Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήλθαν τα πάνω, κάτω στο Χ.Α.

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας και "ειδικών συνθηκών" στο ΧΑ, με πονταρίσματα στη λύση Παπαδήμου που, όταν επιβεβαιώθηκε το "στοίχημα", έσπευσαν να "εξαργυρώσουν" τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας και “ειδικών συνθηκών”, όχι μόνο λόγω του συνεχώς επιδεινούμενου διεθνούς κλίματος, αλλά και διότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήραν το ρίσκο των τοποθετήσεων ποντάροντας στην ύστατη λύση Παπαδήμου και οι οποίοι όταν επιβεβαιώθηκε το “στοίχημα”, έσπευσαν να “εξαργυρώσουν” τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Όμως από την απλή “εξαργύρωση” των βραχυπρόθεσμων κερδών, μέχρι την απόλυτη διάλυσή τους (σε πολλούς τίτλους), η απόσταση είναι τεράστια.

Ο Τραπεζικός δείκτης από ενδοσυνεδριακά κέρδη 10,99% γύρισε και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 0,74%.

Ο Γενικός Δείκτης από κέρδη 3,59%, τελικά έκλεισε με απώλειες 0,64% και πολύ κοντά στο
χαμηλό ημέρας.

Ο τίτλος της Εθνικής από ενδοσυνεδριακά κέρδη 14,29%, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με οριακά κέρδη 0,49%.

Η μετοχή της Alpha Bank από κέρδη 12,61%, τερμάτισε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 5,41% (!!!)

Ο τίτλος της Eurobank από κέρδη 9,83%, τελικά μέσω των δημοπρασιών διεσώθη με κέρδη 0,38%, ενώ λίγο πριν τις 17.00 σημείωνε απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου (με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά) από κέρδη 21,63%, τελικά έκλεισε με κέρδη 7,35%.

Εννοείται ότι σε μία τόσο ευμετάβλητη συνεδρίαση, οι γρήγοροι πήραν ένα καλό “μεροκάματο”, ενώ οι πιο αργοί αλλά και ακόμα λίγοι που παρασύρθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις και μετά από καιρό αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, ακόμα γράφουν τις πρώτες λογιστικές ζημιές.

Από εκεί και πέρα, έστω και στο παρά ένα, έδειξαν να ολοκληρώνονται οι πολιτικές διεργασίες για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού στην μεταβατική Κυβέρνηση που θα αναλάβει την τύχη της Χώρας για τους επόμενους μήνες και αυτό έτυχε θετικής υποδοχής από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Με αυτά τα δεδομένα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, πάρα πολλά θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου και θα διαφανεί αν η ανοδική αναλαμπή των τελευταίων ημερών που εκφράστηκε κυρίως στις Τραπεζικές μετοχές θα έχει και συνέχεια, ή το Χ.Α. θα υποκύψει στο δυσμενές περιβάλλον, εσωτερικό και εξωτερικό και οι πιέσεις θα επιστρέψουν δριμύτερες.

Τα λίγα χαρτοφυλάκια που πήραν σήμερα θέσεις, με ορίζοντα μεγαλύτερο της … μιάμισης συνεδρίασης, ποντάρουν ότι ο νέος Πρωθυπουργός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τις προσβάσεις που έχει στα Ευρωπαϊκά Κέντρα αποφάσεων, ενώ δεν αποκλείουν να πετύχει και κάποιες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις εγχώριες Τράπεζες, όσον αφορά το PSI.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα τόσο στο εσωτερικό της Χώρας, όσο και στο εξωτερικό, μόνο εύκολα δεν δείχνουν.

Το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2011 ανήλθε σε 18,4%, έναντι 12,2% τον Αύγουστο του 2010 και 16,5% το Ιούλιο του 2011. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Αύγουστο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.034.537 άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι ανήλθαν σε 907.953 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.403.503 άτομα.

“Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη αλλά τα περισσότερα μέτρα είναι απαραίτητα. Χωρίς αυτά τα μέτρα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνέχιζε να αυξάνεται”.

