Σε αποκλίνουσα πορεία ΧΑ-ξένες αγορές

Επανήλθαν οι αγοραστές στις ξένες αγορές μετά τον χθεσινό πανικό. Κέρδη καταγράφει το ευρώ, υποχωρούν ελαφρώς τα spreads στην ευρωπεριφέρεια. Στο ΧΑ η άνοδος των τραπεζών δεν αντιστάθμισε τις απώλειες από 3Ε, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Λίγες μέρες κράτησε η προσπάθεια απεξάρτησης από τον Τραπεζικό της χαρακτήρα, για την Σοφοκλέους, που μετά την νέα σημαντική πίεση των αποτιμήσεων κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” επέστρεψαν στους Τραπεζικούς τίτλους, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιέσεις που υπέστησαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη και κυρίως οι Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και επειδή πλέον το “βάρος” που έχουν οι Τραπεζικές μετοχές στον Γενικό Δείκτη έχει μειωθεί σημαντικά, αυτή η προσπάθεια δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στο τελικό κλείσιμο του Δείκτη.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες  0,93%, σε αντίθεση με τον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με κέρδη 5,45% και αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Το σήμα αντίδρασης έδωσε ο τίτλος της Εθνικής που σήμερα και καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ οι όποιοι αγοραστές πήραν σαφώς επιθετικότερες πρωτοβουλίες λίγο μετά τις 16.10.

Στην προσπάθεια αντίδρασης των Τραπεζικών τίτλων, το υπόλοιπο ταμπλώ, εντός και εκτός FTSE επέδειξε παροιμιώδη αδιαφορία, καθώς για πολλούς ο Τραπεζικός κλάδος έχει πάψει να είναι σηματωρός της Αγοράς, τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση (!)

Δυστυχώς η σημερινή εικόνα που επέδειξε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να θεωρηθεί ότι απογοήτευσε και τους τελευταίους, ή έστω εκείνους που πίστευαν ότι το λίγο ανακυκλούμενο χρήμα μπορεί να ξεφύγει από το trading που έχει σαν κύριο εκφραστή το Τραπεζικό ταμπλώ και δυναμική το πολύ μιάμιση συνεδρίασης και να αναζητήσει κάποιες καλύτερες επενδυτικές επιλογές είτε στα υπόλοιπα blue chips, είτε σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (το τελευταίο δείχνει έως και σενάριο επιστημονικής φαντασίας).

Εκτός και αν και σημερινή ανοδική αντίδραση των Τραπεζικών τίτλων είναι απλά μία ακόμα “bull trap” ή ένα “σκαλοπάτι” που θα “προετοιμάσει” το επόμενο πτωτικό κύμα να ξεκινήσει από ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό το τελευταίο μπορεί να συνάδει και η σημερινή έκθεση της Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία, στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI Developed Markets.

Ο οίκος εκτιμά ότι είναι πιθανή η διαγραφή Ελληνικών, μεταξύ άλλων, μετοχών από τη σύνθεση των δεικτών. Αντίθετα, στις εκτιμήσεις της για τις πιθανές προσθήκες, δεν περιλαμβάνεται κάποια Ελληνική μετοχή. Οι Ελληνικές μετοχές που σύμφωνα με την Deutsche Bank είναι πιθανό να διαγραφούν είναι οι Τραπεζα Κυπρου, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα funds που θα υποχρεωθούν λόγω καταστατικού να αποχωρήσουν (!)

Απόλυτη επιφυλακτικότητα συνεχίζουν να συστήνουν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο και βέβαια οι όποιες τοποθετήσεις να είναι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου ορίζοντα και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.
Από εκεί και πέρα και βάσει των τελευταίων πολιτικών αποφάσεων, θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα αφ΄ ενός βάζει σε δοκιμασία την όποια συνοχή της Ευρωζώνης και αφ΄ ετέρου, όσο τα πράγματα θα συνεχίσουν να δείχνουν ρευστά, θα βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων και αρνητικών εκτιμήσεων.

