Ιταλικά γυμνάσια στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπεραποδίδουν στο ΧΑ τράπεζες και FTSE-20. Προεξοφλούν Λουκά Παπαδήμο για πρωθυπουργό. Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη εν μέσω φημών για παραίτηση Μπερλουσκόνι. Έως 6,65% σκαρφάλωσε το ιταλικό 10ετές.

Διαδρομές αντίθετες για την Αθήνα, τη Φρανκφούρτη  και το Παρίσι.

Έως 2,7% υψηλότερα αντιδρά ο Γ.Δ., φτάνοντας νωρίτερα τις 770,55 μονάδες, και κατά περίπου 3,72% ο FTSE-20, που έπιασε τις 303,72 μονάδες. Εν συνεχεία τα κέρδη περιορίστηκαν με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 757 μονάδες και τον FTSE-20 στις 295 μονάδες.

Με οδηγό τις τράπεζες, αιχμή την Εθνική, αλλά και με το σύνολο μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί.

Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, όπου "μαζεύονται" οι πρωινές απώλειες. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,25% στις 5.9878 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,05% στις 3.124 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,76% στις 5.485 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 2,99% στις 8.390 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,73% στις 5709 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ο οποίος αρχικά υποχωρούσε βρίσκεται να κερδίζει πάνω από 2% εν μέσω φημών ότι ο Μπερλουσκόνι θα οδηγηθεί σε παραίτηση 

Χαμηλότερα του 1,38 δολ. το ευρώ, υψηλότερα ο χρυσός.

Εξαρχής ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα επιχειρούνταν να διαφοροποιηθεί το Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στη μεν υπόλοιπη Ευρώπη βαραίνουν ο εφιάλτης του ιταλικού προβλήματος και η σοβούσα πολιτική κρίση, ενώ, όπως προοιωνίζονται τα spreads των γαλλικών ομολόγων, θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες από το Παρίσι για να μη χαθεί η αξιολόγηση του ΑΑΑ.

Το spread του ιταλικού δεκαετούς εκτινάχθηκε νωρίτερα έως το 6,65%, επίπεδα στα οποία Πορτογαλία και Ελλάδα κατέφυγαν σε πακέτα στήριξης, για να παρέμβει εκ νέου η ΕΚΤ, με αγορές τριετών και 10ετών τίτλων.  

Άλμα καταγράφεται και στο ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ιταλίας, με το CDS να ενισχύεται κατά 30 μονάδες, στις 520 μονάδες βάσης (5,2%).

Θα μείνουμε λίγο παραπάνω στα της υπόλοιπης Ευρώπης, καθώς το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα γερμανόφωνα ΜΜΕ τις προηγούμενες 2 - 3 ημέρες, τρίτο - τέταρτο όμως έπαιζε η ανησυχητική βουτιά του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής σε επίπεδα που δεν είχαν εκτιμήσει ούτε το Βερολίνο ούτε ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων.

Συνειδητοποιούν τώρα, που «σκάει» η Ιταλία και, όπως όλα δείχνουν, έρχεται και η σειρά της Γαλλίας, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του προβλήματος.

Δεν είναι τυχαίο πως στα ψιλά γράμματα εξειδικευμένων γερμανόφωνων μέσων γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη συνολική έκθεση της αγοράς παραγώγων διεθνώς.

Σημειώνεται, λοιπόν, πως το πρόβλημα της ευρωζώνης μπορεί να μην είναι ούτε η Ιταλία ούτε καν η Γαλλία, και δη οι τράπεζές τους.

Το πρόβλημα έγκειται στις συνολικές θέσεις παραγώγων και ασφαλίστρων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση διεθνώς και υπολογίζονται (σύμφωνα και με το MarketWatch.com) στο ιλιγγιώδες ποσό των 600 τρισ. δολ.

Η ομάδα ανάλυσης της ezMarket σημειώνει πως, εάν η χρεοκοπία μιας χώρας της ευρωζώνης προκαλέσει την άτακτη μετακίνηση αυτών των κεφαλαίων ή οδηγήσει τις τράπεζες σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες (λόγω ακριβώς της έκθεσής τους σε τέτοια προϊόντα), λίγοι μπορούν να περιγράψουν τι θα συμβεί διεθνώς.

Γι’ αυτό αρκετοί εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα και το Βερολίνο θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε ιστορικό συμβιβασμό, και αφού προηγουμένως η γαλλική οικονομία θα έχει απολέσει το ΑΑΑ. Ήδη επισπεύδεται η νέα σύνοδος του G20, ενώ ασκούνται πιέσεις στη Γερμανία να βοηθήσει στην αύξηση των πόρων του EFSF μέσω χρυσού ή Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ έχει σήμερα επαφές στο Κρεμλίνο.

Δεν είναι τυχαίο πως διορατικοί… καρχαρίες των αγορών ποντάρουν στην προοπτική πως αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα κόψει και θα τυπώσει ευρώ.

Επανερχόμαστε στο Χ.Α., όμως, καθώς παραμένουμε βραχυπρόθεσμοι και σε ορίζοντα αυστηρά το πολύ έως τριών συνεδριάσεων.

Πρώτη συνεδρίαση θεωρούμε αυτήν της Παρασκευής (και μάλιστα από τα χαμηλά της) και τρίτη τα πιθανά υψηλά της αυριανής.

Αυτό τουλάχιστον όσο ο FTSE-20 δεν διασπά ανοδικά τις 305 και δεν προσεγγίζει τις 315 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης φτάνει στα 12,5 εκατ. ευρώ, με τα 5 εκατ. περίπου να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Εθνικής.

Η ΕΤΕ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της αγοράς και για τους βραχυπρόθεσμους προς ώρας διαμορφώνεται μεταξύ της ελάχιστης του 1,94 και της μέγιστης των 2,03 ευρώ.

Έχουμε, δηλαδή, μέχρι στιγμής, τοπικό υψηλό για τον 20άρη στις 303,98 μονάδες και μέχρι τώρα κορυφή για την ΕΤΕ στα 2,03 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται, πάντα κατά την εκτίμησή μας, η ανοδική διάσπαση των 305 μονάδων για τον FTSE-20 και των 2,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Υψηλότερα αντιδρούν οι μετοχές του Τ.Τ. (έως το 0,47 ευρώ), της Alpha Bank (1,12 ευρώ) και της Eurobank (0,771 ευρώ).

Ακολουθεί με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό το σύνολο των μετοχών του FTSE-20 αλλά και του FT MID.

Θα επιμείνουμε, όμως, στη σηματωρό Εθνική και στην υπεραπόδοση του Τ.Τ., καθώς η πλειονότητα των παικτών και παραγόντων της αγοράς προεξοφλεί και ψηφίζει χωρίς καμία αμφιβολία τον κ. Λουκά Παπαδήμο για τη θέση του πρωθυπουργού.

Είναι εμφανές πως οι τράπεζες, το σύστημα, οι μεγαλομέτοχοι και λοιπά συμφέροντα θέλουν τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος άλλωστε ξεκαθάρισε έγκαιρα τις θέσεις του και για το ύψος του κουρέματος (κατ' επέκταση και για την προτιμητέα τακτική όσον αφορά στις κοινές ή προνομιούχες μετοχές).

Προσωπικά, θεωρούμε τον κ. Παπαδήμο, για πολλούς και διάφορους λόγους, τη βέλτιστη δυνατή και αξιόπιστη λύση.

Οι τράπεζες προεξοφλούν και ψηφίζουν το πρώην νούμερο 2 της ΕΚΤ και περιμένουν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v