Με τις φράσεις αυτές ολοκληρώνεται το κεφάλαιο της έκθεσης Φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν που αφορά την Ελλάδα, στην οποία προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,9%, αντί για 8,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη δεν θα έρθει πριν το 2013, η ανεργία θα αγγίξει το 18,4% του εργατικού δυναμικού την ερχόμενη διετία από 16,6% φέτος, οι αμοιβές θα συνεχίσουν να μειώνονται αλλά από το 2013 η απασχόληση σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού – μόλις 0,8%- θα αρχίσει να αυξάνεται.

Στο 198,3% του ΑΕΠ εκτιμά η Κομισιόν ότι θα εκτιναχθεί το Ελληνικό χρέος το 2012. Συγκεκριμένα, το χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από το 162,8% του ΑΕΠ φέτος, στο 198,3% το 2012 και θα σταθεροποιηθεί την επόμενη χρονιά, στο 198,5%.

Για κίνδυνο νέας ύφεσης στην Ευρώπη προειδοποίησε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε. Olli Rehn, παρουσιάζοντας τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε. “Η ανάπτυξη έχει ακινητοποιηθεί στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος για νέα ύφεση”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης στις 17 Χώρες της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2012, από το αναμενόμενο 1,5% φέτος, ενώ για το 2013 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,3%. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2012 θα κυμανθεί από 0,4% έως 2,2% και φέτος από 1,4% έως 1,6%.

Η κρίση χρέους στην Ιταλία σηματοδοτεί μια "νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση της Ευρωπαϊκής κρίσης" δήλωσε στο Reuters o επικεφαλής της PIMCO, Mohamed El-Erian. Σύμφωνα με τον κ. Εl-Erian, η ΕΚΤ μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, αλλά μόνο αν οι δράσεις της υποστηριχτούν από μια σειρά άλλων μέτρων.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, αφ΄ ενός η απόφαση της Γαλλίας να παρατείνει την απαγόρευση short-selling στις μετοχές 10 Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων κατά τρεις μήνες, από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Francois Baroin. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την δήλωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Χώρας ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην Αγορά δεν επιτρέπουν την άρση της απαγόρευσης.

Επίσης, αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας. Καμία αλλαγή και στο πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης της Βρετανίας.

Και όλα αυτά όταν οι ανησυχίες στις Αγορές ομολόγων συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και τα spreads Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βελγίου, φλερτάρουν με νέα ιστορικά υψηλά.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα απέσπασε την μερίδα του λέοντος, όχι μόνο σε συναλλαγές, αλλά και σε ενδιαφέρον, ασφαλώς και σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η εντυπωσιακή κίνηση του τίτλου της TBank, εκτός ίσως από αυτούς που συνεχίζουν να παίρνουν επιθετικά θέσεις.

Από τις υπόλοιπες μετοχές και όσον αφορά την απόδοση από τα πρόσφατα χαμηλά, ξεχωρίζουν Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ τον τόνο συνεχίζει να δίνει ο τίτλος της Εθνικής.

Εντυπωσιακά υποδεέστερη η συμπεριφορά των υπόλοιπων τίτλων του 20αρη, ενώ από την μέση και χαμηλότερα συνεχίζονται οι ακραίες ημερήσιες αποδόσεις, τις περισσότερες φορές με μάλλον μη πειστικό όγκο συναλλαγών, έστω και αν κάποιοι “διορατικοί” συνεχίζουν το “bottom fishing” σε τίτλους μη υπερδανεισμένων εταιρειών που εκτιμούν ότι μπορεί να δώσουν έως και εντυπωσιακές αποδόσεις, μόλις σταθεροποιηθεί κάπως το κλίμα.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά το χθεσινό σφυροκόπημα και από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως η νευρικότητα είναι έκδηλη, ενώ θετικά ξεκίνησε και η Wall Street, μετά τα ελαφρώς καλύτερα στοιχεία για την ανεργία, χωρίς να δίνει “εχέγγυα” ότι το θετικό πρόσημο θα διατηρηθεί μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 7 μηνών, στις 390.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 398.000 νέες αιτήσεις έναντι 400.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, κατέληξαν να είναι λιγότεροι, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για το Ταχ. Ταμιευτήριο (+7,35%) και για Ελ. Πετρέλαια (+2,2%) και Motor Oil (+1,64%).

