Επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, νευρικότητα στις αγορές με έντονες πιέσεις σε Ιταλία - Ισπανία. Υποχωρεί το ευρώ, ανοδικά ο χρυσός. Άνω του 10% η πτώση για ETE, Alpha, Eurobank.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει την κόπωση που είχε διαφανεί στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και η οποία είχε επεκταθεί και στο Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς μόνο ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου επέμενε (μέχρι χθες) σε πειστική πλαγιοανοδική προσπάθεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι χθες και στην Αγορά Παραγώγων σημειώθηκε δανεισμός 1 εκατ. τίτλων ΤΤ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Και ήλθε η σημερινή συνεδρίαση με το ανοδικό ξεκίνημα, όμως γρήγορα φάνηκαν οι διαθέσεις των εμπλεκομένων που με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ τις σημαντικότερες πιέσεις υπέστησαν Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο που είχαν υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η στήλη επανειλημμένως είχε τονίσει, ότι ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανοδική ανάσα στο ταλαιπωρημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα δύσκολα για τον Τραπεζικό κλάδο είναι μπροστά και ότι οι απαιτούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέχρι και τεράστιες για τα τρέχοντα δεδομένα της Αγοράς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, οι όποιες ανοδικές κινήσεις της Αγοράς θα αποτελούν ευκαιρία άντλησης ρευστότητας, προκειμένου να βρεθούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη του Τραπεζικού κλάδου, ενώ από την άλλη συνεχίζει να επιδεινώνεται η εικόνα της εγχώριας πραγματικής οικονομίας, αλλά και το διεθνές περιβάλλον.

Τον κίνδυνο η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας να υπερβεί την αναθεωρημένη εκτίμηση για ετήσια συρρίκνωση 5,5%, αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν συρρίκνωση 5,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η επίδοση αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και 7,4% το δεύτερο διαμορφώνει τη βύθιση του ΑΕΠ στο 7% σε επίπεδο εννιαμήνου και δείχνει να φαίνεται έως και ακατόρθωτη η πρόβλεψη για ετήσια ύφεση 5,5% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ δείχνουν ότι έχουν μείνει άνευ αντικρίσματος περί τις 272.000 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών. Συγκεκριμένα, στο τέλος Οκτωβρίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 1,777 δισ. ευρώ από 1,65 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Στο μέτωπο των απλήρωτων συναλλαγματικών, στο δεκάμηνο η σωρευτική τους αξία φτάνει τα 193 εκατ. ευρώ. Ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές πάντως αθροιστικά έχουν δημιουργήσει ένα ”φέσι” ύψους περίπου 1,97 δισ ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η έγκριση της συγχώνευσης Alpha BankEurobank από τις συνελεύσεις των δύο Τραπεζών που διέψευσαν τις “Κασσάνδρες” που δεν απέκλειαν αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που δεν είχε “ευεργετικό” αντίκτυπο στο ταμπλώ του Χ.Α.

Αντίθετα δεν αποκλείεται οι αρνητικές εκπλήξεις δεν αποκλείεται να προκύψουν σήμερα το βράδυ, όταν και πρόκειται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI.

Επίσης ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι την ΑΜΚ κεφαλαίου της ΑΤΕbank κατά το ποσό των 289.999.999,80 ευρώ, με καταβολή μετρητών και παροχή δικαιώματος προτίμησης στους παλαιούς μετόχους, αποφάσισε η έκτακτη Γ.Σ. της Τράπεζας σήμερα 15/11/2011. Επίσης, εγκρίθηκε η ακύρωση όλων των 937.500.000 προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 0,72 ευρώ ανά μετοχή, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το Ν. 3723/2008 και τις οποίες εξαγόρασε η Τράπεζα από το Ελληνικό Δημόσιο. Τέλος, επικυρώθηκε η από 14/09/2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας περί συμμετοχής της στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (PSI).

Στο ταμπλώ του 20αρη, όλοι οι τίτλοι, πλην της MPB, έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ η τελευταία αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε σχεδόν μόνιμα στο “πράσινο” και έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη και με τις υψηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 41 συνεδριάσεων (!).

Να σημειωθεί ότι με οριακά θετικό πρόσημο και στο υψηλό ημέρας, αποτέλεσμα των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε και ο τίτλος της Jumbo.

Υπό σχετική πίεση και ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της Coca-Cola, μετά την υποβάθμιση από την Moody's.

Πιο συγκεκριμένα, σε αρνητικές, από σταθερές, υποβαθμίζει τις προοπτικές της αξιολόγησης “Α3” της Coca Cola 3Ε η Moody's. Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση των προοπτικών είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ) άντλησε το Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,63%, έναντι του 4,61% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η
δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 2,94 φορές (2,86 φορές η προηγούμενη).

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις Αγορές ομόλογων, όπου τα spreads Βελγίου,
Γαλλίας, Ισπανίας και Αυστρίας, διεκδικούν νέα ιστορικά υψηλά.

