Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση χρέους "γονατίζει" ΧΑ και αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφουν η Σοφοκλέους και οι ευρωαγορές. Στα ύψη τα spread σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο. Φόβοι για μετάσταση στον πυρήνα της ευρωζώνης. Βουτιά 10% για ΕΤΕ, Alpha, Εurobank, 18% για ΤΤ.

Είναι βαρύ το κλίμα, προστίθενται και οι ανησυχίες για τη βραδινή… αξιολόγηση του Χ.Α. από τον MSCI, και η ούτως ή άλλως πτωτική φορά επιβαρύνεται αισθητά.

Πριν από λίγο ο μεν Γ.Δ. υποχωρούσε περίπου 4,26% (730,32 μονάδες), ο δε FTSE-20 κατά 5,19%, διαμορφούμενος χαμηλότερα των 287 μονάδων.

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες που καταγράφονται για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, χωρίς να εξαιρούνται και μη τραπεζικοί τίτλοι.

Ούτως ή άλλως, ο διεθνής περίγυρος είναι από νωρίς βαρύς, με την κινδυνολογία και τις υπαρκτές ανησυχίες να πιέζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Άμεση επιβάρυνση λόγω της έντονης νευρικότητας που σημειώνεται στις αγορές ομολόγων αρκετών χωρών, κυρίως όμως της γαλλικής.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr έχουμε καλύτερη εικόνα τόσο για τη διαφορά επιτοκίου των κυριότερων κρατικών ομολόγων όσο και για τα spreads, που εκτινάσσονται σε εφιαλτικά επίπεδα.

Εδώ και καιρό, αρκετοί είναι αυτοί που προειδοποιούν για τη γαλλική αγορά ομολόγων. Επίσης αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το euro2day.gr αναφέρεται ξεκάθαρα στην αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται κυρίως τεχνικά για το spread του 10ετούς ομολόγου.

Προδιαγεγραμμένης πορείας θα έλεγε κάποιος η τρέχουσα κατάσταση, που οδηγεί εκ των πραγμάτων γρηγορότερα στην υλοποίηση των γερμανικών σχεδιασμών.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο η μετοχή της Banco Popolare υποχωρούσε στο Μιλάνο κατά 3,64% (0,979 ευρώ), της Banca Mps κατά 4,13% (0,285 ευρώ), της Intesa SanPaolo κατά 3,58% (1,186 ευρώ), ενώ κατά 7,36% υποχωρούσε πριν από 20 λεπτά η μετοχή της Unicredit στο 0,717 ευρώ.

Αυτά όσον αφορά στην τραπεζική ομάδα του ΜΒΙ FTSE.

Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται πως ανάλογη εικόνα είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας να μεταδοθεί και να δημιουργηθεί και στις γαλλικές τράπεζες.

Στο Χ.Α., τώρα, εκτός όλων αυτών, επικρατεί έντονη ανησυχία εν όψει της βραδινής κρίσης των δεικτών MSCI.

Στην αβεβαιότητα κι επιφυλακτικότητα για το τι θα περιλαμβάνει τελικά η αναθεώρηση των διεθνών δεικτών, με την προοπτική εξόδου αρκετών ελληνικών εταιριών, αναφέρεται ο Μ. Χατζιδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta XAEΠEY).

Σε μεγάλο βαθμό εξηγούνται οι διψήφιες απώλειες για τη μετοχή του Τ.Τ., οι σημαντικότατες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, που νωρίτερα διόρθωσε έως το 1,870 ευρώ, αλλά και οι πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Τιτάν.

Πρακτικά, οι τράπεζες και μη πληρώνουν το μάρμαρο της υποβάθμισης κι απαξίωσης εδώ και εβδομάδες και μήνες της ελληνικής οικονομίας.

Η προεξόφληση μιας περισσότερο επιβαρυντικής κίνησης είναι λογικό να επιτείνει τις πιέσεις.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πίεση και διόρθωση, δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητος ο μετριότατος τζίρος.

Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v