Άλλωστε αν οι Έλληνες μπορούν να ψηφίσουν για το αν θα αποδεχθούν το σχέδιο διάσωσης της Ε,Ε., γιατί δεν μπορεί να κάνουν αυτό οι υπόλοιποι λαοί της Ευρωζώνης που πιθανότατα θα επιφορτισθούν με τα “πακέτα” διάσωσης των προβληματικών και υπερδανεισμένων Χωρών;

Αυτά βέβαια όλα είναι θεωρητικά ερωτήματα, την ίδια ώρα που η σκληρή πραγματικότητα για την εγχώρια οικονομία δείχνει αμείλικτη και συνεχώς επιδεινούμενη.

Έτσι, νέα “βουτιά” κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο δείκτης Markit Manufacturing Purchasing Managers (PMI) υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 40,5 μονάδες, από τις 43,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την εντονότερη πτώση από τον Μάρτιο του 2009.

“Καθώς τα μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να εφαρμόζονται, και διατηρούνται οι συνθήκες ισχνής ζήτησης στην παγκόσμια Αγορά, οι ενδείξεις ότι η ύφεση στον Ελληνικό μεταποιητικό τομέα έχει «πιάσει πάτο» είναι ελάχιστες”, δήλωσε ο οικονομολόγος του Markit, Richard Clarke.

Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η Χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, σύμφωνα με αναλυτή του Moody's Analytics.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι πιθανόν η χώρα να γνωρίσει την τύχη των Κρατών Μελών του ΔΝΤ που δεν εκπλήρωσαν τους όρους του Ταμείου, όπως η Ουκρανία και το Πακιστάν: διακοπή πληρωμών μέχρι την διευθέτηση των διαφωνιών. Μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποδυναμώσει τα πιστωτικά προφίλ των Ελληνικών εταιρειών, αλλά "κλειδί" είναι η παραμονή ή όχι της Χώρας στο ευρώ, σημειώνει η Fitch σε έκθεσή της και υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση δημοψηφίσματος για την αποδοχή της δανειακής σύμβασης έχει επαναφέρει τις ανησυχίες της Αγοράς για άτακτη χρεοκοπία της Χώρας.

Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον chief investment officer της PIMCO Bill Gross, ο οποίος υποστηρίζει πως οι πιθανότητες η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ είναι 50-50. “Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, κατά την άποψή μου, να φύγουν και μετά να ξαναγυρίσουν”, δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.
 
Κατά τον κ. Gross, η Ισλανδία είναι μια Χώρα που προχώρησε σωστά στην αναδιάρθρωση των δημοσιονομικών της. “Ουσιαστικά, είπαν στις τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους και να πάνε σπίτι τους. Ίσως και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει 5, 10, 15 χρόνια πολύ δύσκολων συνθηκών”.

"Ελληνικό" το σημερινό πρωτοσέλιδο της Γαλλικής εφημερίδας “Liberation”, η οποία αναγράφει με πηχυαία γράμματα την Ελληνική λέξη ΧΑΟΣ, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει το κλίμα μετά την απόφαση για δημοψήφισμα. "Η Αθήνα παίζει κορώνα-γράμματα το ευρώ και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο συντάκτης.

Οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης λόγω των πιθανών εφιαλτικών συνεπειών ενός "όχι" τόσο για τη Χώρα όσο και για την Ευρωζώνη, εκτιμά η UBS σε έκθεσή της.

Ωστόσο, οι συνέπειες της αρνητικής ψήφου θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη βαθύτερο "κούρεμα" ή μεγαλύτερος επίσημος δανεισμός, στο καλό σενάριο και μαζικές εκροές καταθέσεων ή και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, στο χειρότερο σενάριο.

