Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε βαθύ κόκκινο με φόντο την κάλπη

Ισχυρές απώλειες στη Σοφοκλέους. Υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων οι τράπεζες υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις. Πτώση άνω του 10% για Εθνική, Alpha, Εurobank, Πειραιώς. Νέα εκτίναξη για τα ελληνικά spreads.

Επιδεινώνεται σταδιακά η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ όσον αφορά τη Σοφοκλέους, ο Γ.Δ. συνεχίζει να κινείται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 755 και 765 μονάδων και με απώλειες πέριξ του 6%. Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα spread των ελληνικών ομολόγων. Ξεπέρασε τις 10.000 (πάνω από 100%) το spread του 2ετούς τίτλου. Στις 2.393 μονάδες βάσης το αντίστοιχο του 10ετούς με την απόδοση του πάνω από το 24%.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά και όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, DAX και CAC καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, απώλειες μεγαλύτερες του 2,8% για τον FTSE-100, ενώ για άνοιγμα με απώλειες μεγαλύτερες των 150 μονάδων προϊδεάζουν τα futures του DJ. Παρά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχασε και το ψυχολογικό όριο των 1,37 δολ. και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στο 1,3679 δολ.

Εντυπωσιακή η πίεση και στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές με την Intesa San Paolo να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 12%, η Barclays μεγαλύτερες του 11%, ενώ Unicredit και Banco Commercial Portugues καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθούμενες από RBS και Commerce Bank που σημειώνουν απώλειες που πλησιάζουν το 8%.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, όλοι οι τίτλοι του 20άρη κινούνται με αρνητικό πρόσημο και από αυτούς μόνο ο Τιτάνας (πλην 0,78%) καταγράφει ανεκτές απώλειες.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 15% για το ΤΤ, το 13% για τη Eurobank, του 12% για Πειραιώς και Alpha Bank, του 11% για την ΜΡΒ, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 9% κινούνται Μυτιληναίος και Εθνική.

Μόλις 20 μέχρι στιγμής οι μετοχές με θετικό πρόσημο, από τις οποίες σχεδόν καμία δεν κατορθώνει να συνδυάσει θετικό πρόσημο με αξιόπιστες συναλλαγές, ενώ οι τίτλοι που κινούνται στο κόκκινο φτάνουν τους 107 δημιουργώντας μια αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που ξεπερνά το 1 προς 5.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος έχει κατεβάσει ρυθμούς φτάνοντας τα 42,5 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς και το -9,83% του τραπεζικού δείκτη που καταγράφει νέα χαμηλά διαμορφούμενος στις 285,6 μονάδες δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το ΧΑ παραμένει έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων και της πολιτικής ειδησεογραφίας, οπότε κάθε πρόβλεψη όσον αφορά το τελικό κλείσιμο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής.

Σε κάθε περίπτωση και αν οι πιέσεις συνεχιστούν και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση των margin calls να δημιουργήσει έντονο πτωτικό spiral.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v