Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στο ΧΑ - “contrarian” τα κρατικόχαρτα

Συνεχίστηκαν οι νευρικές συναλλαγές στην ελληνική αγορά, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης. Αίσθηση προκάλεσαν οι αγοραστές και η άνοδος σε Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Αγροτική.

Εισηγμένες εταιρείες που οι διοικήσεις τους διορίζονται από το Δημόσιο, έδωσαν μία κόντρα κίνηση λίγο μετά τις 16.40, καθ΄ όλα αξιοπρόσεκτη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι κινήσεις των αγοραστών επέδειξαν έως και επιθετικές διαθέσεις.

Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Αγροτική (είχε ξεκινήσει σχετικά νωρίτερα), έβγαλαν αγοραστές, σε μία συνεδρίαση καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα.

Από εκεί και πέρα η απογοήτευση που έφερε η σύνοδος των G20, σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές και το ρευστό εγχώριο πολιτικό τοπίο, δεν επέτρεψαν να έχει συνέχεια η χθεσινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης.

Δυστυχώς το Χ.Α., που έτσι κι αλλιώς έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό τον ρόλο του, αντί να ασχολείται με τα θεμελιώδη και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών, κατάντησε να παρακολουθεί τα παράξενα που λαμβάνουν χώρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή και να εξαρτά την βραχυπρόθεσμη τάση του από τις πολιτικές εξελίξεις.

Εννοείται ότι η στάση αναμονής “κόντυνε” σημαντικά τον ημερήσιο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων), ενώ μετά τις 10.40 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζει να επιδεινώνεται με εντατικούς ρυθμούς το εγχώριο οικονομικό κλίμα.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009 κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο διαμορφώθηκε στις 67,5 μονάδες, από 70,6 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνεται, η απαισιοδοξία είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ έντονη είναι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που κινείται πτωτικά, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Σχετική κινητικότητα στις Αγορές ομολόγων, όμως οι χαμηλότεροι τζίροι δεν απέτρεψαν τις ανοδικές τάσεις στα spreads του Ευρωπαϊκού Νότου, με την Ιταλία και την Ισπανία να διεκδικούν νέα ιστορικά ρεκόρ, ενώ υπό πίεση επανήλθε και το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα.

Και όλα αυτά ενώ την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 θα διενεργηθεί, από τον ΟΔΔΗΧ, Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1 δισ. ευρώ, λήξεως 11 Μαΐου 2012.

Ασταμάτητα τα αρνητικά δημοσιεύματα και αναφορές για την Ελλάδα, που κατόρθωσε να πετύχει όλοι να ασχολούνται και πάλι μαζί της.

Ερωτήματα που αφορούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και την επιστροφή στη δραχμή θέτει άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του CNN. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει μάλιστα πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα τυπώνει δραχμές. Να σημειωθεί ότι ακολούθησε διάψευση από την Τρ. Ελλάδος.

”Ασκήσεις ετοιμότητας” για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφής της δραχμής κάνουν Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η WSJ, οι Τράπεζες ενισχύουν τα hedges τους έναντι της έκθεσής τους στην Ελλάδα και αναθέτουν στα νομικά τους τμήματα να επανεξετάσουν τις δανειακές συμφωνίες με τις Ελληνικές εταιρείες.
Όμως και οι γενικότερες εκτιμήσεις και μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία δεν δείχνουν καλύτερα.

Ο Γερμανικός βιομηχανικός κλάδος αισθάνεται πλέον έντονα τον αντίκτυπο από την οικονομική αποδυνάμωση των εμπορικών εταίρων στην Ευρωζώνη. Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 4,3% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Χώρας. Επισημαίνεται πως οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν οριακή μείωση των παραγγελιών κατά 0,1%.

Σε χαμηλό 28 μηνών, στο 46,5 συρρικνώθηκε ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου Ευρωζώνης, τον Οκτώβριο. Τον προηγούμενο μήνα, ο συνολικός ΡΜΙ είχε διαμορφωθεί στο 49,1. Ένδειξη κάτω από το όριο του 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. O επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Chris Williamson επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η ύφεση στην Ευρωζώνη βαθαίνει ταχύτατα, καθιστώντας οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσής της από την αρχή νεκρό, καθώς η ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ κάνει μη βιώσιμα τα χρέη, υποστηρίζει μέσω του Twitter ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία θα χρεοκοπήσουν αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ανάπτυξή τους.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον πραγματικό κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και αυτό δημιουργεί πιθανότητες μαζικής φυγής καταθέσεων από Τράπεζες άλλων Χωρών, δήλωσε ο κ. George Soros. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προτεινόμενο εθελοντικό “κούρεμα” του 50% επί των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το οποίο θα μειώσει το συνολικό χρέος της Χώρας κατά 20%, δεν είναι αρκετό.

Όμως και οι προσδοκίες για σημαντική ρευστότητα από την Κίνα, αρχίζουν να γίνονται περισσότερο επιφυλακτικές, την ίδια ώρα που ανακάμπτει η κόντρα ΗΠΑ και Κίνας για γουάν και φόρο στις εισαγωγές.