Απλά θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Folli Follie Group και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο και Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-5,41%), για να ακολουθήσουν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Τιτάν και MPB και του 2% η Ελλάκτωρ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Jumbo, MIG, Κύπρου και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762,23 μονάδες με απώλειες 0,64%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 65 εκατ.

Χειρότερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 98 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 9 έως 30%.

Τέλος ίσως δεν πρέπει να μην σημειωθεί η υψηλού ρίσκου “αφύπνιση” της θεωρούμενης “άκρας Περιφέρειας”, που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια σε Αττικάτ, Ευρωσυμμετοχές, Κεραμεία Αλλατίνη, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Χατζηιωάννου, Altec, Interfish κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στο ρυθμό της Κυβέρνησης συνεργασίας κινείται η Ελληνική Αγορά αυτήν την εβδομάδα μετά τη σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της διαφαινόμενης πολιτικής αστάθειας στη Χώρα, τονίζει ο Νίκος Χιστοδούλου.

Η επαναφορά της ομαλότητας στο πολιτικό σκηνικό είναι σημαντική σε μια περίοδο που έχει τεθεί, ανεπίσημα βεβαίως, θέμα για την παραμονή της Χώρας στο ευρώ.

Η αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και η αμφισβήτηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει αρκετές διεθνείς Τράπεζες να μη συμμετάσχουν στο “haircut”, από τη συμμετοχή στο οποίο εξαρτάται το πόσο θα μειωθεί τελικά το Ελληνικό χρέος και κατ’ επέκταση οι τόκοι στα επόμενα έτη.

Αντίθετα, η αποδοχή των αποφάσεων ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης που έχει καθυστερήσει σημαντικά αναγκάζοντας το Δημόσιο να προχωρά σε εκδόσεις εντόκων με επιτόκιο που αγγίζει το 5% και να έχει ‘παγώσει’ ουσιαστικά τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η τελευταία φορά που υπήρξε Κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο ήταν την περίοδο Νοεμβρίου 1989- Απριλίου 1990.

Οι 2 εποχές έχουν αρκετές διαφορές παρόλο που και τότε υπήρχαν ανησυχίες για τα οικονομικά της Χώρας με το Δημόσιο χρέος να βρίσκεται ήδη από τότε στο 80% του ΑΕΠ. Τότε η Ελληνική Αγορά είχε αντιδράσει θετικά αρχικά στη Κυβέρνηση συνεργασίας με απόδοση για το Γενικό Δείκτη 30% μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Κατά το μήνα πριν τις εκλογές όμως υπήρξε αστάθεια και μεταβλητότητα κυρίως λόγω της αμφιβολίας για τη συγκρότηση ισχυρής Κυβέρνησης μετεκλογικά. Πολύ πιθανό να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στους επόμενους μήνες στην Ελληνική Αγορά.

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και για την Ευρωζώνη γενικότερα, με την Ιταλία να περνάει τη δική της πολιτική κρίση και τα spreads των ομολόγων της να φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Παρατεταμένη πολιτική κρίση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 700 μονάδων αλλά η διαφαινόμενη αποδοχή της δανειακής σύμβασης δημιουργεί σταθερότητα και ελπίδες για αλλαγή κλίματος έστω βραχυπρόθεσμα.

Περισσότερες ελπίδες για συνέχιση της ανόδου θα δημιουργηθούν με διάσπαση των 820 μονάδων που δε μπορεί να γίνει βέβαια όσο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ρευστό.