Να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο ίδιο το ευρώ, αναμένει η UBS στην έκθεσή της με τίτλο "Super-Volatility, The Sequel", στην οποία και αναφέρει ότι το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να υποαποδώσει σε σχέση με το δολάριο.

“Οι Αγορές αναμένεται το 2012 να συνεχίσουν όπως και φέτος. Η δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν τη στρατηγική τους. Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι τιμές των εμπορευμάτων, η αυστηρή λιτότητα σε αδύναμες αλλά και δυνατές Χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και η απουσία πολιτικής βούλησης είναι ακόμη έντονοι απορρυθμιστικοί παράγοντες για τις Αγορές.

Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι η δημοσιονομική κρίση έχει αρχίσει να εισχωρεί στα ενδότερα της Ευρωζώνης, με την Ιταλία πλέον να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Χωρίς μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην πληγείσες Χώρες και χωρίς βούληση για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί βιώσιμη μείωση στα ασφάλιστρα κινδύνου των Περιφερειακών Αγορών ομολόγων. Μάλιστα, περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Ευρωζώνη”, τονίζει η UBS.

Μικτή η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, που έχουν ανακάμψει κάπως από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενθαρρυνόμενα από το σχετικά καλύτερο του αναμενομένου ξεκίνημα της Wall Street, ενώ υπό πίεση βρίσκεται το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που έχει χάσει την ψυχολογική στήριξη των 1,36 δολαρίων και κινείται προς την ζώνη 1,355 – 1,350.

"Ίσως η Ευρώπη να βιώνει τις δυσκολότερες ώρες από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο", υποστήριξε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών και κάλεσε για στενότερη πολιτική συνεργασία μεταξύ των Κρατών της Ευρώπης χωρίς ωστόσο να αναφέρει καμία καινούργια ιδέα – όπως σημειώνει το Reuters-αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλέον απειλεί και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία.

Από την άλλη, μικτά και τα σημερινά Ευρωπαϊκά μακροοικονομικά μηνύματα.

Η Γαλλία επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με το ΑΕΠ της Χώρας να αυξάνεται κατά 0,4%. Το προηγούμενο τρίμηνο η Γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Κατά 0,5% αναπτύχθηκε η Γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Επιπλέον, αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο στο 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, το Γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο.
Σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις -55,2 μονάδες το Νοέμβριο, από -48,3 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση, στις -52 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, μικτή η εικόνα στο ξεκίνημα του NYSE, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σημερινή ειδησεογραφία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι λιανικές πωλήσεις στο Αμερικανικό εμπόριο αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 7,2% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν 0,3%. Το εμπόριο είχε μείνει στάσιμο από πλευράς πωλήσεων τον προηγούμενο μήνα.

Ευνοϊκή ήταν η ανακοίνωση και για τον δείκτη μεταποίησης Empire Νοεμβρίου, που πέρασε σε θετικό επίπεδο, δηλαδή σε πεδίο που υποδεικνύει ανάπτυξη, μετά από πέντε μήνες σε πεδίο συρρίκνωσης. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,6 έναντι -2 που περίμεναν οι αναλυτές και αρνητικό 8,5% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο.

Όμως, τα τριμηνιαία κέρδη της Wal-Mart Stores αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς η αδύναμη οικονομία εξακολουθεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Τα κέρδη στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκαν στα 3,34 δισ. δολ. ή 96 σεντς ανά μετοχή έναντι 3,44 δισ. δολ. ή 95 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη περίπου 98 σεντς ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να σημειωθεί η, για ακόμα μία συνεδρίαση, κινητικότητα σε τίτλους που θεωρούνται ως “άκρα Περιφέρεια”, αλλά και το γεγονός ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και αυτό μόνο ως θετική ένδειξη δεν μπορεί να εκληφθεί.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η Αγορά επιστρέφει σε πτωτική αναμονή, περιμένοντας MSCI και PSI, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη αναφορικά με την διαχείριση του κόστους δανεισμού.

Επίσης το -9,45% του Τραπεζικού δείκτη, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις να ακυρώσει ότι καλό δημιούργησε η ανοδική αντίδραση των προηγούμενων συνεδριάσεων, αν οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο έχουν την ανάλογη συνέχεια.

Όπως προαναφέρθηκε, μόλις δύο τίτλοι από το ταμπλώ του FTSE διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+0,27%) και MPB (+1,79%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-22,48%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 11% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική.

