Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ανοδικό ξεκίνημα, ευκαιρία ρευστοποιήσεων

Διαθέσεις διόρθωσης σε διεθνείς αγορές και δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής πιθανόν να δημιουργήσουν συνθήκες διόρθωσης και στο ΧΑ. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του μήνα, όπου και θα διαφανεί αν η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας θα έχει και συνέχεια ή θα υπάρξουν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Ως επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διόρθωσης, ενώ δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν ότι σε περίπτωση ανοδικού ξεκινήματος θα δοθεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ως το πλέον ιδεατό σενάριο δείχνει αυτό της σχετικής διόρθωσης στις τραπεζικές μετοχές και ταυτόχρονα η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης στους υπόλοιπους εμποροβιομηχανικούς τίτλους του 20άρη, αλλά και η επέκτασή της σε τίτλους της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 750 μονάδων ακυρώνει τις όποιες θετικές προϋποθέσεις δημιούργησαν οι προηγούμενες συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, αρνητικό πρόσημο για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ για αρνητικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Υπό διόρθωση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έπειτα από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όσον αφορά στην πέρα του Ατλαντικού πλευρά, ότι ο δείκτης S&P 500 τείνει να καταγράψει τον Οκτώβριο τις καλύτερες αποδόσεις από το 1974.

Ασφαλώς και μετά την πρώτη ικανοποίηση από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, η δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων αλλά και οι δεύτερες σκέψεις δείχνουν ότι το πρόβλημα κρίσης χρέους παραμένει.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου διοικητή της ΕΚΤ Ζ.-Κλ.Τρισέ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής δεν δίνουν την οριστική λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. George Soros, που εκτιμά ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου θα φέρουν ηρεμία στις αγορές από μία ημέρα έως τρεις μήνες το πολύ.

Εκτός από αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο θα κληθεί να τιμολογήσει την πρόσφατη υποβάθμιση της Κύπρου από την S&P αλλά και τις δηλώσεις της Fitch, που τονίζει ότι το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους μπορεί και να συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ιταλία παραμένει υπό πίεση από τις αγορές, ενώ η Ισπανία στερείται ευέλικτες κινήσεις λόγω της υψηλής ανεργίας (21,5%) αλλά και των ισπανικών τραπεζών, που σε πρώτη εκτίμηση χρειάζεται κεφάλαια τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά στο Χ.Α. και στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αξίζει να τονιστεί ότι οι τραπεζίτες δεν έχουν δώσει το τελικό ΟΚ για το haircut 50%, ενώ παραμένει περιορισμένη η ορατότητα του τρόπου επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου επικρατέστερο δείχνει το σενάριο των κοινών μετοχών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v