Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσδοκία για Παπαδήμο χαρίζει κέρδη

Το ΧΑ αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά προπομπός των εξελίξεων καθώς προεξοφλεί πρωθυπουργοποίηση Παπαδήμου και αντιδρά ανοδικά. Κέρδη για Εθνική (9,8%), Αlpha (9%), TT (15%). Πτώση για ΟΠΑΠ.

Κοινή λογική εναντίον μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, το Χ.Α. σημειώνει 1.

Παπαδήμος κόντρα στους προωθούμενους μέχρι και χθες από το καταρρέον πολιτικό σύστημα… αχυρανθρώπους, το Χ.Α σημειώνει 1.

Και αυτό σε μία αρνητική για τις διεθνείς αγορές συγκυρία, με τον DAX αρχικά χαμηλότερα έως τις 5.722 μονάδες, τον CAC να διορθώνει γύρω στις 10:30 κατά 1,40% και το ευρώ εγκλωβισμένο στο 1,3560 δολ.

Καλώς ή κακώς, για πολλούς και διάφορους λόγους η Αθήνα και το Χ.Α. λειτουργούν σαν προπομποί της ευρύτερης τάσης και φοράς.

Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να ξεκινούν με ανοδικά χάσματα, να καλύπτουν διαδοχικά πτωτικά κενά προηγούμενων συνεδριάσεων και να αντιδρούν ο μεν Γ.Δ. έως τις 786,71, ο FTSE-20 έως τις 311,04 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική να φτάνει έως τα 2,27 ευρώ.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11:30, από τα οποία 6,3 εκατ. στην Εθνική, με τις εντολές να παραπέμπουν σε ισχυρούς αγοραστές και κέντρα που μπορούν να γνωρίζουν και να προεξοφλούν τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Η ουσία είναι, όπως μας επισήμανε νωρίτερα ισχυρός οικονομικός παράγων, πως το καταρρέον πολιτικό σύστημα και οι μικροπολιτικές παρεούλες έφαγαν ένα ισχυρότατο χαστούκι αργά χθες το βράδυ και από ό,τι φαίνεται συνήλθαν και σύρονται σε κινήσεις που εξαρχής είχε προεξοφλήσει η αγορά.

Όλα αυτά με τη λογική πως αποσυνδέουμε όσα συμβαίνουν στη χώρα, στο πολιτικό προσωπικό, τη… βυζαντινολογία των τελευταίων ημερών, τις δικαιολογημένες αιτιάσεις ανθρώπων της αγοράς για περιορισμένη εθνική κυριαρχία κ.λπ.

Καθαρά... παιχτικά, όμως, το Χ.Α. και τα μεγαλοσυμφέροντα επιβεβαιώνουν ποιος έχει το πάνω χέρι μέχρι τώρα στις εξελίξεις.

Οι ενέργειές τους, δε, προοιωνίζονται ανάλογη συνέχεια, η οποία δεν είναι τυχαίο πως επιχειρείται να προεξοφληθεί κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.

Έως 9,9% υψηλότερα η μετοχή της Alpha Bank, έως 7,02% η μετοχή της Eurobank, έως 15,7% του Τ.Τ., που «διπλώνει» από τα τελευταία ιστορικά χαμηλά του 0,273 ευρώ (1/11).

Από κοντά μετοχές μη τραπεζικών εταιριών, με πρώτο και καλύτερο τον Μυτιληναίο στα 3,18 ευρώ, με αφορμή, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, και την προσφορά για τη σταδιακή απόκτηση της δραστηριότητας βωξίτη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Υπεραπόδοση και για τη Μέτκα που νωρίτερα αντιδρούσε μέχρι τα 6,78 ευρώ.

Αντιδρούν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΜΟΗ, Folli Follie (όπου συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους).

Ανοδικά αντιδρούν, επίσης, μετοχές από μικρότερες κατηγορίες, με ενδεικτική την περίπτωση της Αγροτικής, της Αττικής, της Ιντρακάτ, της Επιλέκτου, του Νηρέα, των ΣΩΛΚ και της Forthnet.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v