Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικά κέρδη με αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Κέρδη στη Σοφοκλέους με τις τράπεζες να καταγράφουν αξιόλογη άνοδο. Συνεχίστηκαν οι μεγάλες μεταβολές σε τίτλους της άκρας περιφέρειας. Κέρδη για Εθνική, ΕFG, MPB, ΜIG, TT. Πτώση για ΕΛΠΕ, Folli.

Κάτι κουρασμένα παλικάρια” και συνεδρίαση καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, όπου συνεχίστηκαν οι ακραίες μεταβολές σε τίτλους της άκρας Περιφέρειας, ενώ αντίθετα στο Τραπεζικό ταμπλώ και παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί δεν σημειώθηκαν επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Απόλυτη συναλλακτική ραστώνη, με αποτέλεσμα ο τζίρος μόλις και μετά βίας έφθασε τα 26,5 εκατ. (από τα οποία μάλιστα τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές) και ο οποίος είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 13 ετών και πλέον (!)

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, κινητικότητα σε MIG και MPB, με την πρώτη να ωθείται ανοδικά κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Abu Dhabi Mar, ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με τη εισηγμένη με σκοπό την από κοινού αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τη συμφωνία, η Abu Dhabi Mar θα αποκτήσει μετοχική θέση αλλά και εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της MIG.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτη η συμπεριφορά του τίτλου του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που συμπλήρωσε 8 ανοδικές και 1 πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 9 και αθροιστικά κέρδη που ξεπερνούν το 100% από τα πρόσφατα χαμηλά.

Ίχνη κόπωσης σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Αγροτική και επιθετικές ρευστοποιήσεις (μετά τα εντυπωσιακά πρόσφατα κέρδη) στον τίτλο της TBank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Motor Oil και Μυτιληναίος, ενώ σε σχετική απόσταση ακολούθησε και η Μέτκα, εν όψει ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Καθίσταται πασιφανές ότι η εγχώρια Αγορά εισέρχεται σε φάση αναμονής, περιμένοντας πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ η ανακοίνωση του νέου Κυβερνητικού σχήματος έτυχε μάλλον επιφυλακτικής υποδοχής από τους επαγγελματίες του χώρου που το έκριναν “υπέρβαρο” (49 μέλη) και με πολλά φθαρμένα, πολιτικά, πρόσωπα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης δύσκολα θα προσθέσουν “ορατότητα” στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο το “γκρίζο” διεθνές τοπίο.

Αντίθετα με ενδιαφέρον αναμένονται, αύριο, οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI (χωρίς να αποκλείονται επιμέρους αρνητικές εκπλήξεις), αλλά και οι συνελεύσεις των Alpha Bank, Eurobank. Εννοείται ότι και σήμερα την μερίδα του λέοντος, από πλευράς ενδιαφέροντος, την απέσπασε ο Τραπεζικός κλάδος (λόγω συναλλακτικής δραστηριότητας διευκολύνει τις κινήσεις των traders), όμως ο τζίρος απελπισίας δεν αφήνει περιθώρια εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς αρκούν ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους μπορούν να αλλάξουν άρδην το ημερήσιο σκηνικό.

Υψηλό είναι το ρίσκο Κρατικοποίησης Ελληνικών Τραπεζών, εκτιμά σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, συνεκτιμώντας το PSΙ Plus και τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock.

Παράλληλα, αναστέλλει τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για όλες τις Τράπεζες λόγω της περιορισμένης ορατότητας, εν όψει του "κουρέματος" των Ελληνικών ομολόγων αλλά και των ελέγχων της BlackRock.

Ο οίκος εκτιμά πως από τους δύο αυτούς παράγοντες θα προκύψει κεφαλαιακή ανάγκη ύψους 22 δισ. ευρώ για τις Ελληνικές και τις Κυπριακές Τράπεζες.

Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως το PSI θα δημιουργήσει κενό κεφαλαίων 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση των 30 δισ. ευρώ που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αν δεν βρεθεί το ποσό από τον ιδιωτικό τομέα. Η D.B. υπολογίζει επίσης ότι οι έλεγχοι της BackRock θα αποκαλύψουν 25 δισ. ευρώ απώλειες, οι οποίες, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτονται από τις υπάρχουσες προβλέψεις που έχουν πάρει οι Ελληνικές Τράπεζες.

Έτσι, γι' αυτόν τον λόγο, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι περιορισμένες, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η DB εκτιμά ότι η επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών ότι θα υλοποιηθεί μέσω κοινών μετοχών.

