Έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων το ΧΑ!

Εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχιών πυροδότησε εντός και εκτός της χώρας η ανακοίνωση για δημοψήφισμα και ψήφο εμπιστοσύνης. "Βουτιά" 7% για ΓΔ, 11,3% για τραπεζικό δείκτη. Στο 1,47 € η Εθνική με πτώση 14,5%

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι θα προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση, πυροδότησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχιών που φαίνεται να επεκτείνεται και έξω από τα στενά όρια της Χώρας.

Τεράστια τα ερωτήματα της Αγοράς που βλέπει έναν νέο και απόλυτα αστάθμητο παράγοντα αστάθειας να εμφανίζεται στο προσκήνιο και του οποίου τις εξελίξεις δεν μπορεί να τιμολογήσει.

Η Κυβέρνηση για να περάσει το δημοψήφισμα επικαλείται μείζον Εθνικό θέμα (Το άρθρο 44 παράγραφος 2 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά δημοψηφίσματα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής).

Άραγε ήταν λιγότερα Εθνικό το θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ, τα αλλεπάλληλα μνημόνια, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ή πρόσφατα του πολυνομοσχεδίου, όλα αυτά δηλαδή που άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και έβγαλαν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνεργους;

Είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και οι δανειστές της Χώρας για την κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και αν ναι γιατί τέτοιος πανικός στις Αγορές;

Είναι δυνατόν να προχωρήσει έστω και μία από τις “ταλαίπωρες” προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιανουάριο εν όψει δημοψηφίσματος, που μπορεί να προκαλέσει μετά και εκλογές; Σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι από τις αμέσως επόμενες μέρες θα αρχίσουν τα εκβιαστικά διλήμματα στην Αγορά, όπως ότι πιθανή αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα θα σημάνει χρεοκοπία της Χώρας και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις συνεχώς μειούμενες καταθέσεις στις εγχώριες Τράπεζες.

Ποιος Τραπεζίτης θα δεχθεί να προχωρήσει σε “κούρεμα” του χαρτοφυλακίου των ομολόγων στην Τράπεζα που διοικεί, όταν είναι σε εκκρεμότητα ένα δημοψήφισμα που μπορεί να αλλάξει όλα όσα συμφωνήθηκαν στις 26 - 27 Οκτωβρίου;

Και μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπάρχουν εχέγγυα ότι η Ευρωζώνη και οι Αγορές θα περιμένουν την Ελλάδα και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν θα “δει” νέα χαμηλά;

Κοινή πεποίθηση είναι ότι στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όμως ο χρόνος στις Αγορές είναι αμείλικτος και οι παράπλευρες απώλειες μπορεί να είναι έως και εντυπωσιακές, ιδιαίτερα αν το δημοψήφισμα διενεργηθεί τον Ιανουάριο.
 
Με αυτά τα δεδομένα κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, για μία Αγορά που προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζικό κλάδο και να βρει κάποιες ισορροπίες και τώρα η τάση θα εξαρτάται από την καθημερινή πολιτική ειδησεογραφία και από τα “πηγαδάκια” της Βουλής.

Αυτό το τελευταίο τονίζεται, γιατί δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι δεν θα είναι έκπληξη η Κυβέρνηση την Παρασκευή να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, σενάριο που ενδυναμώνει και η κίνηση της βουλευτού του Κυβερνώντος Κόμματος κ. Αποστολάκη να ανεξαρτητοποιηθεί και να αφήσει την Κυβέρνηση με 152 βουλευτές.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος και η Χώρα πάει σε σύντομες εκλογές, δεν αποκλείεται να υπάρξει βραχύβια ανοδική αντίδραση από την Αγορά, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λίαν προσφάτως δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε Κυβερνήσεις συνεργασίας και θα επιδιώξει και νέα εκλογική αναμέτρηση, με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία.

