Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη προσπάθεια τραπεζικής "απεξάρτησης"

Το ΧΑ πέτυχε να απεξαρτηθεί από τον τραπεζικοκεντρικό του χαρακτήρα και να αναζητήσει “επενδυτικές ευκαιρίες” σε άλλους τίτλους. Κέρδη 1,27% για το ΓΔ τον Οκτώβριο και πτώση 32,61% για τις τράπεζες.

Περίπου απόλυτη επιβεβαίωση του “ιδεατού” σεναρίου, όπως αυτό το περιέγραφε η στήλη στο προσυνεδριακό σχόλιο.

Ότι, δηλαδή, οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE θα είχαν την “υποχρέωση” να αντισταθμίσουν τις σημαντικές και αναμενόμενες απώλειες, που θα κατέγραφε ο Τραπεζικός κλάδος.

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ταυτόχρονα στην τελευταία του μήνα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έδωσε ένα πρώτο θετικό δείγμα γραφής και αυτό δεν ήταν άλλο από την προσπάθεια περιθωριοποίησης των Τραπεζικών πιέσεων.

Η Αγορά μετά από πολύμηνο και άκρως οδυνηρό Τραπεζικό trading, πέτυχε σήμερα να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζικοκεντρικό της χαρακτήρα και να αναζητήσει “επενδυτικές ευκαιρίες” σε άλλους μη Τραπεζικούς τίτλους που θεωρητικά αξίζουν καλύτερης “μεταχείρισης”.

Βέβαια αυτή προσπάθεια προς το παρόν περιορίστηκε σε τίτλους των στενών ορίων του 20αρη και ελάχιστες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όμως και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα γραφής, αρκεί να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Εκτός FTSE, ίσως αξίζει μίας δεύτερης ματιάς η κίνηση που συντελείται σε ΕΧΑΕ (2η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ΟΛΠ (3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Αστέρα (αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική προσπάθεια), ΕΒΖ (4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Intralot (4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), κ.λ.π. Δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα ο Τραπεζικός δείκτης να κλείνει με τουλάχιστον σημαντικές απώλειες (-9,96%) και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας (στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank, MPB, MIG, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και πολύ κοντά και η Eurobank) και ο Γενικός Δείκτης να τερματίζει την συνεδρίαση με μικρές απώλειες, ενώ σε πολλά σημεία της συνεδρίασης βρέθηκε και με θετικό πρόσημο.

Αν ο Τραπεζικός κλάδος, πάψει να είναι ο σηματωρός της Αγοράς και σταματήσει να διαμορφώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό κλίμα και διαθέσεις, η Σοφοκλέους μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι και ο τζίρος θα αρχίσει, έστω και αργά, να ενισχύεται.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα από την ζώνη 780 – 750 θα σηματοδοτήσει την ακύρωση της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης και αναζήτηση στηρίξεων σε νέα χαμηλά, αφού θα ενεργοποιηθούν σφιχτά “stop loss” και νέα “margin calls”.

Από εκεί και πέρα η τρέχουσα εβδομάδα είναι πλούσια από γεγονότα με ειδικό βάρος στις εγχώριες εξελίξεις: Στις 3 και 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του G-20 ενώ στις 2 και 3 Νοεμβρίου οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική θα ανακοινώσουν την πολιτική τους για τα επιτόκια χωρίς να αναμένεται κάποια μεταβολή. Επισημαίνεται ακόμα ότι από τις εισηγμένες εταιρίες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2011 ξεχωρίζουν η S&B (3/11) και Eurobank Properties (4/11).

Ερχόμενοι στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με Τραπεζικούς κύκλους, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ραγδαίες ανακατατάξεις θα προκαλέσει στο εγχώριο Πιστωτικό Σύστημα το ενδεχόμενο Κρατικοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνικών Τραπεζών, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενώ τα σχήματα και συνδυασμοί που δεν συζητούνταν μέχρι πρόσφατα, αποτελούν πλέον υλικό “ασκήσεων επί χάρτου” που θα μετουσιωθούν σε πράξη αμέσως μετά τον Ιανουάριο.
 