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ασιατικά Χρηματιστήρια, στον απόηχο του ρυθμού ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε η Ιαπωνία κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου μετά από 3 τρίμηνα ύφεσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το Ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 6% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα συνεδριάσεις δύο όψεων στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά ο “αλμυρός” δανεισμός της ίδια Χώρας επανέφερε το αρνητικό πρόσημο και πιέσεις στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία άντλησε 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων, με την μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 6,29%, ενώ κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία είχε αγγίξει το 5,3%. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την Ιταλία από την εισαγωγή του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, από την Αγορά ομολόγων ότι τα spreads Ισπανίας και Βελγίου φλερτάρουν έντονα με νέα ιστορικά υψηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ολοένα σαφέστερη καθίσταται η επιβράδυνση των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, σύμφωνα με εξειδικευμένους οικονομικούς δείκτες μηνός Σεπτεμβρίου, που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ''υψηλό ρίσκο ύφεσης'', εν μέρει εξαιτίας της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ήταν το συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής του Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού APEC.

Από τη διάσκεψη Κορυφής στη Χαβάη, οι Ηγέτες των 21 Χωρών-Μελών του APEC επεσήμαναν ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση έχουν αποδυναμωθεί σε πολλές Χώρες και η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου είναι ''σημαντική'' για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην Ασία τους τελευταίους μήνες απειλούν επίσης την ανάπτυξη, είπαν. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι Χώρες του APEC εκτιμούν ότι αν και οι νέες Κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν θετική εξέλιξη, αναμένεται περαιτέρω αναταραχή στην Ευρωζώνη, που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία και σε αυξημένη αστάθεια τις Κεφαλαιαγορές.

Εξάλλου, η Morgan Stanley σε ανάλυσή της για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, εκφράζει ανησυχίες ότι η απομόχλευση των περίπου 1,5-2,5 τρισ. ευρώ από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα δημιουργήσει ρίσκα για τα κέρδη των Τραπεζών, το δανεισμό και την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας “bearish” για τα κέρδη των Τραπεζών.

Σύμφωνα με την ίδια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της μετάδοσης της κρίσης προς τις αναπτυσσόμενες Αγορές, “αν και οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται κυρίως στην Νοτιοανατολική-Κεντρική Ευρώπη παρά στην Ασία”.

Όπως επισημαίνει, συνεχίζει να βλέπει κινδύνους για τη Νότια Ευρώπη, όπου “υπάρχουν ρίσκα μιας πιστωτικής κρίσης”. Ακόμη, οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση αυτές της Αγοράς για τις Ισπανικές και Ιταλικές Τράπεζες, εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από τόκους, των κεφαλαιακών ελλειμμάτων και των υψηλότερων προβλέψεων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τις 16.50 και ενώ ήταν πλέον εμφανής η κόπωση σε Εθνική και Alpha Bank, ανέλαβε μεγαλύτερες πρωτοβουλίες η μετοχή της ΔΕΗ, όμως η τελική θετική έκπληξη ήλθε από τις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα και ενώ στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 757,12 μονάδες να κλείσει τελικά στις 762,85 με κέρδη 0,95%, καθώς έκλεισε στο υψηλό ημέρας η μετοχή με το μεγαλύτερο “ειδικό βάρος” στον Δείκτη, αυτή της Coca-Cola.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-1,08%), Τιτάν (-1,79%), Jumbo (-1,08%) και Folli Follie Group (-1,63%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MPB (+7,73%), MIG (+5,33%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+7,5%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Coca-Cola.
Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, 21 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 30%, όμως η συνεχιζόμενη κινητικότητα στα θεωρούμενα “penny stocks” χρειάζεται, αν μη τι άλλο, αυξημένα αντανακλαστικά (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, ή θα πάει σε επιθετικό τύπωμα χρήματος, τονίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, που εκτιμά ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες και αν δεν παρθούν ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες θα σημειωθεί σημαντική αύξηση και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών spreads.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα τεκταινόμενα εντός των τειχών, η Κυβέρνηση Παπαδήμου ήρε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχούσε τις προηγούμενες εβδομάδες στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και έδωσε κάποιες ανοδικές ανάσες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη, η εκτίναξη των spreads των ομολόγων σε όλες σχεδόν τις Χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της όξυνσης της κρίσης στην Ιταλία, αποτυπώνει την έντονη ανησυχία του κόσμου για μεγέθυνση του προβλήματος του Κρατικού χρέους σε όλα τα Κράτη-Μέλη της περιοχής, ακόμη και στα πιο ισχυρά.

Στα καθ' ημάς, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο. Εκτιμάται πως, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών και παράλληλα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της BlackRock η Αγορά θα αρχίσει σταδιακά να βρίσκει τον δρόμο της.

Ωστόσο, η νευρικότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα λείψει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ταλαιπωρία στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και χαμηλούς τζίρους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες αδυνατούν να καθησυχάσουν τις Αγορές, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μήνυμα ελπίδας και συγκρατημένης αισιοδοξίας φέρνει η επιλογή του κ. Λ. Παπαδήμου ως νέου Πρωθυπουργού, τη στιγμή που η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει πληγεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
 
Ωστόσο το Χρηματιστήριο, αν κρίνουμε από την εικόνα του στις τελευταίες συνεδριάσεις, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής στην καλύτερη περίπτωση, αδυνατώντας, τουλάχιστον στην τρέχουσα φάση, να αξιοποιήσει τις όποιες θετικές προσδοκίες τείνουν να καλλιεργηθούν για τη συνέχεια.

Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα άτυπο αγώνα δρόμου 100 μέτρων, τον οποίο δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο από το να τον κερδίσει, γιατί διαφορετικά μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εκ νέου, η πορεία της Χώρας στην Ευρωζώνη.

Αλλά αλήθεια, πόσα πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα (δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα), όταν εκτός της ψήφισης των συμφωνηθέντων της 26ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μια βαθιά ύφεση (-5,5% αναμένεται να υποχωρήσει το ΑΕΠ φέτος βάσει των υπολογισμών της ΕΕ), η οποία έχει οδηγήσει την ανεργία στο 18,4% (στοιχεία Αυγούστου);
 
Μακάρι τα επιτεύγματα της νέας Κυβέρνησης να είναι πολλά. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει, όπως άλλωστε ζήτησε και ο νέος Πρωθυπουργός να υπάρξουν “ενότητα, συνεννόηση και σύνεση”.

Όσον αφορά το εξωτερικό, η κρίση χρέους της Ευρωζώνη συνεχίζεται, με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της εκτόξευσης των spreads των 10ετών ομολόγων, με τα αντίστοιχα των Ισπανίας, Βελγίου και Γαλλίας να καταγράφουν νέα υψηλά από την έναρξη διαπραγμάτευσης του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ΕΚΤ ανέλαβε δράση μειώνοντας αρχικά το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% και εν συνεχεία παρεμβαίνοντας στην Αγορά Κρατικών ομολόγων μέσω αγορών Ιταλικών ομολόγων κυρίως. Γεγονός είναι ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν ένα σοβαρό λόγο στις Αγορές για να μην ανησυχούν για την κρίση χρέους, η οποία τείνει να λάβει μορφή επιδημίας στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. συνιστά επιφυλακτικότητα, χωρίς να αποκλείει ανοδικό τίναγμα της Αγοράς μόλις εκταμιευθεί η 6η δόση και επιστροφή σε “δεύτερες σκέψεις” μέχρι να ξεκαθαρίσει η “ορατότητα” στον Τραπεζικό κλάδο.

Η πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων μείωσε την δυναμική της ανοδικής αντίδρασης περιορίζοντας την έως τα “γνώριμα” επίπεδα των 770 – 780 μονάδων στα οποία και θα διατηρούσαμε την άποψη κάλυψης ή ρευστοποίησης κάποιων αγορασμένων θέσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά η συντηρητική στάση του Γενικού Δείκτη κατά το τελευταίο δίμηνο έχει βελτιώσει αισθητά την συνολική εικόνα της Αγοράς ενθαρρύνοντας κάποιες εισροές στο να παραμείνουν εντός του Χ.Α. για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Τα βασικά θέματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της εβδομάδας αφορούν την συνέλευση συγχώνευσης Alpha – Eurobank καθώς και το άνοιγμα των διαδικασιών του PSI ενώ επιμέρους διαφοροποιήσεις αναμένονται για όσες εταιρείες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος της εβδομάδας (ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος Jumbo 15/11, Σωλ. Κορίνθου 16/11).

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. επισημαίνει τις “high risk” επιλογές, άγνωστου ορίζοντα, σε μετοχές αμφιβόλου “ηθικής”, και εκτιμά ότι για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και σαν επικρατέστερο σενάριο διαφαίνεται ο εγκλωβισμός του Δείκτη στο γνωστό εύρος 700 – 800 μονάδων.

-----ΧΠΑ

Με διαθέσεις περαιτέρω μικρής υποχώρησης ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ ακόμα χαμηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με πολύ χειρότερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε σημαντικό discount 1,29%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2571, τιμή εκκαθάρισης 296,5) κινήθηκαν μεταξύ 293,5 και 302 μονάδων. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ανήλθε στο 70%, ενώ απογοητευτική ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα με μόλις 203 δικαιώματα να σημειώνονται (168 δικαιώματα αγοράς και 35 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (323000 ΟΠΑΠ, 11200 Eurobank, 1000000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7196), Alpha Bank (1546), Πειραιώς (264), Eurobank (529), Κύπρου (1450), Ταχ. Ταμιευτήριο (459), ΓΕΚ (745), ΟΤΕ (234), ΟΠΑΠ (448), MIG (3936), ΔΕΗ (504).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7779617 τεμ.), Εθνική (18909612 τεμ.), Πειραιώς (14893698 τεμ.), ΟΤΕ (4576785 τεμ.), MIG (4221424 τεμ.), Eurobank (17288830 τεμ.) Κύπρου (7787337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v