Απώλειες μεγαλύτερες των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων για την Πειραιώς, των επτά για την MIG και των έξι μονάδων για την Ελλάκτωρ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 765,19 μονάδες (10.32), όμως μετά τις 10.34 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 729,2 (13.42) και έκλεισε τελικά στις 735,65 μονάδες με απώλειες 3,57%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε φθάνοντας τα 47 εκατ. από τα οποία τα 5,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Αλλαγή σκηνικού στην τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 108 πτωτικών και 31 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 25,11%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σαφώς επιφυλακτικός, μετά και την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, το καινούργιο Κυβερνητικό Σχήμα δύσκολα θα μπορέσει μέσα σε τρεις περίπου μήνες να διαλύσει τα δυσοίωνα σύννεφα, που έχουν μαζευτεί εδώ και πολύ καιρό τόσο πάνω από την Ελληνική οικονομία όσο και πάνω από τα Νότια Ευρωπαϊκά Κράτη.

Το μόνο ίσως θετικό στοιχείο είναι ότι η νέα Κυβέρνηση τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα μεγάλα Κόμματα γεγονός που θα της δώσει την ευχέρεια να υπερψηφίσει τα «δύσκολα» κομμάτια της νέας Ευρωπαϊκής συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου προσθέτοντας πόντους στο σενάριο σταθεροποίησης της οικονομίας με ότι αυτό σημαίνει για τη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εγκλωβισμένος μέσα στο εύρος διακύμανσης των 827 με 728 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης μη μπορώντας προς το παρόν να εδραιώσει ανοδικό “πάτημα” διαφυγής από την υπάρχουσα σταθεροποιητική κίνηση στα χαμηλά των τελευταίων 10ετιών.

Πιθανή αιτία ανοδικής αναθάρρησης θα μπορούσε να δοθεί αρχικά από την υπερπήδηση με ισχυρό τζίρο συναλλαγών της ψυχολογικής περιοχής αντίστασης των 800 μονάδων και κατά δεύτερο από τη μετέπειτα διατήρησή του πάνω από τον Exponential κινητό μέσο των 50 ημερών στις 814 μονάδες περίπου.

Αντίθετα νέα υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα από το κάτω εύρος της “γνωστής” διακύμανσης, θα επαναφέρει σε δοκιμασία την ζώνη 701 – 693.

Προβληματισμό δημιουργεί στο 2ωρο chart τιμών η καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού, που είχε δημιουργηθεί από τις 4 Νοεμβρίου και η αδυναμία επαναεισαγωγής του FTSE 20 μέσα σε αυτό. Το γεγονός αυτό επιζητούσε άμεση ανοδική διόρθωση στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που δεν έγινε.

Έτσι λοιπόν εάν κατά την προσέγγιση των 304 μονάδων ο δείκτης μείνει πάλι από δυνάμεις τότε θα πρέπει να αναμένουμε βραχυχρόνια εκτόνωση προς το επίπεδο των 292 με 285 μονάδων.

Αρνητική θα χαρακτηρίζαμε και την παρατεταμένη παραμονή του κάτω από τον Fibo απλό κινητό μέσο των 21 δίωρων, τελευταία τιμή 300 μονάδες.

Η διατήρηση της τιμής της Εθνικής Τράπεζας πάνω από τα 2,00 με 2,05 ευρώ θα δημιουργούσε σταδιακά σκαλοπάτια πρόκλησης ενός έντονου ανοδικού στροφέα, όπου πιθανότατα θα έφερνε τη μετοχή προς το επίπεδο αντίστασης των 2,54 ευρώ. Το σήμα πάντως θα δινόταν από την καταστρατήγηση των 2,22 ευρώ, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.

Αντίθετα ο τίτλος υποχώρησε όχι μόνο χαμηλότερα του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 2,00 ευρώ, αλλά και από την πρώτη στήριξη των 1,88 ευρώ, επαναφέροντας τις τεχνικές ανησυχίες, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο.

----ΧΠΑ

Επέστρεψαν οι πωλήσεις επιθετικότερου χαρακτήρα, που συνοδεύτηκαν με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.
 
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με σχετικά καλύτερη απόδοση έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μείωσε το discount στο 0,55%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7165, τιμή εκκαθάρισης 284,75) κινήθηκαν μεταξύ 283,25 και 299,5 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αμετάβλητη η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, στο 70%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μένει χαμηλά, στα 1178 δικαιώματα (875 δικαιώματα αγοράς και 303 δικαιώματα πώλησης).

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17766), Alpha Bank (4059), Πειραιώς (756), Eurobank (1458), Κύπρου (2287), Ταχ. Ταμιευτήριο (826), ΓΕΚ (474), ΟΤΕ (693), ΟΠΑΠ (1197), MIG (577), ΔΕΗ (513), Ελ. Πετρέλαια (189), Ελλάκτωρα (100), Μυτιληναίο (222), Αγροτική (100), Motor Oil (142).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7820717 τεμ.), Εθνική (18909612 τεμ.), Πειραιώς (15073698 τεμ.), ΟΤΕ (4619785 τεμ.), MIG (4221424 τεμ.), Eurobank (17293630 τεμ.) Κύπρου (7787337 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v