Κομμάτια της Ευρώπης διαλύονται. Ο πυρήνας δεν κρατάει. Ο Παπανδρέου θα κάνει δημοψήφισμα, η ετυμηγορία θα είναι “όχι”. Τα επιτόκια στα Ιταλικά 10ετή κινούνται στο 6,29% αυτήν την ώρα. Σε αυτό το επίπεδο, το κόστος μετακύλισης του υπάρχοντος χρέους θα υποχρεώσει σε χρεοκοπία, ακόμα κι αν η Χώρα έχει πρωταρχικό πλεόνασμα. Και με όλους να προωθούν παράλληλα δημοσιονομική λιτότητα, είναι βέβαιο ότι θα επέλθει ύφεση, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα, επισημαίνει ο Paul Krugman.

Να μην μείνει στην Ευρωζώνη. Δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της, δηλώνει η Credit Suisse στην 7σέλιδη έκτακτη έκθεση της για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο “Another Greek surprise”, στην οποία και επισημαίνει ότι το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι οι πρόωρες εκλογές και η ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως τη νέα Κυβέρνηση.

Μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, προσπάθεια επιφυλακτικής ανοδικής αντίδρασης από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, παρά τα μάλλον αρνητικά μηνύματα. Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η συρρίκνωση του Ευρωπαϊκού κλάδου μεταποίησης κατά τον Οκτώβριο. Η τελική αναθεώρηση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης της Markit κάνει λόγο για υποχώρηση στο 47,1 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 47,3) από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Η μόνη Χώρα που καταγράφει επέκταση δραστηριοτήτων είναι η Ιρλανδία, όπου ο ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 50,1.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στο ξεκίνημα της Wall Street, με το σημαντικότερο γεγονός της σημερινής ημέρας να είναι η απόφαση της Fed για τα επιτόκια, ενώ έντονη είναι η πεποίθηση ότι ο Ben Bernanke θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός 20αρη, Βωβός και Forthnet κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με αξιοπρεπείς συναλλαγές.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, μόνο η Κύπρου (-1,74%) έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+10,2%), MIG (+8,94%) και Πειραιώς (+7,54%).
Κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank, Ταχ. Ταμιευτήριο και των δύο για την MPB.

Στον υπόλοιπο FTSE, με θετικό πρόσημο μόνο οι Ελλάκτωρ (+2,26%) και Folli Follie Group (+0,63%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-6,65%), ενώ ακολούθησε η Βιοχάλκο (-3%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Coca-Cola, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 760,23 (10.36) και 737,67 μονάδων (15.52), μετά τις 11.10 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 745,64 μονάδες με απώλειες 0,93%, ενώ ο τζίρος (σαφώς αποδυναμωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) έφθασε τα 47,5 εκατ. από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε μία ρότα που το καθιστά όμηρο του πολιτικού κινδύνου, ενώ επανέρχονται οι ανησυχίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης αφού το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 18 Νοεμβρίου όπου θα αποφασίσει για το ύψος της δικής του συμμετοχής, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι επενδυτές βρέθηκαν εκ νέου εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον σχετικά άγνωστο γι' αυτούς αφού το προνομιακό τους πεδίο είναι το οικονομικό και όχι η πολιτικές εξελίξεις.

Οι Αγορές δεν αντέχουν την αβεβαιότητα και κυρίως την πολιτική, η οποία πολλαπλασιάζει το πρόβλημα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι προτεινόμενες λύσεις απαιτούν το δικό τους χρόνο για την εκδήλωσή τους.

Με αυτά τα δεδομένα πολύ δύσκολα αναμένεται να έχουν διάρκεια τα όποια θετικά σενάρια, εκτός και αν υπάρξει η απόλυτη υπερβολή και απόσυρση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πλαγιοκαθοδική πορεία δείχνει αναπότρεπτη και οι οποιεσδήποτε “αχτίδες” συγκρατημένης αισιοδοξίας δύσκολα μπορούν να μετουσιωθούν στο κοντινό μέλλον και πολύ περισσότερο να “εξαργυρωθούν” στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Δυστυχώς η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνει την επιστροφή των traders στο Τραπεζικό ταμπλώ και φαίνεται να διακόπτεται ή όποια προσπάθεια ανεύρεσης “επενδυτικών ευκαιριών” εκτός Τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank.

