Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: H επιφυλακτικότητα επέστρεψε στο ταμπλώ

Πτωτικό κλείσιμο χάρη και στις τελικές δημοπρασίες, στην ελληνική αγορά, με την επιφυλακτικότητα των "παικτών" να μεταφράζεται σε εντυπωσιακή υποχώρηση του τζίρου. Ράλι για MIG και ΤΤ, απώλειες για Coca Cola, Eurobank. 

Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο και φαίνεται να εκτονώνεται το πρώτο κύμα προσδοκιών στο Χ.Α.

Ομολογουμένως εντυπωσιακό το κάθισμα του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων), όπως και η μείωση του αριθμού στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Μάλιστα αν δεν υπήρχε κάποιο απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, με δεδομένο ότι η Coca-Cola κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε και με αξιοπρόσεκτες απώλειες και στο χαμηλό ημέρας, ο Γενικός Δείκτης, που έτσι κι αλλιώς έδειξε να δυσκολεύεται σημαντικά στην προσέγγιση των 760 μονάδων, δεν θα είχε την “πολυτέλεια” να αλλάζει πρόσημα και πιθανότατα θα κινούταν μόνιμα στο “κόκκινο”.

Βέβαια ότι δεν πέτυχαν οι λίγοι πωλητές, το πέτυχαν τελικά οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, καθώς εκτός από την Coca-Cola, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank και Motor Oil.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η συνεχιζόμενη (έστω και με λιγότερους πρωταγωνιστές) αφύπνιση της λεγόμενης “άκρας Περιφέρειας”.

Ασφαλώς το χθεσινό εντυπωσιακό άδειασμα της Αγοράς, όχι μόνο απογοήτευσε τους λίγους συντηρητικούς που αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιηθούν και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (από πλευράς τίτλων), ήδη είναι εγκλωβισμένοι, αλλά κατέδειξε την κακή “ποιότητα” και τον απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, η TBank ξεπέρασε σε όγκο τα 3 εκατ. τεμάχια, αλλά άδειασε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 0,097 ευρώ, συνεχίζει να έχει αγοραστές το Ταχ. Ταμιευτήριο που επιδεικνύει την πλέον πειστική συμπεριφορά, συνέχεια της πλαγιοανοδικής προσπάθειας από την Αγροτική, ενώ ο τίτλος της Εθνικής παλεύει να απομακρυνθεί από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Στην περίπτωση της Αγροτικής, από το πρόσφατο χαμηλό των 0,175 ευρώ (18/10), τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 156,57%, το Ταχ. Ταμιευτήριο από το χαμηλό των 0,30 ευρώ (1/11) σημειώνει κέρδη 100% και η μετοχή της Εθνικής από το πρόσφατο χαμηλό των 1,47 ευρώ (1/11) κερδίζει 42,18%.

Αντίθετα είναι έκδηλο ότι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση, οι Κυπριακές Τράπεζες, οι Πειραιώς και Eurobank, λίγα πράγματα από Ελλάδος και Αττικής, ενώ η Alpha Bank συνεχίζει να επιδεικνύει “ροκ” συμπεριφορά, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση (!)

Στάση αναμονής συνεχίζουν να συστήνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, προκειμένου να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής η νέα Κυβέρνηση και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η ορατότητα στο πλήθος από τα ανοιχτά μέτωπα της Οικονομίας, παρά τα σχετικά ευνοϊκά σχόλια που φαίνεται να αποσπά η μεταβατική Κυβέρνηση.

Την εμπιστοσύνη του στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.M. Barroso, λέγοντας ότι οι Ελληνικές αρχές θα κάνουν τώρα όλα όσα έχουν υποσχεθεί, μετέδωσε το Reuters. Παράλληλα, ο κ. Barroso επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει το διαμελισμό της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι η διάσπαση.

