Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από τη… Σκύλλα στη Χάρυβδη

Με «απόλυτο σκοτάδι» απειλεί τις αγορές η ανεξέλεγκτη κρίση χρέους με όλο και ισχυρότερες τις φυγόκεντρες τάσεις σε ΕΕ-ΕΚΤ. Λόγω MSCI στο ΧΑ η διόρθωση προσλαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση, με νέα χτυπήματα κυρίως στις τράπεζες.

Φόβοι για ντόμινο στην καρδιά της Ευρώπης από τη μία, εκτός MSCI Global η Alpha, η Κύπρου, η EFG και η ΔΕΗ από την άλλη, ήρθε και έδεσε, που λένε, χθες η διόρθωση στο Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στις 735,65 μονάδες, τον FTSE-20 στις 285,96, με εύλογο άδειασμα κυρίως τραπεζικών τίτλων. Ενή η  Alpha Bank υποχωρεί άτακτα στο 0,960 ευρώ (-11,11%) και η Eurobank στο 0,680, με ανάλογο ποσοστό και συναλλαγές που συνολικά έφθασαν τα 4,8 εκατομμύρια μετοχές περίπου.

Όμως, απώλειες ισοδύναμες των άλλων δύο τραπεζικών μετοχών κατέγραψε και η Εθνική, και μάλιστα με 6,3 εκατ. κομμάτια, χάνοντας άνετα το 1,95 ευρώ. Ορατός πλέον ο κίνδυνος για τη μετοχή της ΕΤΕ να υποχωρήσει στο 1,80 ευρώ (ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση θα ανοίξει… διάπλατα την κατηφόρα προς τα ελάχιστα του 1,44 ευρώ).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την αμφισβήτηση των ιστορικά χαμηλών του 20άρη (στις 277,20 μονάδες), με ορατό τον κίνδυνο επιβεβαίωσης μερίδας διορατικών παικτών που περιμένουν τον FTSE-20 προς τις 250 μονάδες, επίπεδα από όπου προσβλέπουν στην απαρχή μιας σημαντικής αναστροφής της τάσης. Τόσο στο Χ.Α. όσο και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι αφορμές για τη συνέχιση της διόρθωσης πολλές και οι λόγοι για σορτάρισμα βασικών δεικτών και μετοχών περισσότεροι, καθώς όσο ΦΑΙΝΕΤΑΙ να βαθαίνει η κρίση τόσο ενισχύεται η προεξόφληση ισχυρών κύκλων πως οδεύουμε στην τελική λύση.

Και αναφέρονται στην τελική και συνάμα λειτουργική και αποτελεσματική λύση και όχι στον… ορυμαγδό ημιμέτρων και ατελέσφορων κινήσεων, που μέχρι τώρα αφήνουν εκτεθειμένο κάθε μηχανισμό αντασφάλισης του κινδύνου. Όπως το EFSF, που πρακτικά δεν επαρκεί να σώσει καν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, πόσο μάλλον να αντασφαλίσει τον κίνδυνο από την έκθεση των αγορών σε ιταλικά και γαλλικά ομόλογα.

Σε βαθύ κόκκινο η ιταλική αγορά ομολόγων, επιβαρύνεται περισσότερο από την απειλή της Moody's για υποβάθμιση της Unicredit (η μετοχή της ιταλικής τράπεζας συνεθλίβη χθες), σε βαθύ κόκκινο και η γαλλική.

Για τις εξελίξεις στη γαλλική αγορά είχαν δοθεί έγκαιρα τα κατάλληλα μηνύματα (κυρίως από το διάγραμμα του spread του 10ετούς) μέσω της τεχνικής ανάλυσης (όσο και εάν δεν συμφωνούν περί αυτού οι αντίθετοι).

Και αυτό σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπου το CDU ανοίγει τον δρόμο για άλλου τύπου σύνθεση και ισχύ της Ευρώπης, στο οποίο όλως συμπτωματικώς οι Ολλανδοί ακολουθούν.

Σιγά μη γινόταν διαφορετικά, θα πείτε, καθώς ο «νέος άξονας» σχηματοποιείται, προνοώντας παράλληλα να προχωρήσει σε αυτό που η RBS σημειώνει ως «κυβέρνηση μαριονετών στην Ελλάδα και στην Ιταλία».

Αυτή είναι η εικόνα, όλο και πιο ξεκάθαρη κατά την εκτίμησή μας, και στην ελληνική οικονομία και στο Χ.Α. ετοιμάζεται μέσω των τραπεζών ένα γενναίο συστημικό ξεκαθάρισμα. Από τεχνική πλευρά οι αγορές «δείχνουν» για χαμηλότερα και στο Χ.Α. ο FTSE-20 ετοιμάζεται για τη δοκιμασία των 280 μονάδων, με τους πωλητές στις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μέσα στον γενικότερο χαμό, θα σταθούμε σε όσα αναφέρει ο φίλος και έγκυρος στα του κατασκευαστικού Φώτης Κόλλιας για «πιθανό γάμο Ελλάκτωρ-Κατάρ».

Είτε προχωρήσουν όντως οι δύο πλευρές είτε όχι, η ουσία είναι πως αποτελεί ακόμα μία ισχυρή ένδειξη της πεποίθησης γνωστών της αγοράς πως στη διάρκεια της κρίσης εξελίσσεται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, ισχύος και αξιών στην ελληνική οικονομία. Η μεγαλύτερη που θα έχει γνωρίσει ο τόπος στη νεότερη ιστορία του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v