Αλλά και πιθανή Κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να δώσει βραχύβιο ανοδικό σκίρτημα, που όμως θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών, καθώς θα επικρέμεται της Αγοράς η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Συμπερασματικά, το Χ.Α. εισέρχεται σε δύσβατα μονοπάτια και θα χρειαστούν ρηξικέλευθες λύσεις για να πείσουν τους “σοβαρούς” αγοραστές να επιστρέψουν.

Επίσης οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές ίσως πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου που ανέφερε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με κοινές μετοχές.

“Στα κάγκελα” οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, δηλώνουν ανήμποροι να προχωρήσουν στην παραμικρή πρόβλεψη και τονίζουν απλά πως οι επενδυτές πρέπει να απέχουν από τις Τράπεζες όσο υπάρχουν θέματα επανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ εταιρείες με μεγάλα δάνεια θα επηρεαστούν επίσης λόγω της αναμενόμενης ακόμα μεγαλύτερης έλλειψης ρευστότητας. Απίστευτο μπαράζ “εισαγόμενων” ειδήσεων και εκτιμήσεων, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian, χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Παπανδρέου ουσιώδη και με επιπτώσεις. “Εκτός του ότι είναι ένα σημαντικό πολιτικό ρίσκο, το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος) θα θέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δύσκολη θέση ως προς τις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα”, αναφέρει.

"Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της Χώρας", σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

”Είναι δίκαιο ο ελληνικός λαός να εκφράσει τη βούλησή του, αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμάζεται για αρνητική ψήφο και ειδικότερα για το πώς θα χειριστεί μία ακυβέρνητη και χρεοκοπημένη Ελλάδα, όπου πιθανότατα θα περιλαμβάνονται και σχέδια εξόδου της από το ευρώ”, τονίζει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής ανάλυσης του think tank Open Europe.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απειλεί την Ευρωζώνη με νέα κρίση, μετά τη “σοκαριστική” ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Ελλήνων βλέπει αρνητικά τη συμφωνία διάσωσης, αναφέρει το Reuters.

Το BBC αναφέρει ότι η υπόσχεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επιτρέπει στην Κυβέρνηση Παπανδρέου να μεταθέσει την ευθύνη για το μέλλον της Χώρας στους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ευρύτερη συμφωνία για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η WSJ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή στοίχημα υψηλού ρίσκου, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διεθνή προσπάθεια για να διατηρηθεί το ευρώ.

Απόρριψη του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας μέσω του δημοψηφίσματος θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και τις Χώρες-Μέλη της Ευρωζώνης, προειδοποιούν οι Financial Times Deutschland. Η μελλοντική χρηματοδότηση της Χώρας θα είναι και πάλι στον αέρα, ενώ στη χειρότερη περίπτωση αυτή θα χρεοκοπήσει.

”Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκπλήσσει την Ευρώπη με ένα ριψοκίνδυνο δημοψήφισμα”, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle. Για αύξηση των προοπτικών εκτροχιασμού της Ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας, και για το ότι ουσιαστικά η Χώρα ωθείται σε χρεοκοπία, κάνει λόγο το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, “ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη Χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του”.

Ο οικονομολόγος της Standard Chartered, Thomas Costerg, δηλώνει ότι “ο Παπανδρέου μπορεί να χάσει στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες Χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία”.

Σημαντική και μεγάλη νέα πηγή αβεβαιότητας αποτελεί το δημοψήφισμα αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, και εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένεται περίοδος ενός- τριών μηνών πολιτικής αβεβαιότητας και πόλωσης στην Ελλάδα και πάγωμα του νέου πακέτου βοήθειας. Στα θετικά ο οίκος αναφέρει ότι μέσω αυτής της εξέλιξης δίνεται χρόνος για τις πολιτικές διεργασίες δεδομένου ότι η επόμενη δόση καλύπτεται από την προηγούμενη συμφωνία και ότι το PSI έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί όροι που σχετίζονται με το νέο “πακέτο” ΕΕ-ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης χρέους στο πλαίσιο του PSI, αυξάνει δραματικά την απειλή για την Ελλάδα και την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Fitch.

