Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό άλμα μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες

Θετικά με αντίδραση έως τις 324 μονάδες για τον FTSE-20 υποδέχεται το ΧΑ τη συμφωνία. Υπεραπόδοση για τραπεζικές μετοχές έως τα 2,13 ευρώ η Εθνική (14%). Ανοδος για Eurobank (11%), Αlpha (15%), Πειραιώς (8%), TT (15%).

Πάνω από 6% ενισχύεται ο FTSE-20, καθώς τραπεζικές μετοχές αντιδρούν έως και 18,4% υψηλότερα.

Ισχυρή αντίδραση των ευρωαγορών, μίνι ράλι για τράπεζες, κατά 3,2% υψηλότερα ο DAX, που περνά τις 6.200 μονάδες.

Άμεση είναι η αποτύπωση και στο ευρώ, που παίρνει «βαθιά ανάσα» περνώντας άνετα το 1,40 δολ.

Εξαρχής είχαμε αναφερθεί στη θυμική αντίδραση ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών, τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για «καινούρια μέρα για την Ελλάδα».

Πλούσια η ειδησεογραφία από τις διεθνείς αγορές, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κατά την εκτίμησή μας, τη θετική πρώτη αντίδραση της Κίνας στην ευρωπαϊκή συμφωνία.

Θα παραμείνουμε, ωστόσο, ψύχραιμοι, κάτι που άλλωστε ζητούσαμε και το διάστημα όπου οι τράπεζες διόρθωναν κατά 17% πριν από λίγες μόλις μέρες, διαβάζοντας προσεκτικότερα όρους και προϋποθέσεις και… ψιλά γράμματα, όπως αναλυτικά αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του Γιώργου Παπανικολάου. Καλή, αλλά… λίγη. Ας το έχουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινά ένας επίπονος γύρος και για το Χ.Α., κυρίως, όμως, για τις ελληνικές τράπεζες.

Κατά την εκτίμησή μας, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά η διαδικασία διαφοροποίησης των τραπεζών, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε επιμέρους πονταρίσματα.

Κι αυτό γιατί όλες οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, άλλων όμως, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν κι άλλων όχι.

Κάποιες θα υποχρεωθούν να ξεπουλήσουν… ασημικά και θυγατρικές, άλλες θα απευθυνθούν σε ξένους και κάποιες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην κρατική ενίσχυση.

Πρακτικά, από τις αμέσως επόμενες ημέρες κάθε τράπεζα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ως ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, με πολλές ευκαιρίες και ενδεχομένως περισσότερες παγίδες.

Προς ώρας, η γενναία αντίδραση των τραπεζών και του FTSE-20 δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν ποντάρει χθες και προχθές να αποκομίσουν αξιόλογες υπεραξίες.

Το ότι οι τράπεζες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα, αποκλείοντας την είσοδο βραχυπρόθεσμων παικτών, είναι κάτι που θα το δούμε προς το τέλος της συνεδρίασης.

Για παράδειγμα, η Εθνική ξεκίνησε από το 1,99 ευρώ, αντέδρασε έως τα 2,13, για να διαμορφωθεί πριν από λίγο στα 2,03 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως τα πρώτα 7 λεπτά της συνεδρίασης στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν αλλάξει χέρια 1,1 εκατ. τεμάχια και περίπου 400.000 στην Alpha Bank.

Επιμένουμε σε αυτές τις δύο γιατί τις θεωρούμε σηματωρούς των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο.

Στην αντίδραση του FTSE-20 συμμετέχει το σύνολο των μετοχών, πλην του Τιτάνα.

Με υψηλότερες τιμές Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, MIG.

Ανάλογη εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του FT MID και του SC.

Από πλευράς απόδοσης, ξεχωρίζουν η Αττικής (21,7%), η Αγροτική (20%), αλλά και οι εταιρίες Βωβός, Ιντρακάτ, Forthnet, Centric, Info-Quest.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v