Από την άλλη τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση είναι αρκετά και έχουν να κάνουν κυρίως με τις αποκλίσεις στους Δημοσιονομικούς στόχους και τυχόν νέα μέτρα για να καλυφθούν αυτές.
 
Επίσης, οι Τραπεζικοί όμιλοι θα κληθούν σύντομα να προβούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις με αφορμή το “κούρεμα” 50% στα χαρτοφυλάκια τους.

Παρά την θετική αντίδραση του κλάδου από τις 26 Οκτωβρίου με σημαντικές αποδόσεις για τις περισσότερες Τραπεζικές μετοχές, λόγω μάλλον της επιστροφής της σταθερότητας, το θέμα των κεφαλαιακών ενισχύσεων μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στις τιμές των μετοχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τραπεζα Κυπρου που μετά την ανακοίνωση νέας ΑΜΚ απέκλινε από το θετικό κλίμα του κλάδου των τελευταίων ημερών.

Η Γενική Τράπεζα ήταν η πρώτη Τράπεζα που κατέγραψε τις απώλειες από το νέο “haircut”, κάτι που οδήγησε τις ζημιές της σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Οι Τραπεζικές καταθέσεις έχουν πληγεί αρκετά από την αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων και έφτασαν σε οριακό σημείο, κάτι που είναι πολύ αρνητικό για την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος και την πιστωτική επέκταση, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Κλασσική συνεδρίαση “sell the news” αποδείχθηκε η σημερινή, κατά τον Μάνο Χατζηδάκη, αφήνοντας ιδιαίτερα πικρή γεύση, αφού εκτονώθηκε ανέλπιστα γρήγορα ο “ενθουσιασμός” των αρχικών αγοραστών.

Λόγω των πολύ σοβαρών εξελίξεων στο θέμα της Ιταλικής κρίσης χρέους εκτιμάται ότι προοδευτικά η εγχώρια Αγορά θα επανέλθει εντός των επιρροών της διεθνούς τάσης αποκτώντας υψηλότερο βαθμό συσχέτισης με τα ξένα Χρηματιστήρια.
 
Ως εκ τούτου, για πολλούς, η σημερινή ανοδική συνεδρίαση αποτέλεσε ευκαιρία μερικών ρευστοποιήσεων στην λογική της μείωσης ρίσκου όσο η κατάσταση στην Ιταλία εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδο διαφορικών επιτοκίων (spreads) σε ιστορικά υψηλά.

Προτείνεται ακόμα η αποφυγή υπέρβαρων κινήσεων ειδικά σε επίπεδο τοποθετήσεων, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----- ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακού volatility, που ξεκίνησε με αγοραστικό ενθουσιασμό και ολοκληρώθηκε με επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Σημαντική αύξηση στις συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με ελαφρώς καλύτερη κίνηση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε την υποτίμηση 0,47%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10057, τιμή εκκαθάρισης 296,25) κινήθηκαν μεταξύ 293 και 314,5 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Υποχώρησε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 στα επίπεδα του 70%, ενώ μικρός ήταν ο όγκος συναλλαγών για μία ακόμη ημέρα τα συνολικά 581 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (186 δικαιώματα αγοράς και 395 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 MIG, 50000 Alpha Bank, 156200 Εθνική, 5000 Βιοχάλκο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (32988), Alpha Bank (10362), Πειραιώς (4275), Eurobank (1677), ΔΕΗ (622), Κύπρου (1860), Ταχ. Ταμιευτήριο (2318), Αγροτική (614), ΓΕΚ (393), ΟΤΕ (1561), Μυτιληναίος (423), ΟΠΑΠ (1576), MIG (302), Τιτάνα (262), ΕΧΑΕ (328), Intralot (105), Ελλάκτωρα (552), Μέτκα (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7284073 τεμ.), Εθνική (18623612 τεμ.), Πειραιώς (16373363 τεμ.), ΟΤΕ (4621585 τεμ.), MIG (4129713 τεμ.), Eurobank (17720229 τεμ.) Κύπρου (7787337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v