Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταιγίδα στο ΧΑ - Πτώση 6% για τις τράπεζες

Απώλειες έως 4%, με βαρίδι τις τράπεζες στο ΧΑ. Πιέσεις στις ευρωαγορές. Εντείνεται η ανησυχία για την κρίση χρέους μετά τα νέα ρεκόρ στα spreads Γαλλίας, Βελγίου. Πτώση για Εθνική, Αlpha, EFG, ΤΤ, Πειραιώς.

Δεν λέει να ησυχάσει η Ευρώπη, παρά τη συμμόρφωση των Αθηνών και της Ρώμης στις προσταγές των δανειστών. Οι φόβοι για τη κρίση χρέους επανέρχονται καθώς τα spread χωρών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο αλλά ακόμα και της Αυστρίας κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις στην κρίση της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο επιμένει για λύσεις «πολιτικού χαρακτήρα», με παράλληλη τήρηση «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Σημαντικές απώλειες, με βαρίδι τις τράπεζες, καταγράφονται σε όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς βασικοί δείκτες υποχωρούν έως 2,4%.

Όσο εντείνονται η ανησυχία και οι επιφυλάξεις για την αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος με τα ισχύοντα εργαλεία, τόσο οι αγορές θα επιτίθενται κατά διαφόρων στόχων.

Έως 2,2% χαμηλότερα διόρθωνε νωρίτερα ο Γ.Δ., φτάνοντας στις 747,20 μονάδες.

Έως τις 285,45 μονάδες υποχωρούσε πριν από λίγο ο FTSE-20, καθώς κυρίως σε τραπεζικές μετοχές εντείνονταν οι πιέσεις.

Χαμηλότερα η Εθνική Tράπεζα έως τα 1,9 ευρώ, αλλά και η Alpha Bank έως το 1, η Eurobank έως το 0,71, ενώ ανάλογες απώλειες σημειώνονταν για το Τ.Τ., την Πειραιώς και λιγότερο για την Κύπρου.

Αντιθέτως, υψηλότερα έως το 0,232 αντιδρούσε η ΜΡΒ.

Η εικόνα του FTSE-20 είναι ανάλογη με αυτήν του MIB στο Μιλάνο, του CAC στο Παρίσι και του DAX στη Φρανκφούρτη.

Κυρίως μετοχές ιταλικών τραπεζών «αδειάζονται» και πιέζουν το χρηματιστήριο του Μιλάνου έως 2,2% χαμηλότερα στις 15.125 μονάδες.

Κατά 1,43% χαμηλότερα ο CAC προς τις 3.064, κατά 1,32% ο DAX, προς τις 5.910 μονάδες.

Στον ρυθμό που επιβάλλουν οι Γερμανοί συνεχίζει να κινείται η Ευρώπη, καθώς η αδυναμία λειτουργίας του EFSF ως αξιόπιστου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου διευκολύνει όλο και περισσότερο τον σχεδιασμό του Βερολίνου.

Στο Χ.Α. οι τράπεζες βαραίνουν καθώς στο διεθνές κλίμα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η τελευταία έκθεση της Deutsche Bank και οι ακραίες προτάσεις της BlackRock.

Διπλό το χτύπημα από τη γερμανική τράπεζα, επικεφαλής της οποίας είναι ο επί της ουσίας υπεύθυνος για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, και από τον διεθνή επενδυτικό οίκο, εκτιμητικός βραχίονας του οποίου καταγράφει τις επισφάλειες και τις… μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως και σήμερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις εισηγμένων επιχειρείται να δημιουργηθεί τάση αναστροφής.

Εκτός της ΜΡΒ, προσπάθεια καταβάλλεται σε ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σε ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ, Frigoglass, Eurobank Properties.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v