Δεν άλλαξαν κάτι επί του πρακτέου οι χθεσινοβραδινές πολιτικές εξελίξεις διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την αβεβαιότητα και το βαθμό ανασφάλειας που επικρατεί στις Αγορές, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εικόνα μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα πιο ρευστή καθώς η μείωση πλέον της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κυβερνώντος Κόμματος στα όρια της πλειοψηφίας ενδέχεται να συντηρήσει το κλίμα νευρικότητας μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής. Και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αναμένεται ότι η τάση να εξαρτηθεί από ενέργειες και δηλώσεις που αφορούν το εγχώριο πολιτικό-οικονομικό σκηνικό, η επιρροή των οποίων φαίνεται να υπερβαίνει πλέον τα στενά όρια της Ελληνικής επικράτειας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε πλήρως το αγοραστικό σήμα που είχε ενεργοποιήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διασπώντας τους βασικούς βραχυπρόθεσμους μέσους παίρνοντας μάλιστα αποστάσεις από το σημείο καμπής.

Η διάσπαση συντελέσθηκε με συναλλακτικό όγκο, νέα χαμηλά για τους Τραπεζικούς τίτλους και πίεση με ακραίες διακυμάνσεις σε σημαντικό αριθμό μετοχών. Αν και το ενδεχόμενο κάποιας περιορισμένης ανοδικής διόρθωσης είναι υπαρκτό η συνολική εικόνα της Αγοράς παραμένει εξαιρετικά ασταθής ως προς το ανοδικό της μέλλον.

Η Σοφοκλέους είναι φθηνή σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν σχέση με τον χρηματοοικονομικό χώρο, ωστόσο ο παράγοντας χρόνος εξακολουθεί να προβληματίζει ως προς τον τερματισμό των σύνθετων αρνητικών σεναρίων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ισχύ στην Ελληνική Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

---- ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών μεταβολών και σημαντικά χαμηλότερων συναλλαγών.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειώσει την υποτίμηση στο 0,76%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5403, τιμή εκκαθάρισης 286) κινήθηκαν μεταξύ 281,5 και 292 μονάδων. Πωλήσεις στα συμβόλαια του 20αρη και της Εθνικής (πάνω από τα 1,60 ευρώ) από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Υποχώρησε στο 71% η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, ενώ η δραστηριότητα παρέμεινε χαμηλά με μόλις 505 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης να αλλάζουν χέρια (493 δικαιώματα αγοράς και 12 δικαιώματα πώλησης).

Κάπως αυξημένος ο δανεισμός τίτλων (195200 Εθνική, 1204800 Κύπρου, 13600 Ελ. Πετρέλαια, 6800 Τιτάν, 17900 Βιοχάλκο, 6200 Jumbo, 39700 MPB, 86100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16698), Alpha Bank (1881), Πειραιώς (559), Eurobank (1298), ΔΕΗ (773), Κύπρου (899), Μυτιληναίο (352), ΟΠΑΠ (1395), MIG (2733), ΟΤΕ (1162), Ταχ. Ταμιευτήριο (2947), Αγροτική (101), MPB (321), Τιτάνα (227), Ελλάκτωρα (599), Μέτκα (118), ΓΕΚ (127), Coca-Cola (147).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8462500 τεμ.), Εθνική (18587612 τεμ.), Πειραιώς (18379063 τεμ.), ΟΤΕ (5213120 τεμ.), MIG (4417213 τεμ.), Eurobank (17765629 τεμ.) Κύπρου (6014238 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v