Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA:Τραπεζικά κέρδη με φόντο την πολιτική συμφωνία

Διατηρείται το διπλό στοίχημα σε Ρώμη και Αθήνα με τα χρηματιστήρια να προεξοφλούν ανοδικά τις εξελίξεις. Στις 310 μονάδες αντιδρά ο FTSE-20 με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική. Κέρδη για Alpha, TT.

Καλά κρατεί το διπλό ποντάρισμα των αγορών στις εξελίξεις στη Ρώμη και στην Αθήνα.

Υψηλότερα συνεχίζουν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και μετοχές από το Μιλάνο μέχρι την Αθήνα, επηρεάζοντας τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το ευρώ.

Στο Χ.Α. ο Γ.Δ. παραμένει πάνω από τις 785 μονάδες (2,48%) και ο FTSE-20 στην περιοχή των 310 (3,72%), με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική.

Με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, που λίγο πριν από τις 14:00 προσέγγιζαν τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία 13,6 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής.

Το ποντάρισμα των αγορών είναι διπλό, με ελαφρύ προβάδισμα προς την πλευρά της Ρώμης.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, γίνεται εκτενής αναφορά στο… σκληρό pressing της ΕΕ στην Ιταλία.

Για την Ιταλία οι αγορές προεξοφλούν πως μέχρι και την Κυριακή θα έχει υπερψηφιστεί η σύμβαση, ο Μπερλουσκόνι θα παραιτείται τη Δευτέρα και ο Μόντι θα αναλάβει επιτελική θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τον Mario Monti στην Ιταλία θέλουν οι δανειστές και το Βερολίνο και τον Λουκά Παπαδήμο στην Αθήνα.

Κινήσεις που προφανώς εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που εύγλωττα αναφέρουν οι F.T. υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο… δρομολογείται Τσάρος Προϋπολογισμών στην Κομισιόν.

Είναι προφανές πως η Νέα Ευρώπη, όπως μεθοδικά τη σχεδιάζουν εδώ και πολύ καιρό οι Γερμανοί -δηλαδή ο ισχυρότερος οικονομικά δανειστής-, εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση της.

Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα ευρύτερα, θα πρέπει να θεωρήσουμε λογική κι αναμενόμενη την ανοδική προεξόφληση που επιχειρείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με αιχμή τις τράπεζες βεβαίως και την Εθνική να ενισχύεται κατά 7,88% στα 10,24 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν παράλληλα υπεραποδίδει ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία, με τον κλαδικό δείκτη νωρίτερα κατά 4,7% υψηλότερα, τη μετοχή της Unicredit να φτάνει έως 8,5% και τον δείκτη MIB να ενισχύεται στις 15.410 μονάδες.

Διπλό ποντάρισμα σε Ιταλία και Ελλάδα, με ανάλογες κινήσεις στην πολιτική σκηνή των δύο χωρών, με παράλληλη χρηματιστηριακή προεξόφληση στο Μιλάνο και στο Χ.Α.

Εύλογα οι τράπεζες διαδραματίζουν τον κυριότερο ρόλο.

Αυτό εξηγεί και τις αυξημένες συναλλαγές και τα πονταρίσματα κατ' αρχάς στη μετοχή της Εθνικής, εκ των πραγμάτων σηματωρό του κλάδου και της αγοράς, με την Alpha να ακολουθεί στο 1,22 ευρώ και τη Eurobank στο 0,85 ευρώ.

Μέχρι και 20% έφτασε πριν από λίγο η αντίδραση του Τ.Τ., με τη μετοχή να αντιδρά στο 0,596 ευρώ, αποδίδοντας περισσότερο από 55% σε διάστημα εβδομάδος.

Υψηλότερες τιμές για Πειραιώς, αλλά και για Κύπρου, ΜΡΒ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του FTSE-20 μόνο η 3E υποχωρεί, κατά 0,74%, στα 13,41 ευρώ.

Ανοδικά Μυτιληναίος, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο.

Σε ανάλογο ρυθμό από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΓΕΚ Τέρνα, Μέτκα, Φουρλής, Ιntralot, Σιδενόρ.

Από τον SC ενισχύονται Αττικής, Ντιονίκ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Ιντρακάτ, ΚΡΕΚΑ, Νηρέας, ΣΩΛΚ, Centric, Χαλκόρ.

Περίπου στις 14:00 όταν έγινε γνωστό και τυπικά το όνομα του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το Χ.Α. κράτησε το σύνολο της βραχυπρόθεσμης απόδοσής του.

Σημειωτέον πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται με ορίζοντα τις τοποθετήσεις που έχουν κάνει από τα ελάχιστα της χθεσινής πτωτικής συνεδρίασης και το μέσο κόστος κτήσης της προχθεσινής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v