Σχετική αποκατάσταση της ηρεμίας και διαθέσεις οριακής αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις Αγορές ομολόγων, ενώ την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 17 Φεβρουαρίου 2012.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο αγνόησε σήμερα έως και επιδεικτικά την ικανοποιητική εικόνα των διεθνών Αγορών, έστω και αν οι εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών αναλυτών παραμένουν τουλάχιστον γκρίζες.

Η JP Morgan σημείωσε πως θα χρειαστεί να περάσουν έξι με δώδεκα μήνες για να σταθεροποιηθούν οι Αγορές και να αρχίσουν να βαδίζουν σε ένα πιο “σίγουρο έδαφος”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Sani Hamid
, διευθυντής οικονομικής στρατηγικής και στρατηγικής Αγορών στην Financial Alliance, τονίζει πως δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να βγουν οι επενδυτές στο “κυνήγι” των αποδόσεων.

Όπως υπογραμμίζει, η καταλληλότερη στρατηγική σήμερα είναι η διατήρηση του cash, καθώς βλέπει πως το πρόβλημα της Ιταλίας θα δυσκολευτούμε πολύ να το δούμε πίσω μας. Σύμφωνα με τον Hamid λοιπόν, παρ’ όλο που το τελευταίο διάστημα οι μετοχές έχουν πιεστεί αρκετά και οι Αγορές έχουν ζήσει δύσκολες ημέρες με έντονη μεταβλητότητα, ακόμη δεν έχουμε δει τον “πάτο” και συστήνει στους πελάτες του να αποφύγουν αυτή την στιγμή τις τοποθετήσεις σε μετοχές, επισημαίνοντας πως εάν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, στην Ασιατική κρίση και την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, από την κορυφή έως τον “πάτο”, οι Αγορές χρειάστηκαν περίπου 18 μήνες για να “ηρεμήσουν”.

Η Βρετανία θα βυθιστεί πιθανότατα σε ύφεση το 2012, ακολουθώντας την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Neil Woodford, διαχειριστής του μεγαλύτερου Βρετανικού equity fund, Invesco. “Το outlook της Ευρωπαϊκής οικονομίας έχει χειροτερεύσει σημαντικά'', σύμφωνα με τον Woodford. “Περιμένω ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση του χρόνου και η Βρετανική οικονομία θα μπορούσε άνετα να ακολουθήσει'', τόνισε. Ο Woodford διαχειρίζεται το High Income Fund της Invesco, με assets 11,1 δισ. στερλίνες.

Εν τω μεταξύ, ποσά-ρεκόρ είναι τώρα αναγκασμένες να ζητήσουν οι Ιταλικές Τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο τέλος Οκτωβρίου δανείστηκαν 111,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν δανειστεί 104,7 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο μόλις 41,3 δισ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ακόμα μία χρηματιστηριακή εβδομάδα έφθασε στο τέλος της, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,67% και στον Τραπεζικό κέρδη 5,51%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 46,56% και 73,33% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας Αγοράς, που συνεχίζουν να συνιστούν στάση αναμονής, σημαντικό ρόλο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα παίξουν και οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI (15/11), όπου δεν πρέπει να αποκλείονται και κάποιες σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις.

Στο ανοδικό ρυθμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με την ψυχολογία των αγοραστών να “επιχορηγείται” και από τα νέα που αφορούσαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναρριχήθηκε στο 64,2 τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 60,9 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγουν το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με το Thomson Reuters. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη άνοδο στο 63.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου ισορροπημένη η εικόνα στο ταμπλώ του FTSE, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο (+14,07%) και MIG (+13,07%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Εθνική, Alpha Bank, Folli Follie Group, με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Κύπρου, MPB και αμετάβλητοι οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Jumbo.
 
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (-4,58%), για να ακολουθήσουν με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Τιτάν και Coca-Cola και με μικρότερες απώλειες οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με μάλλον ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 767,75 μονάδες (10.46), αλλά κατέληξε να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 755,65 μονάδες με απώλειες 0,86%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 36 εκατ.

