Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "κόκκινο" το ΧΑ και οι αγορές…

Απώλειες στις ευρωαγορές, σε βαθύ κόκκινο το ΧΑ. Με μερίδα αναλυτών, παικτών να θεωρεί πιθανή την περαιτέρω διόρθωση (του FT-20 προς τις 250 μονάδες). Κλειδί οι άμυνες κυρίως της ΕΤΕ που κρατά την ελάχιστη στήριξη του €1,44.

Σε παιχνίδια με τη φωτιά για την έκτη δόση αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή που η Fitch και το ευρωπαϊκό χρέος «κοκκίνισαν» τη Wall. Στις 1.236 μονάδες χθες το βράδυ ο S&P 500 έπειτα από μεγάλη βουτιά της τάξεως του 1,66%, με τον σημαντικότατο δείκτη να παραμένει -προσώρας- πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 1.200 μονάδων.

Αυτό το γεγονός μας δίνει κάποιες σταθερές και σημεία αναφοράς σε αυτήν τη φάση, όπου η εικόνα της ευρωζώνης είναι επιεικώς… τρισάθλια και τα συμπτώματα διάλυσης είναι εκείνα που φαίνεται να κυριαρχούν; Όχι ακόμη, κατά την εκτίμησή μας, και τουλάχιστον όχι όσο η Γερμανία (και οι σύμμαχοί της) δεν προχωρά στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού.

Θέμα χρόνου, συγκυρίας ή και ισορροπιών, σύμφωνα με αρκετά γερμανόφωνα ΜΜΕ και με τη Φινλανδία να ζητά περισσότερες εξουσίες με τριπλό ΑΑΑ. Προβάλλουν αυτήν τη θέση οι Φινλανδοί επειδή προεξοφλούν την απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης των Γάλλων ή εξελίσσεται κάτι ανάλογο με τις τελευταίες ακραίες θέσεις των Ολλανδών.

Αναμφίβολα παίζονται πολλά και πιόνια όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία ή κάποιος τρίτος τις επόμενες μέρες στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Προεξοφλούνται όλα αυτά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να ξεκινά από χαμηλότερα επίπεδα και το ευρώ επικίνδυνα προς το 1,35$. Στο Χ.Α., εκτός όλων των άλλων διεθνών αιτίων και αφορμών, προεξοφλούνται εξελίξεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το εγχώριο σύστημα.

Βαρίδι οι τράπεζες, όσο παραμένει η αβεβαιότητα και εντείνονται οι ανησυχίες (και φόβοι πλέον για αρκετούς) πως οι όροι επανακεφαλαιοποίησης των ομίλων θα πλήξουν βαρύτατα τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων. Άλλωστε, και οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο IIF - δανειστών προς κάτι τέτοιο συντείνουν.

Ωστόσο, πέραν της δεδομένης (και προεξοφλούμενης) κατάστασης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό χώρο, μία σοβαρή παράμετρος θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σύντομα. Αφορά τον ενδεχόμενο κίνδυνο που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μη τραπεζικές εισηγμένες, ακόμη και βιομηχανικές επιχειρήσεις από το βάρος ενός οριζόντιου κουρέματος (της τάξης του 50%).

Είναι γνωστό πως συγκεκριμένοι όμιλοι κι εταιρίες έχουν σημαντική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα καθαρά αποτελέσματά τους. Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές αποδίδουν και σε αυτήν την παράμετρο μεγάλο μέρος των χθεσινών ρευστοποιήσεων, που έγιναν σε μη τραπεζικές εισηγμένες.

Δεδομένης της καταγραφής νέας ενδοσυνεδριακά ελάχιστης τιμής για τον FTSE-20 (στις 275,21 μονάδες), άμεσο ζητούμενο θεωρείται η επιβεβαίωση ή όχι εκτιμήσεων μερίδας αναλυτών και παικτών πως ο 20άρης «κινδυνεύει» με περαιτέρω διόρθωση προς τις 250 μονάδες. Αλλά με τη μετοχή της Εθνικής να κρατά την ελάχιστη τιμή του 1,44 ευρώ (την 1η/11), παρά τη σημαντική πίεση - διόρθωση έως και τα χθεσινά χαμηλά του 1,76 ευρώ. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v