Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βήμα στο κενό

Άλμα στο κενό ή αφορμή… διαφυγής για τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι αγορές και το Χρηματιστήριο της Αθήνας περιμένουν τις εξελίξεις από τη σύνοδο του G20. Στο 1,41 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής.

Στην κόψη του ξυραφιού η χώρα, με τις εξελίξεις στην Ελλάδα να πυροδοτούν μίνι κραχ στις αγορές. Εικόνα κατάρρευσης στο Χ.Α. (-6,92%), στις 752,6 μονάδες ο Γ.Δ., στις 288,2 ο FTSE 20, με ακόμη έναν γύρο ξεπουλήματος στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μετοχών εταιριών του FTSE 20 και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, με τα πάντα… ανοιχτά εντός και εκτός συνόρων.
Σε αυτήν τη φάση των αγορών, όπου χάνονται σημαντικά κεφάλαια (κερδίζονται βέβαια από στοιχήματα αντιστάθμισης), η σύνοδος του G20 αποκτά ιστορικό ενδιαφέρον.

Υπό τη… σκιά της παρότρυνσης της PIMCO (Bill Gross) στην Ελλάδα να προχωρήσει όπως η Ισλανδία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητούσε νωρίτερα από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να αποφασίσει πώς θα πορευτεί.

Διλημματικού χαρακτήρα, άλλωστε, όσα παίζονται και διακυβεύονται εδώ και μήνες, κυρίως όμως αυτές τις μέρες, και ο Bill Gross της PIMCO σημειώνει: "Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα". Επίσης, όπως υποστηρίζει, οι πιθανότητες η χώρα να φύγει από το ευρώ είναι 50-50. "Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, κατά την άποψή μου, να φύγουν και μετά να ξαναγυρίσουν", δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τον κ. Gross, η Ισλανδία είναι μια χώρα που προχώρησε σωστά στην αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών της. "Ουσιαστικά, είπαν στις τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους και να πάνε σπίτι τους. Ίσως και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει 5, 10, 15 χρόνια πολύ δύσκολων συνθηκών".

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αβεβαιότητα θα βαρύνει στο Χ.Α. και στις αγορές (μετοχών, κεφαλαίων, πρώτων υλών) τουλάχιστον όσο το διεθνές σύστημα δείχνει να βρίσκεται σε μη ισόρροπη κατάσταση. Εύλογα, κυρίως οι τράπεζες, αλλά και το υπόλοιπο ενεργό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας δείχνουν παραδομένα σε μία καθαρά πολιτική (και όχι μόνο) μέγκενη.

Με τη μετοχή της Εθνικής σε κατάσταση εξαΰλωσης (στο 1,47 ευρώ με -14,5%), με τις επιχειρήσεις πέραν των ορίων ασφυξίας και την κοινωνία και την οικονομία όμηρο του πρωθυπουργικού πονταρίσματος. Με την αποτίμηση των αξιών σε όλο και ευτελέστερα επίπεδα (ενδεικτική η χρηματιστηριακή αξία του 1,41 δισ. ευρώ του ομίλου της Εθνικής) και το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος να έχει στραφεί στις Κάννες, η κατάσταση περιγράφεται με το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Liberation" ΧΑΟΣ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v