Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τις τράπεζες

Η συμφωνία στη Σύνοδο δίνει ευκαιρία για ενίσχυση των τραπεζικών αποτιμήσεων, τουλάχιστον έως τις ΑΜΚ. Οι ευκαιρίες και οι "παγίδες". Σημαντική η διατήρηση ενδιαφέροντος σε μη τραπεζικούς τίτλους. 

Με γνώμονα το κακό προηγούμενο της 21/7 κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες προχώρησαν στην κατοχύρωση θέσεων προτιμώντας να «κλειδώσουν» διψήφιες αποδόσεις παρά να περιμένουν την αποσαφήνιση των όρων και προϋποθέσεων του Μνημονίου ΙΙ.

Έτσι ο μεν Γενικός Δείκτης μετά την αντίδραση έως τις 826,4 «γύρισε» στο κλείσιμο στην περιοχή των 812 μονάδων (με υψηλό ημέρας τις 826,37) μονάδες ο δε Ftse20 από τις 326 διαμορφώθηκε τελικά στις 318 μονάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων κατοχυρώθηκε κυρίως στις τράπεζες, καθώς ασάφειες και… ψιλά γράμματα μένει να διευκρινισθούν στη συνέχεια. Από τον κλάδο ξεχώρισε η Εθνική όπου πραγματοποιήθηκε το 1 / 5 του συνολικού τζίρου ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδεται στον όμιλο από ξένους και εγχώριους παίκτες.

Δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος (περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ) στη μετοχή της Alpha Bank, καθώς φαίνεται να έχει το (συγκριτικά) μικρότερο βάρος από το «κούρεμα» της τάξης του 50% ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγχώνευσης με την Eurobank.

Επενδυτικές πηγές σημείωναν, ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής πως οι ελληνικοί όμιλοι θα χρειαστούν συνολικά έως 30 δισ. ευρώ για να καλυφθούν κεφαλαιακά μπορεί να κρύβει ευκαιρίες αλλά και παγίδες που μένει να αποδειχθούν στη συνέχεια.

Εκτιμούν δε, πως μέχρι να έρθει η ώρα των απαραίτητων αυξήσεων κεφαλαίου δίνεται μία πρώτης τάξεως αφορμή για να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις ορισμένων τραπεζικών ομίλων. Στα 1,89 δισ. ευρώ ενισχύθηκε, για παράδειγμα, η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής στις 27/10 από τα 1,68 δισ. ευρώ που ήταν στα χαμηλά της εβδομάδας (περί τα 210 εκατ. ευρώ σε τρεις συνεδριάσεις).

Τράπεζες, που δεν θα αποφύγουν την κρατικοποίηση (ή την προσφυγή στο ΤΧΣ) θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων κύκλων κάτι που ενδέχεται να διαφοροποιήσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημαντικότερη όμως θεωρείται- από μερίδα αναλυτών- η συντήρηση του ενδιαφέροντος για μη τραπεζικές μετοχές, που διαφοροποιούνται τους (τουλάχιστον) δύο τελευταίους μήνες. Αλλωστε στο ίδιο διάστημα ικανό μέρος του ενδιαφέροντος, της ρευστότητας και της βαρύτητας (στάθμισης) έχει μετακυληθεί από τον τραπεζικό κλάδο σε άλλους τομείς και δραστηριότητες.

Ενδεικτικές είναι οι μεταβολές που έχουν συντελεσθεί στον σχετικό πίνακα αποτίμησης, όπου η Coca Cola/3E κρατά την πρωτοκαθεδρία με 5,22 δισ. ευρώ και ο ΟΤΕ (1,77) να υπερφαλαγγίζει την ΕΤΕ.

Μεταφορά ενδιαφέροντος & ρευστότητας, που κατά την εκτίμηση μας δεν πρόκειται να ανακοπεί τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία κεφαλαιακής θωράκισης των χρηματοπιστωτικών ομίλων. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως μη τραπεζικές μετοχές βρίσκονται εμφανώς σε διαδικασία αναστροφής της καθοδικής τους τάσης.

Είτε αφορά τη ΔΕΗ, που μετά την καταγραφή της ελάχιστης τιμής των 5,25 ευρώ (στις 25/8) είτε του Τιτάνα που αντιδρά σταθερά μετά τα χαμηλά των 9,32 ευρώ στις 4/10. Σε ανάλογη διαδικασία βρίσκονται οι μετοχές των Jumbo, FFG, MOH, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου αλλά και Βιοχάλκο, Marfin Investment Group. Αλλά και από τους δείκτες Ft Mid & Small Cap διαφοροποιούνται αρκετές εισηγμένες στο σύνολο τους μη τραπεζικές.

Από τεχνικής πλευράς η ομάδα ανάλυσης της eZMarket σημειώνει, πως η τελική μορφή που θα λάβει τελικά ο μηχανισμός EFSF. Αποφασίσθηκε μεν η ενίσχυση του έτσι ώστε οι πόροι να υπερβούν το ένα τρισ. ευρώ.

Η σημαντικότερη διαγραμματική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων είναι η άρνηση του Ftse20 να λύσει καθοδικά τον σχηματισμό (που με βάση το ιστορικό ελάχιστο των 277,20 μονάδων) και να διορθώσει χαμηλότερα με πρώτο στόχο τις 250 μονάδες. Αυτό παρά την σταθερά καθοδική φορά του τραπεζικού κλάδου και τις δραματικές απώλειες, που έγραψαν οι μετοχές μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτό δεν συνέβη ακριβώς λόγω της διαφοροποίησης & υπεραπόδοσης στη συνέχεια μη τραπεζικών ομίλων, την ενίσχυση της βαρύτητας (στάθμισης ) της CC 3E .

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 811,11 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,67%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,13%, ο Mid 30 με άνοδο 2,05% και ο Small Cap 80 με απώλειες 0,48%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τράπεζες 6,49%, η Τεχνολογία 6% και ο κλάδος της Υγείας 4,6%.

Εβδομαδιαία κέρδη για το Εμπόριο 13,69%, για τις Τηλεπικοινωνίες 11,94%, για τα Τρόφιμα και Ποτά 11,14% και για τα Ταξίδια- Αναψυχή 10,44%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Altec 86,67%, Παπουτσάνης 43,05%, Audiovisual 40,29%, Γενική Τράπεζα 39,98%, Σφακιανάκης 30%, Μπουτάρης 25%, Μουζάκης 24,29%, Μινωικές 21,14%, Nexans 19,05%, Αλκο 17,86%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alapis (-57,84%), Ακρίτας (-40,61%), Ελληνικές Ιχθ/γειες (-35,42%), Καθημερινή (-31,77%), Ντρουκφαρμπεν (-30,95%), Moda Bagno (ΚΟ) (-30,5%), Ιλυδα (-29,75%), Ευρωσυμμετοχές (-28%), Minerva (-25,20%) και Νάκας (-23,67%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v