Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέα χαμηλά μέσω τραπεζών ο FT 20

Νέο ιστορικό χαμηλό (ενδοσυνεδριακά) για τον FT-20 στις 277,16 μονάδες μέσω πιέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Στο 1,76 ευρώ η βάση της ΕΤΕ, πωλήσεις σε Alpha-EFG. Αντιδρά έως 4,24% η Ελλάκτωρ. Mικτή εικόνα στην Ευρώπη.

Με την καταγραφή νέων ενδοσυνεδριακά ιστορικών χαμηλών για τον FTSE-20 αντιδρά το Χ.Α.

Βασικοί δείκτες και μετοχές βρέθηκαν από την προσυνεδρίαση κιόλας σε κλοιό πωλήσεων, ακολουθώντας προφανώς ανάλογες κινήσεις που είχαν προηγηθεί σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έτσι, μέσα στα πρώτα 10 λεπτά για τον FTSE-20 σημειώθηκε ελάχιστη τιμή στις 277,16, δηλαδή οριακά χαμηλότερα του προηγούμενου πυθμένα των 277,20 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε περίπου το ίδιο διάστημα στις 719,35 μονάδες. Ωστόσο, για τον Γ.Δ. το χαμηλό ημέρας δεν είναι και νέο ελάχιστο, που προς ώρας παραμένουν οι 701,31 μονάδες.

Σημαντικές οι πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, με τις Eurobank, Alpha Bank να υποχωρούν, και λόγω του MSCI, έως το 0,606 και το 0,890 ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως, προς ώρας, και για τις δύο μετοχές η χαμηλή τιμή ημέρας δεν είναι και ελάχιστη ετών.

Θυμίζουμε πως για τη Eurobank ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 12/10 στο 0,53 ευρώ και για την Alpha Bank την 1η/11 στο 0,81 ευρώ.

Για τη μετοχή-σηματωρό, της Εθνικής, χαμηλότερη μέχρι τώρα τιμή σημειώθηκε στο 1,76 ευρώ, με την ελάχιστη στο 1,44 (σημειώθηκε την 1η/11).

Δεδομένων της εντεινόμενης πίεσης και των ανησυχιών που κυριαρχούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αρκετοί είναι οι παίκτες που διακινδυνεύουν ένα ποντάρισμα στο ενδεχόμενο να καταγραφεί νέα ελάχιστη για την ΕΤΕ.

Βέβαια, άλλοι ποντάρουν στο ότι η μετοχή της ΕΤΕ δεν θα υποχωρήσει ακόμη πιο χαμηλά από το 1,44 ευρώ.

Θεωρούν δε πως από την ευρύτερη περιοχή του 1,50 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ μπορεί να δώσει ικανή αντίδραση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, προϋποθέτει αναστροφή της τάσης όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και ευρύτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Και προφανώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί αναστροφή του κλίματος με αφορμή τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.

Ωστόσο, το Χ.Α. προεξοφλεί, αποτιμά και δίνει 5,08% για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που αντιδρά στο 1,24 ευρώ. Με συναλλαγές περίπου 28.000 μετοχών, προφανώς στον απόηχο όσων σημείωσε νωρίτερα ο Φώτης Κόλλιας σε σχετικό θέμα του για πιθανό «γάμο» με το Κατάρ.

Η μέχρι τώρα εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μάλλον μικτή, καθώς ο DAX και ο CAC ενισχύονται έως 0,93%, το ευρώ υποχωρεί οριακά κατά 0,12%, κρατώντας ωστόσο το 1,35 δολ., ενώ ο χρυσός παραμένει πέριξ των 1.785 δολ. ανά ουγκιά.

Μικτή είναι η εικόνα και στις αγορές ομολόγων διαφόρων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr φαίνεται πως μεγαλύτερη πίεση δέχονται οι κοντινότερης λήξης τίτλοι (κυρίως στα διετή, αλλά και στα πενταετή), αν και οι αποδόσεις διαφοροποιούνται από αγορά σε αγορά.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η αμερικανική πλευρά σημειώνει τα αυτονόητα, πως δηλαδή υπάρχει «πρόβλημα πολιτικής βούλησης στην Ευρώπη», ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει πως «χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις».

Εν μέσω νέων αρνητικών ειδήσεων για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στην ισπανική οικονομία το γ΄ τρίμηνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει πως θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Πρακτικά, ακόμη ένα βήμα κοντύτερα στην τελική λύση, στο πλαίσιο αυτού που υπονόησε η Γερμανίδα καγκελάριος κάνοντας λόγο προχθές για πολιτικού χαρακτήρα αποφάσεις και ένωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v