Ακόμα μία περίπου ισορροπημένη τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,21% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 5 έως 21,4%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η θετική υποδοχή της νέας Κυβέρνησης από την πλειοψηφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης λόγω της αναγνωρισιμότητας και του διεθνούς κύρους του κ. Παπαδήμου αποτελούν την πρώτη θετική αναφορά στην Χώρα μας μετά από ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αρνητικής ειδησεογραφίας η οποία σε σημαντικό βαθμό επηρέασε και την επενδυτική στάση των ξένων κεφαλαίων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας σε διεθνές επίπεδο αποδίδεται και στην επιτάχυνση των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο ως βασικός καταλύτης των κινήσεων στις διεθνείς Αγορές.

Και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, η ζώνη μεταξύ 780 – 790 μονάδων αποτελεί το κυριότερο επίπεδο αντίστασης που ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά των αγοραστών (συμμετοχή Δεικτοβαρών μετοχών – συναλλακτικό όγκο) για να διασπαστεί. Η τεχνική εικόνα εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη αν και η πρόσφατη δίμηνη συσσώρευση έχει αμβλύνει την δυναμική της μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Το στοιχείο αυτό δεν μεταβάλει την επιφυλακτικότητα μας ωστόσο θέτει σταδιακά περισσότερο κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Το κακό είναι ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερα, καθώς η Ιταλία, στην οποία έχουν στραφεί τα βέλη των Αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ μεγάλο μέγεθος και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά μέσω του EFSF.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κρίση εξαπλώνεται πλέον σε άλλες πολύ μεγαλύτερες Χώρες από την Ελλάδα – όπως είναι π.χ. η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία – μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να ευνοήσει και τη Χώρα μας.

Αναφορικά με τις εγχώριες εξελίξεις, εκτιμάται ότι σχηματίστηκε μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να περάσει πιο εύκολα από τη Βουλή κάποια κρίσιμα νομοσχέδια, στο πλαίσιο εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Σε εταιρικό επίπεδο, η πρώτη εικόνα που προκύπτει από το γ' τρίμηνο των εισηγμένων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ακόμη και οι εξαγωγικοί όμιλοι οι οποίοι εμφάνιζαν σημαντικές αντιστάσεις στα προηγούμενα τρίμηνα, δέχονται πλέον και αυτοί τις αρνητικές επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, αλλά και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε κάποιες από τις ξένες Αγορές όπου δραστηριοποιούνται.

Για τις τράπεζες, καταλύτες εξακολουθούν να είναι το PSI και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της BlackRock, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση εξαιρετικά υποτονικού χαρακτήρα, με εντυπωσιακό βύθισμα των συναλλαγών. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με ελαφρώς καλύτερη κίνηση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υπερτίμηση 0,30%.
 
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3423, τιμή εκκαθάρισης 297,5) κινήθηκαν μεταξύ 294,25 και 302,75 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 κατρακύλησε στο 65%, με τον όγκο συναλλαγών να μένει χαμηλά, στα 841 δικαιώματα (139 δικαιώματα αγοράς και 702 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (603000 ΟΠΑΠ, 212800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10557), Alpha Bank (3544), Πειραιώς (724), Eurobank (1256), Κύπρου (818), Ταχ. Ταμιευτήριο (865), ΓΕΚ (219), ΟΤΕ (182), Μυτιληναίος (266), ΟΠΑΠ (743), MIG (1023), Τιτάνα (277), ΕΧΑΕ (114), Ελλάκτωρα (116), Ελ. Πετρέλαια )139).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7334073 τεμ.), Εθνική (18672812 τεμ.), Πειραιώς (14717398 τεμ.), ΟΤΕ (4624285 τεμ.), MIG (4126424 τεμ.), Eurobank (17192130 τεμ.) Κύπρου (7787337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v