Η συνάντηση των παγκόσμιων Ηγετών στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εν μέρει μέσω της ενθάρρυνσης των αναδυόμενων οικονομικών να ηγηθούν των οικονομικών κερδών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διεθνής Οργανισμός προειδοποίησε πως η παγκόσμια οικονομία "εισήλθε σε επικίνδυνη φάση που απειλεί να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη" ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική.

Ο Οργανισμός παρομοίασε την κίνηση Παπανδρέου για δημοψήφισμα με το ρίξιμο ζαριών και προειδοποίησε για μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση που η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική.

Αυτά βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σταματούν τον κατήφορο της Ελληνικής οικονομίας.
Στα 2,9 δισ. ευρώ ανήλθε η "μαύρη" τρύπα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του 2011 καθώς τα έσοδα ανήλθαν στα 19,161 δισ. ευρώ. Για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να εισρέουν κάθε μήνα (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο δηλαδή) στα ταμεία του Υπουργείου οικονομικών έσοδα της τάξεως των 5,5 δισ.

Οι εγχώριες εξελίξεις έδειξαν να προβληματίζουν σημαντικά τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ ρόλο για την σημερινή αρνητική εικόνα έπαιξαν και τα μάλλον ανησυχητικά μηνύματα από την οικονομία της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η μείωση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας. Ο δείκτης μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 50,4 – πολύ κοντά δηλαδή στο όριο του 50 που διαχωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη – από 51,2 τον προηγούμενο μήνα.
 
Είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2009 και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε αλλαγή της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ασφαλώς και σήμερα στο επίκεντρο των επιθετικών ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -11,3% του Τραπεζικού δείκτη.

Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 262 μηνών, με το επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 3/1/1990 (271,29 μονάδες) και πλέον κινείται και “επισήμως” σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές (!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνεχιζόμενη πίεση σε τίτλους του Τραπεζικού κλάδου και κατ΄ επέκταση σε τίτλους του 20αρη, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα ενεργοποιήσει “margin calls” που δεν αποκλείεται να ενδυναμώσουν το πτωτικό σπιράλ (!)

Κινητικότητα και στις Αγορές ομολόγων, όπου τα spreads στα Βελγικά και Ιταλικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ με νέα ιστορικά υψηλά φλερτάρουν τα Ισπανικά και Γαλλικά 10ετή.

Στο βαθύ “κόκκινο” και το ξεκίνημα στην Wall Street, παρά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, με την Nomura να δηλώνει απόλυτα απισιόδοξη.

“Το σχέδιο της Συνόδου των Βρυξελλών δεν θα οδηγήσει στην επίλυση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και ο S&P θα προσγειωθεί ως και τις 700 μονάδες”, εκτιμά ο κορυφαίος αναλυτής της Normura, Bob Januah. Σύμφωνα με τον κ. Januah, το σχέδιο της 26ης Οκτωβρίου βασίζεται σε φανταστικές και ανακριβείς υποθέσεις και οδηγεί σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, υπογραμμίζει ο κ. Januah, αποδεικνύονται προκλητικά άτολμες και οδηγούν σε μια τραγωδία “επικών διαστάσεων” και στην γελοιοποίηση, ειδικά όταν ένα ισχυρό μπλοκ Κρατών ζητά για την μόχλευση του EFSF, την βοήθεια μιας Χώρας όπως η Κίνα, με κατά κεφαλήν εισόδημα 5 δολάρια. Το μόνο σίγουρο, εκτιμά ο κ. Januah, είναι ότι ο κ. Regling θα γυρίσει από το ταξίδι του στην Κίνα με πολλές υποσχέσεις και ελάχιστα πραγματικά, χειροπιαστά λεφτά (!)

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης ISM μεταποίησης επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και διολίσθησε στο 50,8 τον περασμένο μήνα, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλότερο σημείο του 2011, έναντι 51,6 τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στο 52,1. Κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη, ενώ υπό του 50 συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ούτε ένας τίτλος του 20αρη διασώθηκε είτε με θετικό πρόσημο, είτε, έστω, αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-16,11%) και Εθνική (-14,53%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 11% για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, του 10% για Μυτιληναίο και MIG, του 9% για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και του 8% για Folli Follie Group και MPB.

