Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα το ΧΑ

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα με το ΧΑ να εναρμονίζεται στην αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος, προσπάθεια στήριξης του δείκτη από ΟΠΑΠ, Coca Cola, Τιτάνα.

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα και το ελληνικό χρηματιστήριο εναρμονίζεται στο αρνητικό πρόσημο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Και ο τραπεζικός κλάδος, όπως αναμενόταν, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης δεν υπάρχει τίτλος από το τραπεζικό ταμπλό που να κινείται με θετικό πρόσημο, πιθανότατα γιατί αυτή είναι επηρεασμένη από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και από τη νέα έκθεση της Merrill Lunch η οποία «κούρεψε» τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Από τον υπόλοιπο 20άρη, με αρνητικό πρόσημο κινούνται Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και F.F. Group.

Αντίθετα, κατά κύριο λόγο ο ΟΠΑΠ (+2,44%) και κατά δεύτερο λόγο η Coca Cola  και η Τιτάν (+5,69%) δείχνουν να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να περιορίσουν τις απώλειες του Γ.Δ. και αυτό προς το παρόν δείχνει να επιτυγχάνεται αφού και οι υπό πίεση τραπεζικοί τίτλοι έχουν ανακάμψει σχετικά από τα πρωινά χαμηλά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ.Δ. έχει επιστρέψει εκ νέου υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αν και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 794,21 μονάδες.

Αξιοπρόσεκτη και η ανάδυση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 325,22 μονάδες.

Αξιοπρόσεκτος και ο τζίρος, ο οποίος πλησιάζει τα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 εκατ. αφορά σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 100.000 τεμάχια της Coca Cola στα 14,38 ευρώ.

Ζητούμενα για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να πιέζονται οι τραπεζικοί τίτλοι, είναι, ει δυνατόν, η απεξάρτηση της αγοράς από τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και η προσπάθεια αυτόνομων ανοδικών κινήσεων σε επιμέρους τίτλους του 20άρη και, ει δυνατόν, και σε κάποιες μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης δείχνουν να βρίσκονται σε συναλλακτικό λήθαργο.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 3 και βέβαια δεκάδες τίτλοι παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v