ήδη η πρώτη μέτρηση όσων ανακοινώνονται, με τον S&P 500 να ενισχύεται περνώντας και τις 1.240 μονάδες. Οσονούπω θα έχουμε τις πρώτες κινήσεις-μηνύματα από τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι αλλά και το Μιλάνο, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση μιλά για αξιοπρεπή συμβιβασμό με πολλά στοιχεία επιτυχίας κι αυτό μένει να φανεί σύντομα στο Χ.Α. και σταδιακά σε επιμέρους τομείς.

Προφανώς και θα χρειαστεί ενδελεχής εξέταση όλων των όρων, κυρίως των λεπτομερειών και των… ψιλών γραμμάτων, όσον αφορά δε στο Χ.Α., οι διαθέσεις των παικτών ήταν μέχρι πριν από λίγο μετρημένες και αμφίσημες.

Περί τα 30 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την ΕΒΑ, τη στιγμή όπου η αποτίμηση των πέντε μεγαλύτερων ομίλων έχει συρρικνωθεί στα 3,054 δισ. ευρώ περίπου, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια του κλάδου. Είναι ενδεικτικό πως η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής κυμαίνεται στο 1,72 δισ. ευρώ, όταν της θυγατρικής Finansbank είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσια.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «Οι τράπεζες καλούνται έως το τέλος του 2011 να παραδώσουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές τα πλάνα για το πώς σχεδιάζουν να πιάσουν τον συγκεκριμένο στόχο. Αυτά τα πλάνα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τις εθνικές αρχές και να τύχουν διαβούλευσης με την ΕΒΑ. Οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν χωρίς να υπάρξει υπερβολική απομόχλευση, προκειμένου να μην πληγεί η πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες πάντως θα μπορούν να κάνουν χρήση και μετατρέψιμων ομολογιών. Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, μετά στις χώρες και να χρησιμοποιήσουν τον EFSF ως τελευταίο καταφύγιο».

Στο Χ.Α., μετά και τη χθεσινή αντίδραση, ο FTSE-20 υπερέβη τις 300 μονάδες(με τοπικό υψηλό τις 305,42), με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική (στο 1,80 ευρώ, με 8,43%) και την Alpha Bank στο 1,04 ευρώ (κατά 4% υψηλότερα).

Οι μέχρι τώρα χαμηλές τιμές (το ιστορικό ελάχιστο των 277,20 για τον 20άρη, το 1,54 ευρώ για την ΕΤΕ) αποδείχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες ανθεκτικά σημεία αναφοράς, με τον FTSE-20 να κινείται απόλυτα τεχνικά μετά την καταγραφή του «πυθμένα» στις 4 Οκτωβρίου. Ομοίως για την Εθνική μετά τις 18 του ίδιου μήνα.

Διορατικοί παίκτες διαχωρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση από τις αμέσως επόμενες καθώς η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων απαιτεί χρονοβόρο διαδικασία, όπου πολλά θα κριθούν για τη βιωσιμότητά τους, τη μελλοντική μετοχική σύνθεσή τους και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η κάθε μία στον επόμενο οικονομικό κύκλο.

Θυμική και περισσότερο αντανακλαστική εξαρχής η σημερινή αντίδραση των βραχυπρόθεσμων παικτών, αρκετοί από τους οποίους, πέρα από το τελικό ύψος του «κουρέματος», επέμεναν πως πολλά θα κριθούν στις λεπτομέρειες και στους όρους-προϋποθέσεις με τους οποίους θα προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v