Οι λεπτομέρειες θα είναι το στοιχείο που θα σταθμίσουν οι Τράπεζες, όχι μόνο οι Ελληνικές, προκειμένου στη συνέχεια να δεσμευτούν για το εάν θα υπαχθούν στο εθελοντικό “haircut” οπότε και θα κριθεί εάν η ρύθμιση θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός ή όχι. Και βέβαια μέχρι αυτή την στιγμή και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές (παρά τις προσπάθειες των Τραπεζιτών να εξαντλήσουν τα περιθώρια για προνομιούχες) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι ακόμα και αν οι Ελληνικές Τράπεζες προχωρήσουν στην απομόχλευση στοιχείων του Ενεργητικού (περιορισμός δανείων) είτε με την πώληση τραπεζικών και εξωτραπεζικών δραστηριοτήτων, δεν θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να φτάσουν σε Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας Core Tier 1 στο 10% και θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για τις οποίες προς το παρόν εμφανίζεται ανύπαρκτο ενδιαφέρον για κάλυψη από τους Αναδόχους.
 
Αλλά και εάν ακόμη επιχειρηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυτή θα είναι για σχετικά μικρό ποσό, οπότε για το υπόλοιπο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, οι Τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (πληθωρισμός νέων μετοχών) και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για το Δημόσιο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Δημόσιο υποχρεούται να αξιοποιήσει τα ποσοστά που θα ελέγχει στις Τράπεζες, μετά την υπαγωγή των τελευταίων στο ΤΧΣ, εντός 2 ετών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα τόσο για μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις στις Τράπεζες σε επίπεδο βασικών μετόχων όσο βεβαίως και για σημαντικές διοικητικές αλλαγές. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Merrill Lynch που κυριολεκτικά διέλυσε τις τιμές – στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, με αποτέλεσμα και οι τρέχουσες αποτιμήσεις να φαίνονται ιδιαίτερα ακριβές (!!!)

O οίκος υπογραμμίζει ότι αιφνιδιάστηκε από το πρόσφατο ράλι των Τραπεζών, καθώς, όπως σημειώνει, τα ρίσκα για τους κατόχους μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών παραμένουν ισχυρά, και το βασικό σενάριο κάνει λόγο για σημαντική αραίωση της συμμετοχής τους και σημειώνει ότι το προφίλ ρίσκου - απόδοσης τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα των Ελληνικών Τραπεζών δεν είναι ελκυστικό.

Η M.L. εκτιμά ότι το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των τεσσάρων μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών, μετά την υλοποίηση του “κουρέματος”, ανέρχεται στα 13,4 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφείς οι όροι σε περίπτωση προσφυγής στο ΤΧΣ και οι επιπτώσεις για τους υφιστάμενους μετόχους.

Ο οίκος υπολογίζει το έλλειμμα στα κεφάλαια της Alpha Bank στο 1,55 δισ. ευρώ, της Εθνικής στα 4,89 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 3,77 δισ. ευρώ και της Πειραιώς στα 3,13 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της Εθνικής της κυριαρχίας, τονίζει ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής Ελληνικών ομολόγων, υπογράμμισε ότι μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό “κούρεμα” του χρέους από τις Τράπεζες, “δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος”.

Η αντίδραση της Ευρώπης στο θέμα της κρίσης χρέους μπορεί να οδηγήσει σε συλλογικοποίηση των κινδύνων εντός της Ευρωζώνης, τονίζει σε άρθρο του στην Handelsblatt ο επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποιώντας ότι η προσέγγιση μπορεί τελικά να δημιουργήσει προβλήματα στα νέα Κράτη-Μέλη, μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Weidmann σημειώνει επίσης ότι οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα μειώσει το χρέος της Χώρας, όμως δεν θα λύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, ενώ άσκησε κριτική για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, θεωρώντας πως οδηγούν σε συλλογικοποίηση των κινδύνων στο μπλοκ. Υπό Τραπεζική πίεση με ταυτόχρονη καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ επιμένουν τα αρνητικά μηνύματα για την Ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεση που κοινοποίησε μόλις τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της G20, ο ΟΟΣΑ προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2012 στο 0,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 2%. Επίσης, αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις ΗΠΑ, στο 1,8% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,1%, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για διεθνή πτωτικό κίνδυνο στην οικονομία, εάν οι Ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών δεν συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και στα μέτρα για την σταθεροποίηση των Αγορών.

Από την άλλη, νέο ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε διάστημα δύο ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, οι άνεργοι έφτασαν τους 16,198 εκατομμύρια, που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το 1998.

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2% επί του πληθυσμού της Ευρωζώνης και υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν το ποσοστό ανεργίας στο 10,1%.

Κινητικότητα και στις Αγορές ομολόγων, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Άνοδος στα spreads Ισπανίας και Ιταλίας, με τα δεύτερα να διεκδικούν με αξιώσεις, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους αρέσκονται σε στατιστικά, ο Οκτώβριος που μόλις ολοκληρώθηκε, έσπασε το σερί 8 συνεχόμενων πτωτικών μηνών.

