Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στον ρυθμό της… Εύας

Προεξοφλητικός μηχανισμός το ΧΑ και οι αγορές, κινούνται ήδη στον ρυθμό των ραγδαίων πολιτικών (και όχι μόνο) εξελίξεων. Σηματωρός οι τράπεζες με μετοχή-«χειραγωγό» την Εθνική. Από μία Εύα Καιλή… κρέμεται το ΠΑΣΟΚ.

Ραγδαίες οι εξελίξεις, και μάλιστα σε ρυθμό… πολυβόλου, ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις αγορές και για το Χ.Α.

Πολλές οι επιπτώσεις και… πολλαπλασιαστικές οι συνέπειες, που προφανώς και αποτυπώνονται από φύσει προεξοφλητικούς μηχανισμούς όπως είναι τα χρηματιστήρια.

Σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, λογικό είναι να παίρνουν το πάνω χέρι οι βραχυπρόθεσμοι και να έχουν τον πρώτο λόγο οι... κυνηγοί ενδοσυνεδριακών ευκαιριών (και παγίδων, για να μην ξεχνιόμαστε).

Σε εγρήγορση η πλειονότητα και το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών παικτών από την Αθήνα, μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, καθώς σε αυτήν τη φάση της κρίσης φαίνεται να ποντάρονται τεράστια κεφάλαια και συμφέροντα.

Ανάλογα τα πονταρίσματα και το διακύβευμα και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς διάφορα μέρη του συστήματος βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Είναι προφανές πως έχουμε εισέλθει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της περιόδου αναδιανομής ισχύος, συμφερόντων, πλούτου, που συμπεριλαμβάνει βεβαίως και Έλληνες παράγοντες, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και όχι μόνο.

Εύλογα το Χ.Α. θα… δονηθεί σήμερα και αύριο (και βλέπουμε πώς θα είναι το σκηνικό από τη Δευτέρα…), ενώ χθες η μία πλευρά (των τραπεζιτών) έδωσε μάχη τακτικής, αλλά κυρίως εντυπώσεων.

Τακτικής γιατί, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, οι εκτιμήσεις για την αναδιάταξη δυνάμεων στους διεθνείς δείκτες μπορεί να ώθησε ψηλότερα τις τιμές των μετοχών.

Με την ΕΤΕ να οδηγεί στο 1,62 ευρώ (10,6%) και την Alpha Bank (μετοχή-σηματωρός, χειραγωγός) στο 0,929 ευρώ. Κυρίως, όμως, μάχη εντυπώσεων, καθώς στο εσωτερικό μαίνεται μία ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, όπου το τραπεζικό μέτωπο διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Εξίσου πολλά και τα πονταρίσματα στην… επόμενη μέρα για μετοχές εταιριών (ενδεικτική θεωρούμε λ.χ. την περίπτωση του Τιτάνα) αλλά και στις ισοτιμίες του ευρώ έναντι των κύριων ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Αναμφίβολα, θα είναι μακριές πολιτικά αυτές οι μέρες, με το Χ.Α. να λειτουργεί ως καθαρός μηχανισμός προεξόφλησης. Είμαστε έτοιμοι… λοιπόν!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v