Μικρότερες αλλά σημαντικές οι απώλειες για τους υπόλοιπους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με επιθετικά πτωτικές διαθέσεις, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 745,49 μονάδες (16.49) και έκλεισε στις 752,65 με απώλειες 6,92%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 76 εκατ.

Εντυπωσιακά “κουρεμένη” η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 11 έως 29,93%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το “κούρεμα” 50%, η ψήφος εμπιστοσύνης και το δημοψήφισμα προστέθηκαν στην καθημερινότητά μας δίνοντας αφ΄ ενός το “εναρκτήριο λάκτισμα” για το δρόμο μετ’ εμποδίων που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν οι Τράπεζες μέχρι το καλοκαίρι του 2012 για να θεωρηθούν κεφαλαιακά επαρκείς, σε συνδυασμό με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, κάτι που θα “στρέψει τα φώτα” από την Τραπεζική “λοκομοτίβα” προς άλλες υγιείς Επιχειρήσεις, όπου διαθέτουν ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και χαμηλό βραχυχρόνιο δανεισμό, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).
 
Όσο για τη συμφωνία των Βρυξελλών ένα από τα μελανά σημεία, όπου θα επηρεάσει στην πορεία τις Αγορές είναι η μόχλευση του EFSF με το ποσό του 1 τρισ όχι όμως με νέα κεφάλαια της Ευρωζώνης αλλά με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και των Χωρών
BRIC. Σημείο, όπου θα φανεί πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμένεται, καθώς η Ιταλία έρχεται με … φόρα (!)

Ο ιδιαίτερα ελπιδοφόρος στατιστικός σχηματισμός σταθερότητας των τριών ανοδικών Hammers, που είχε εμφανιστεί στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών του FTSE 20 άνοιγε το πεδίο για μια ελεγχόμενη φιλολογία πιθανής παύσης της έντονης καθοδικής κίνησης του περασμένου Φεβρουαρίου. Σχηματισμός, όπου εάν επιβεβαιωθεί στην εβδομάδα, που διανύουμε με την άρνηση πρόκλησης νέου χαμηλού (χαμηλότερα από 276,89) είναι δυνατόν να δώσει ανοδική κίνηση προς την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 373 μονάδων.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση αυτή έχει τα “εχέγγυα” να ευοδωθεί χωρίς τη σύμπραξη του Τραπεζικού κλάδου, όπου σημειωτέον έχει μειώσει σημαντικά τη βαρύτητά του στο 31% του FTSE 20.

Βραχυχρόνιος διαγραμματικός σχηματισμός “κούπας με χερούλι” είχε αποτυπωθεί στο ημερήσιο chart τιμών της ΕΧΑΕ διευκολύνοντας τις βλέψεις για υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ανοδική επιβεβαίωση θα λάβουμε από τη διακράτηση του “χείλους” στα 3,32 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών, γεγονός όπου θα ωθήσει την τιμή της μετοχής προς την αντίσταση των 3,70 ευρώ. Αντιθέτως το καθοδικό επανατεστάρισμα της περιοχής των 3,00 ευρώ ίσως αποδειχθεί βραχυχρόνια μοιραίο, καθώς θα χαλάσει τον σχηματισμό σπρώχνοντας έτσι τη μετοχή προς τα χαμηλά των 2,70 ευρώ.

Ιδιαίτερα ισχυρή αποδείχθηκε τελικά η περιοχή στήριξης των 0.86 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς “πολιορκήθηκε” για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα η μετέπειτα πορεία της μετοχής άφησε ελπίδες σταθεροποίησης με την εκδήλωση ταλαντευτικών κινήσεων πέριξ των 0,90 ευρώ.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική διάσπαση ή μη του απλού Fibo κινητού μέσου των 21 ημερών, στα 1,02 με 1,04 ευρώ.

Μέσος όρος ο οποίος παραδοσιακά δίνει καλή βραχυχρόνια ανοδική κίνηση. Το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο κάτω εύρος συσσώρευσης της περιόδου Αυγούστου –Σεπτεμβρίου στα 1,16 ευρώ.