Ο Γενικός δείκτης σε μηνιαία βάση κέρδισε 1,27%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός σημείωσε συντριπτικές απώλειες 32,61%

Σε 10μηνη βάση, οι απώλειες στο 42,81% και 74,72% αντίστοιχα.

Επίσης να σημειωθεί ότι στην σημερινή συνεδρίαση φάνηκε ότι οι λίγοι αγοραστές διέθεταν και εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όταν έδειξε ίχνη “κόπωσης” η μετοχή της Coca-Cola , πήρε πρωτοβουλίες ο τίτλος του ΟΤΕ, προκειμένου να διεκδικηθεί το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Πτωτικό το ξεκίνημα στην Wall Street, αφ΄ ενός λόγω των συνεχιζόμενων Ευρωπαϊκών προβληματισμών και των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και αφ΄ ετέρου λόγω της αρνητικής έκπληξης από τον δείκτη μεταποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στις 58,4 μονάδες από 60,4 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 59 μονάδες τον Οκτώβριο.

Επίσης η MF Global κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 (chapter 11), όπως μετέδωσε το Bloomberg. Νωρίτερα, η Fed Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις συναλλαγές της με την MF Global , καθώς η διοίκησή της παλεύει να αποτρέψει την καταστροφή, κυρίως λόγω της μεγάλης της έκθεσης σε Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αξιοπρόσεκτες νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων: Coca-Cola (5,22 δισ), ΟΠΑΠ (2,68 δισ), ΟΤΕ (1,96 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,94 δισ), Εθνική (1,64 δισ), ΔΕΗ (1,44 δισ), Τιτάν (1,08 δισ), Κύπρου (0,90 δισ), Motor Oil (0,72 δισ), Βιοχάλκο (0,65 δισ), Folli Follie Group (0,58 δισ), Alpha Bank (0,53 δισ), Jumbo (0,51 δισ), MPB (0,40 δισ), Μυτιληναίος (0,40 δισ), Eurobank (0,68 δισ).

Εκτός Τραπεζικού ταμπλό, μόλις τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,64%), Coca-Cola (-0,35%) και Ελ. Πετρέλαια (-2%).

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, απώλειες μεγαλύτερες του 15% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 10% για την Eurobank και του 9% για Εθνική, Κύπρου και MPB.

Με ελαφρώς μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+7,69%), ΟΤΕ (+6,67%) και Ελλάκτωρα (+6,25%, αφυπνίστηκε μετά τις 16.28).

Κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Jumbo και των δύο για Τιτάνα και Motor Oil.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε “νότια” και υποχώρησε μέχρι τις 794,21 μονάδες (10.53).

Προσπάθεια αντίδρασης και διπλή πρόσκρουση λίγο υψηλότερα των 815 μονάδων, με τελικό κλείσιμο στις 808,58 μονάδες και απώλειες 0,31%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 69,5 εκατ.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών και 33 τίτλοι με τελικές απώλειες από 7 έως 29,03%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, εκτιμά ο Νίκος Χριστοδούλου.
Η απόφαση για “haircut” στο Ελληνικό χρέος που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% μεταφράζεται ως αναγνώριση της υποεκτίμησης του πραγματικού προβλήματος της Ελλάδας στις 21/7 και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τις τότε αποφάσεις.
 
Οι Αγορές δεν πίστεψαν από την αρχή την αποτελεσματικότητα των τότε αποφάσεων αφού αμέσως μετά τη Σύνοδο είχαμε υποχώρηση των δεικτών και κατάρρευση των Τραπεζικών μετοχών και λίγο μετά νέα ρεκόρ στα Ελληνικά spreads και CDS.

Μεγάλο ρόλο στην προώθηση από τη Γερμανική πλευρά αυτής της επιλογής έπαιξε η έκθεση της τρόικας που αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία λόγω βραδύτερης ανάκαμψης, χαμηλότερων προσδοκιών για τις αποκρατικοποιήσεις, αργής επανόδου στις Αγορές κ.α, και κρίνει το τρέχον χρέος μη βιώσιμο.

Αν και πολλά σημεία της πρόσφατης συμφωνίας παραμένουν ασαφή αυτήν την ώρα, στα θετικά συγκαταλέγουμε το γεγονός ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική και δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται ενεργοποίηση των CDS. Εγείρεται όμως το ερώτημα του ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών αφού και στο προηγούμενο πρόγραμμα PSI η συμμετοχή απείχε αρκετά από το 100%.

