ΧΑ: Συνεμορφώθη και η Ρώμη…

Μετά την Ελλάδα η Ιταλία, και μετά τι; Στο επόμενο θύμα ποντάρουν οι αγορές, με τα γαλλικά spreads να προεξοφλούν επιδείνωση της κατάστασης (και) για το Παρίσι. Κλειδί οι 287 μ. για τον FT 20 και το 1,96-1,98€ για την ΕΤΕ.

Εμείς εδώ, στον αυτισμό μας, έχουμε την εντύπωση ότι η τοποθέτηση ενός σοβαρού ανθρώπου στο τιμόνι για 100 μέρες είναι αρκετή για να μας σώσει. Το ότι άρχισαν ΞΑΝΑ οι κόνξες για την έκτη δόση, ΠΑΡΑ την τοποθέτηση του εκλεκτού των Ευρωπαίων στο τιμόνι της χώρας, θα πρέπει να μας ξυπνήσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως το παιχνίδι έχει ΗΔΗ χαθεί και τώρα παίζεται το ΕΠΟΜΕΝΟ.

Ξεκινάμε την εβδομάδα με αφορμή την εκτίμηση του Δημήτρη Κουράση (ενός αναγνώστη από τον Εκηβόλο της 11ης/11, "ολίγα περί χρέους και… ολίγα περί ομολόγων") καθώς μας βρίσκει επί της ουσίας σύμφωνους.

Το Χ.Α. στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας έκλεισε με διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 755,65 μονάδες και του FTSE-20 στις 296,31 μονάδες, εν μέσω πιέσεων στις αγορές ομολόγων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.

Σε σχετικό θέμα των Financial Times γίνεται εκτενέστατη αναφορά στα συμπτώματα της κρίσης σε αγορές που θεωρητικά μέχρι τώρα παρέμεναν εκτός βεληνεκούς των δανειστών και των αγορών.

Θα σταθούμε σε όσα ακολούθησαν σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία (μετά την καταρχήν εφαρμογή του εγχειρήματος στην Ελλάδα), όπου το διεθνές σύστημα αναδεικνύει άμεσα και ευθύτατα το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης (σε αυτήν τη φάση) της Ε.Ε. (και της ΕΚΤ, που θέμα χρόνου θεωρείται η μετατροπή της από ECB σε DCB). Θα σταθούμε, επίσης, στο ότι διεθνώς αυξάνονται ανησυχητικά τα πονταρίσματα στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας (δεδομένη θεωρούν την απώλεια του ΑΑΑ) και αρκετοί τολμηρότεροι προεξοφλούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέσα στο 2011.

Βραχυπρόθεσμα, τα χρηματιστήρια μπορεί να επιχειρηθεί να επικροτήσουν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη γείτονα Ιταλία, με την ευρωπαϊκή ελίτ να πιέζει για λύση προτού ανοίξουν οι αγορές. Τα ίδια, δηλαδή, που έλεγαν ξένα (και εγχώρια ΜΜΕ) και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των αγοραστικών θέσεων που έχουν ανοιχτεί βραχυπρόθεσμα είναι σημαντικά μικρότερος από όσες είχαν παιχτεί στο ελληνικό ποντάρισμα.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι (ακόμη και στη Γερμανία) όσοι επιχειρούν να εντοπίσουν το επόμενο θύμα και τα spreads των αγορών ομολόγων δείχνουν -προσώρας σε μεγάλο βαθμό- αυτήν την προεξόφληση. Και αν η…συμμόρφωση και της Ιταλίας στις προσταγές του νέου Διευθυντηρίου θα έπρεπε λογικά να μας εξασφάλιζε ένα μίνι ράλι, η εικόνα της γαλλικής αγοράς ομολόγων μας καθιστά επιφυλακτικούς.

Αλλά και για το Χ.Α. τα δύσκολα μόλις άρχισαν, καθώς αναζητά μεν… καύσιμα (όπως σημειώσαμε στην αναφορά μας της 12ης/11), ωστόσο ο ευρωπαϊκός περίγυρος είναι πολύ πιο περίπλοκος απ' ό,τι πριν από μία εβδομάδα.

Μέχρις ότου έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, θεωρούμε σημεία αναφοράς τις στηρίξεις του FTSE-20 (πέριξ των 287 μονάδων) και της Εθνικής (λίγο υψηλότερα του 1,95 ευρώ). Είναι κοινό μυστικό πως σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν (και πάλι) βραχυπρόθεσμες θέσεις (όσων τοποθετήθηκαν στα χαμηλά του διημέρου 10 - 11/11). Ενώ σε αντίθετη περίπτωση ίσως παρουσιάσει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο λήψης θέσεων σε επίπεδα χαμηλότερα των στηρίξεων που αναφέραμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v