Σφυροκόπημα με το καλημέρα στο ΧΑ

Με πτώση άνω του 6% και απώλειες που φτάνουν έως το 20% στις τράπεζες ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Χάθηκε άμεσα το κρίσιμο επίπεδο των 777 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να απέτυχε σε οποιονδήποτε στόχο έβαλε, μπορεί να μην επαληθεύτηκε σε καμία πρόβλεψη από όσες έκανε για την οικονομία, μπορεί με τη συμπλήρωση διετίας να μην προχώρησε ούτε σε μία αποκρατικοποίηση πλην του 10% του ΟΤΕ που ήταν ήδη προσυμφωνημένο, όμως μπορεί να καυχηθεί και να διεκδικήσει το «βραβείο» ότι δεν άφησε την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να πλήξει.

Οι αρνητικές εκπλήξεις ήταν απανωτές για το σύνολο των οικονομικών παραγόντων της χώρας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με το καλημέρα το χρηματιστήριο ξεκίνησε με πτώση που ξεπερνά το 6% για το Γενικό Δείκτη που προσγειώθηκε στα όρια των 757 μονάδων. Πτώση 22% για το Τ.Τ., 14% για την Εθνική,  13% για τη MIG, 14% για την Alpha Bank, 22% για την Πειραιώς και 16% για τη Eurobank.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο πρωθυπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, βάζοντας έναν νέο παράγοντα αστάθειας και πιθανότατα τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο.

Το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά δημοψηφίσματα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Έτσι, η κυβέρνηση επικαλείται εθνικό θέμα. Όμως, γιατί θα είναι εθνικό θέμα η νέα δανειακή σύμβαση και δεν ήταν εθνικό θέμα η προσφυγή στο ΔΝΤ, τα αλλεπάλληλα μνημόνια, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή πρόσφατα του πολυνομοσχεδίου, όλα αυτά δηλαδή που άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και έβγαλαν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνεργους.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όμως ο χρόνος στις αγορές είναι αμείλικτος και οι παράπλευρες απώλειες μπορεί να είναι έως και εντυπωσιακές, ιδιαίτερα αν το δημοψήφισμα διενεργηθεί τον Ιανουάριο.

Τεράστια τα ερωτήματα της αγοράς που εγείρονται από σήμερα.

Κατ' αρχάς, η χθεσινοβραδινή αντίδραση των αγορών, όπως και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καταδεικνύουν ότι για την απόφαση του πρωθυπουργού και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ούτε οι δανειστές ούτε οι εταίροι της χώρας.

Είναι δυνατόν να προχωρήσει έστω και μία από τις ταλαίπωρες προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιανουάριο εν όψει δημοψηφίσματος, που μπορεί να προκαλέσει μετά και εκλογές;

Σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι από τις αμέσως επόμενες μέρες θα αρχίσουν τα εκβιαστικά διλήμματα στην αγορά, όπως ότι πιθανή αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα θα σημάνει χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις συνεχώς μειούμενες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες.

Ποιος τραπεζίτης θα δεχθεί να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χαρτοφυλακίου των ομολόγων στην τράπεζα που διοικεί, όταν είναι σε εκκρεμότητα ένα δημοψήφισμα που μπορεί να αλλάξει όλα όσα συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου;

Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαστική εκλογική αναμέτρηση; Και μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπάρχουν εχέγγυα ότι η ευρωζώνη και οι αγορές θα περιμένουν την Ελλάδα και ο Γ.Δ. του Χ.Α. δεν θα δει νέα χαμηλά;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, και όχι μόνο, το ελληνικό χρηματιστήριο καλείται από σήμερα να δώσει δυσεπίλυτες απαντήσεις. Και θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η αγορά θα ανοίξει υπό πίεση.

Καθαρά για τυπικούς λόγους αξίζει να αναφερθεί το επίπεδο των 777 μονάδων για τον Γ.Δ., όπου εντοπίζεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών, καθοδική διάσπαση του οποίου θα ενεργοποιήσει πωλήσεις και σε χαρτοφυλάκια που κινούνται με βραδύτερα αντανακλαστικά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v