Επομένως, συνυπολογίζοντας τα 30 δισ ευρώ που θα διατεθούν για τη σωτηρία των Τραπεζών το συνολικό όφελος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60 δισ ευρώ, οδηγώντας το Ελληνικό χρέος στο 130-135% του ΑΕΠ. Βεβαίως η προοπτική μείωσης των τόκων λόγω του “haircut” μπορεί να το οδηγήσει στο απώτερο μέλλον χαμηλότερα ενώ στόχος του “haircut”, σύμφωνα με την κα Μέρκελ, είναι η επιστροφή του χρέους στο 120% το 2020. Ο στόχος κρίνεται ρεαλιστικός αν βέβαια συνδυαστεί με πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα και αποκρατικοποιήσεις.

Η εξέλιξη αυτή, αντίθετα, είναι κάθε άλλο παρά θετική για τις Ελληνικές Τράπεζες παρά το ότι έχουν ήδη καταγράψει ζημιές μετά φόρων ύψους 5,37 δισ ευρώ από Ελληνικά ομόλογα στους ισολογισμούς τους.
 
Οι επιπρόσθετες απώλειες για τις 10 Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές εισηγμένες Τράπεζες (εξαιρουμένης της Γενικής και της Εμπορικής) θα μπορούσαν να φτάσουν επιπλέον μέχρι και τα 16 δισ ευρώ μετά φόρων, αν συμμετάσχουν ομόλογα όλων των λήξεων. Αυτό σημαίνει ανάγκες για νέα κεφάλαια τουλάχιστον 15 δισ ευρώ για να επιτύχουν ένα δείκτη Core Tier I στο 9%, που δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από την Αγορά.

Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος του ΤΧΣ με κοινές μετοχές για τις περισσότερες Τράπεζες, αν συνυπολογίσουμε και πιθανές νέες επισφάλειες από τα tests της Blackrock που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ ευρώ. Τα 30 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο πακέτο στήριξης για τις Τράπεζες κρίνονται αρκετά προς το παρόν και δεν υπάρχει κίνδυνος στο ορατό μέλλον για τις καταθέσεις ιδιωτών. Δεν είναι τυχαίο επίσης το πρόσφατο νομοσχέδιο της Κυπριακής Κυβέρνησης για στήριξη των Τραπεζών για προληπτικούς λόγους, αν και οι Κυπριακές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες για αρκετούς λόγους.

Ερωτηματικά επίσης υπάρχουν από την πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων για το πώς θα γίνει η στήριξη των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο που προσβλέπει σε μια γενικότερη λύση στην κρίση της Ευρωζώνης. Πολλά ερωτηματικά είναι αναπάντητα σχετικά με αυτό το σχέδιο, όπως το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ύψους 106 δισ. ευρώ, πώς θα γίνει η αύξηση της μόχλευσης του EFSF κ.ά., ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Προτεραιότητα στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η ένταξη της Ιταλίας σε κάποιο μηχανισμό στήριξης.

Η μεγάλη μεταβλητότητα στις Τράπεζες αναμένουμε να συνεχιστεί μέχρι να ξεκαθαρίσει ο τρόπος των κεφαλαιακών ενισχύσεων της κάθε Τράπεζας, ενώ αντίθετα οι τελευταίες αποφάσεις δημιουργούν ισχυρές πιθανότητες να ξεφύγουν τα μη Τραπεζικά blue chips από τα χαμηλά τους. Η πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να έχει “δει” τα χαμηλά του στις 701 μονάδες είναι αυξημένη, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι με σιγουριά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Τραπεζικό κλάδο, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου από το Τμήμα Μελετών & Αναλύσεων της MERIT ΑΧΕΠΕΥ

Η σημερινή εικόνα των Αγορών απέδειξε ότι οι όποιοι πανηγυρισμοί ήταν μάλλον πρώιμοι, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Πολιτικών και Τραπεζιτών για τη συμμετοχή των δεύτερων στο PSI με ποσοστό τελικά 50% από 21% αρχικά (οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια €106 δισ. έως τον Ιούνιο του 2012 όπου ο δείκτης της κεφαλαιακής τους επάρκειας θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στο 9%), είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των Αγορών στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Επιπρόσθετα αξίζει να αναφερθεί ότι τα κεφάλαια του EFSF αυξήθηκαν στα €1 τρισ. προκειμένου να περιορισθούν οι ανησυχίες για την ανάγκη δανεισμού και άλλων Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Το χρέος της Ελλάδας βάσει των νέων στοιχείων αναμένεται να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ από άνω 170% του ΑΕΠ που αναμένεται να ανέλθει το 2012.