Ανώτατο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους προτού το Πεκίνο σπεύσει να χρηματοδοτήσει το οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης. Ο Li Daokui, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, φέρεται μάλιστα να δηλώνει πως η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι χειρότερη από ότι της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερα σχόλια.

Πτωτικό ξεκίνημα και στην NYSE, παρά τα μικτά στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας.
Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9% έναντι 9,1% τον προηγούμενο μήνα και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 80.000.
 
Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 95.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει στο 9,1% του Σεπτεμβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και για όσους ασχολούνται ακόμα με στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε έφερε απώλειες 7,46% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 9,96% για τον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 46,91% και 74,72% αντίστοιχα.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου δεν πέρασε απαρατήρητη η πίεση που υπέστησαν οι τίτλοι των Κυπριακών Τραπεζών.

Από τους οριακά λιγότερους “κόκκινους” τίτλους οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-7,47%) και Alpha Bank (-4,62%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για ΟΤΕ, Coca-Cola, Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+8,02%) και Εθνική (+2,22%).
Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και μικρότερα ημερήσια κέρδη για MIG, Folli Follie Group.

Ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης “είδε” τα υψηλά ημέρας των 762,36 μονάδων (10.36), όμως γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 741 μονάδων, για να ακολουθήσει η αντίδραση που προαναφέρθηκε και η οποία έφερε κλείσιμο στις 750,63 μονάδες και απώλειες 1,17%.

Εκ νέου περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, 26 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,57% και άλλοι 21 με απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι επαγγελματίες του χώρου έφθασαν να απευθύνονται σε πολιτικούς αναλυτές για να “μαντέψουν” την επόμενη κίνηση στο Χ.Α. και αυτό μόνο θετικό δεν είναι για την Αγορά, όπως επισημαίνει ιδιαίτερα ανήσυχος ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να συντηρούν ψηλά το πήχη της νευρικότητας και των διακυμάνσεων.

Η έκπληξη της μείωσης των Ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αν και έγινε δεκτή με αρκετή αισιοδοξία από τα ξένα Χρηματιστήρια μάλλον πέρασε σε δεύτερη μοίρα από την εγχώρια αγορά η οποία έχει σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο το βλέμμα της στις πολιτικές εξελίξεις.

Εκτιμάται ώστοσο ότι μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Αντιπολίτευσης και την κινητικότητα που παρουσιάζεται στο Κυβερνητικό Κόμμα η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση κατά τις προσεχείς ημέρες γεγονός το οποίο ενδέχεται να προσδώσει κάποια προσωρινή ανακωχή στο πτωτικό κλίμα της Αγοράς.

Παρά ταύτα συνιστάται αποφυγή σημαντικής αύξησης σε τοποθετήσεις εξαντλώντας κάποια περιθώρια ανοχών στα διαθέσιμα μας καθώς η πολιτική εικόνα παραμένει ρευστή και το επιχειρηματικό περιβάλλον αρνητικό για την κερδοφορία και τις προοπτικές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Χώρα.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, η Χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο από πολιτική, οικονομική και…ιστορική άποψη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί ή όχι και ανεξάρτητα αν θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα ή όχι, δεν αποκλείεται η επόμενη ημέρα μετά από το Σαββατοκύριακο να είναι διαφορετική για την Ελλάδα.

Είναι άλλωστε ηλίου φαεινότερο ότι, η παρούσα Κυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους, όπως άλλωστε φάνηκε, τόσο στις Κάννες, όσο και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Αν και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να φέρουν τον πήχη των προσδοκιών συντηρητικά υψηλότερα, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών δεν έχει εκλείψει.

Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε στην πράξη να εφαρμόζονται όλα όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή να υπάρξει κάποια πρόοδος σχετικά με τα μακροοικονομικά της Χώρας, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όσον αφορά την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. θεωρεί ότι ο πρώτος λόγος επέστρεψε εκ νέου στους πωλητές, όμως αυτοί σε καμία περίπτωση δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι θετικές διαφοροποιήσεις.

---ΧΠΑ

Υποτονική συνεδρίαση με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με υποδεέστερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,5%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6749, τιμή εκκαθάρισης 291,75) κινήθηκαν μεταξύ 285,5 και 299 μονάδων. Λίγες επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, στο 72%, με ισχνό όγκο συναλλαγών, στα 681 δικαιώματα (493 δικαιώματα αγοράς και 188 δικαιώματα πώλησης).

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (159400 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16398), Alpha Bank (2717), Πειραιώς (1079), Eurobank (503), ΔΕΗ (122), Κύπρου (1434), Μυτιληναίο (170), ΟΠΑΠ (595), MIG (167), ΟΤΕ (1173), Ταχ. Ταμιευτήριο (478), Αγροτική (218), MPB (7841), Ελλάκτωρα (181), ΓΕΚ (108), Ελ. Πετρέλαια (13000).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7314673 τεμ.), Εθνική (18930212 τεμ.), Πειραιώς (17980963 τεμ.), ΟΤΕ (4619385 τεμ.), MIG (4133813 τεμ.), Eurobank (17772729 τεμ.) Κύπρου (7234238 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v