Θετική ένδειξη ετοιμαζόταν να δώσει και ο Premiere Stochastic Oscillator κινούμενος κοντά στην ουδέτερη ζώνη του μηδενός.

Σημαντική κίνηση αποδέσμευσης από τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης του περασμένου Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε κατά ο ΟΠΑΠ “κτυπώντας” τιμή υψηλότερη των 7,80 ευρώ. Η κίνηση αυτή εάν διατηρούσε το momentum της κατά τις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας θα πατούσε πάνω από την αντίσταση των 8,17 ευρώ ανεβάζοντας έτσι τα “πονταρίσματα” για την προσέγγιση των 9,00 ευρώ.

Επίσης τα Video Lottery Terminal (VLTs) μπορεί να αφαίρεσαν ρευστότητα από τον ΟΠΑΠ αλλά τα κέρδη τους αναμένεται να είναι ισχυρότατα στην επόμενη διετία.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 7,40 ευρώ ακυρώνει την ανοδική αντίδραση, για τον εν λόγω τίτλο.

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνεπάγονται οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις θα φορτίσουν αρνητικά την πορεία του Γενικού Δείκτη αναστέλλοντας την προσπάθεια μερικής θετικής αυτονόμησης κάποιων Εμποροβιομηχανικών τίτλων η οποία ήταν αρκετά έντονη κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει το σύνολο της Αγοράς ωθούμενη και από συστημικά χαρακτηριστικά που πιθανόν να μεγενθύνουν διακυμάνσεις και θα διαδόσουν ταχύτερα την προσφορά σε μεγαλύτερο εύρος τίτλων. Σε αυτό το κλίμα συνιστάται διαχειριστική πειθαρχία σε ότι αφορά μοχλευμένες θέσεις, υπομονή και ψυχραιμία σε ότι αφορά την αναζήτηση επιπέδων εισόδου στην Αγορά καθώς η μεταβλητή του χρόνου είναι ένα νέο ζητούμενο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επισημαίνεται ότι τεχνικά η πρόσφατη ανοδική απόπειρα θα θεωρηθεί πεπερασμένη σε κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 777 μονάδες όπου και αναιρείται το ανοδικό σήμα από τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Το εν λόγω επίπεδο είναι και το σημείο αναφοράς σε όσα χαρτοφυλάκια επιθυμούν να περιορίσουν το ρίσκο τους μειώνοντας υπέρβαρες θέσεις ή απλά περικόπτωντας τις ζημιές τους, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

--- ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών πιέσεων και αυξημένων συναλλαγών, ιδιαίτερα όσον αφορά τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά χειρότερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει την υποτίμηση στο 1,2%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12518, τιμή εκκαθάρισης 285,25) κινήθηκαν μεταξύ 282,25 και 295 μονάδων. Μικτές οι κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 75% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός στα 858 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (793 δικαιώματα αγοράς και 73 δικαιώματα πώλησης).

Κάπως αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (381100 Εθνική, 6300 Κύπρου, 12700 Coca-Cola, 20900 ΟΤΕ, 13800 Ελ. Πετρέλαια, 26500 Τιτάν, 10400 Βιοχάλκο, 6800 ΔΕΗ, 1000000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (22693), Alpha Bank (7396), Πειραιώς (7554), Eurobank (2509), ΔΕΗ (1611), Κύπρου (1502), Μυτιληναίο (1644), ΟΠΑΠ (2256), MIG (2040), ΟΤΕ (2182), Ταχ. Ταμιευτήριο (4412), Αγροτική (386), MPB (303), Τιτάνα (243), Ελλάκτωρα (766), Μέτκα (162), ΓΕΚ (509), Coca-Cola (111), Intralot (1225), Motor Oil (702).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8472500 τεμ.), Εθνική (18175512 τεμ.), Πειραιώς (18288263 τεμ.), ΟΤΕ (5160868 τεμ.), MIG (4452213 τεμ.), Eurobank (17779760 τεμ.) Κύπρου (6027938 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v