Το ΔΝΤ ενέκρινε παράλληλα την εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταβληθεί, βάσει των λεγομένων του Υπουργού Οικονομικών πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Για μια ακόμα φορά, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες έδρασαν κατασταλτικά και όχι προληπτικά, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, μη δίνοντας μια ουσιαστική και τελεσίδικη λύση για όποια Χώρα της Ευρωζώνης και αν κληθεί να βοηθήσει το EFSF τώρα ή ο ESM στη συνέχεια.

Βέβαια αυτό μπορεί να ισχυρισθεί κάνεις ότι θα το δούμε στη συνέχεια και ότι δύσκολα μπορεί κανείς να το προλογίσει. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση της Ελλάδας, πώς είναι δυνατόν να κρίνεται ικανοποιητικό και βιώσιμο το Ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όταν δεν είναι ικανοποιητικό το Ιταλικό χρέος στο 118% του ΑΕΠ το 2011; Επίσης, μένει ακόμα να διευκρινισθεί ο τρόπος συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μ/κ των Τραπεζών, θα γίνει αυτό με προνομιούχες ή με κοινές μετοχές.

Και βέβαια μετά από αυτή τη συμφωνία των Ευρωπαίων Ηγετών, η οποία αφορά και μεριμνά πρωτίστως υπέρ της Ελλάδας, μένει να δούμε και ποια θα είναι η στάση των διεθνών οίκων αξιολόγησης απέναντι στις Χώρες, των οποίων τα spreads έχουν ανεβεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τελευταία. Κατά συνέπεια μπορεί η συμφωνία να είναι θετική για την Ελλάδα, αλλά μένει να φανεί το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι όποιοι στόχοι έχουν τεθεί για την ίδια τη Χώρα (ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας), αλλά και για την άμβλυνση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Μπορεί να κερδήθηκε μια μάχη, αλλά όχι ακόμα ο πόλεμος, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Αναμενόμενες διορθωτικές τάσεις, καθώς η δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων της συμφωνίας στα ξημερώματα 27ης Οκτωβρίου φαίνεται να αφήνει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα και δεν δίνει άμεση λύση στην δυνατότητα δανεισμού με χαμηλότερο κόστος σε Χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Ενδεικτική είναι η αδυναμία της Ιταλίας να δανειστεί την Παρασκευή -μετά την συμφωνία- με μειωμένα επιτόκια καθώς η ομολογιακή έκδοση παρά το αυξημένο επιτόκιο δεν καλύφθηκε επισκιάζοντας την όποια θετική δυναμική είχε αναπτυχθεί μετά τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης. Εκτιμάται ότι ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών θα παραμείνει στο προσκήνιο των ζυμώσεων της εγχώριας Αγοράς αν και λόγω της μεγάλης ανάγκης των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των δεικτών φερεγγυότητας ακόμα και η λύση των προνομιούχων μετοχών θα έχει σημαντικό ετήσιο κόστος.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει την πώληση Τραπεζικών τίτλων με ταυτόχρονες τοποθετήσεις σε άλλους τίτλους του 20αρη, που θεωρητικά αξίζουν καλύτερων αποτιμήσεων.

Κρίνει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την προσπάθεια αποστασιοποίησης από τον Τραπεζικό κλάδο, αρκεί κάτι τέτοιο να έχει συνέχεια και συνέπεια για να μην επαναληφθούν φαινόμενα “φωτοβολίδας” (!)

---- ΧΠΑ

Υποτονική συνεδρίαση, πτωτικών διαθέσεων, με κυριότερο χαρακτηριστικό στην σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αυξάνοντας οριακά τις υποτιμήσεις στο 0,65%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5036, τιμή εκκαθάρισης 312,25) κινήθηκαν μεταξύ 308,75 και 314,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (77900 Alpha Bank, 17000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9223), Alpha Bank (2112), Πειραιώς (4266), Eurobank (1334), ΟΤΕ (1431), Κύπρου (330), ΔΕΗ (1345), Μυτιληναίος (573), MIG (563), Ελλάκτωρα (784), ΟΠΑΠ (1422), MPB (297), Ελ. Πετρέλαια (130), Τιτάνα (310), Ταχ. Ταμιευτήριο (444), ΕΧΑΕ (272), Σιδενόρ (101), Intralot (452), Motor Oil (342).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 31/10 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων σε: ΟΤΕ (328916 τεμ.)
Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8394600 τεμ.), Eurobank (17803475 τεμ.), Εθνική (18150512 τεμ.), Κύπρου (6027938 τεμ.), Πειραιώς (18288263 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), ΟΤΕ (5210868 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v