Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική αντίδραση χαμηλού κόστους

Βρήκε τις "δυνάμεις" να δώσει αντίδραση το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες. Στα υψηλά ημέρας ο ΓΔ. Διάχυτη η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στα spreads. Άνοδος 15% για ΤΤ, 6% για Εθνική.

Παρά το πτωτικό ξεκίνημα και την σαφώς επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρήκε τις “δυνάμεις” να δώσει μία αντίδραση, έστω και για να κρατηθούν τα τελευταία προσχήματα, κάτι που βεβαίως που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το βραχυπρόθεσμο πτωτικό σήμα που έχει δοθεί από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 710,24 μονάδες (-1,07%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 271,63 μονάδες (-3%).

Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας (μαζί με τους Motor Oil, ΟΤΕ, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και MPB), ενώ πολύ κοντά στην κορυφή ημέρας έκλεισε και ο Τραπεζικός δείκτης.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι μετά τις 14.39 και παρά τις συνεχείς διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο βοηθούμενος κατά κύριο λόγο από τις πρωτοβουλίες που πήρε ο τίτλος της Εθνικής.

Από την άλλη ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος της σημερινής συνεδρίασης, από τις προηγούμενες δύο πτωτικές συνεδριάσεις, περισσότερο παραπέμπει σε ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο σε ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Άλλωστε δεν έχει αλλάξει κάποιος από τους παράγοντες που προβλημάτιζαν έντονα της Αγορά.

Από το ταμπλώ του 20αρη και πλην της μετοχής της Εθνικής, αξίζει να σημειωθεί η 4η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Folli Follie Group, το νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για την μετοχή της ΔΕΗ που δείχνει να απειλεί και το ψυχολογικό φράγμα των 5,00 ευρώ, ενώ αντίθετα επανεμφανίστηκαν οι περιστασιακοί αγοραστές στην μετοχή του Ταχ.
Ταμιευτηρίου.

Να σημειωθεί επίσης η κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή του Μυτιληναίου (και της Μέτκα) στον απόηχο των χθεσινών ικανοποιητικών αποτελεσμάτων).

Επίσης διατηρήθηκε, έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, η κινητικότητα στα θεωρούμενα “penny stocks”.

Η σημερινή αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθαρά Τραπεζική υπόθεση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +4,28% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +1,53% του FTSE και του +0,41% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι επαγγελματίες του χώρου που βλέπουν ότι η όποια προσπάθεια απεξάρτησης της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα δεν έχει διάρκεια, παρά το γεγονός ότι ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο όλων των αρνητικών σεναρίων.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με αναλυτές, το Χ.Α. βρίσκεται ένα βήμα πριν δώσει το επόμενο καθοδικό κύμα και αυτή την φορά το “σύνθημα” θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί από το εξωτερικό και συνιστούν αναμονή και πολύ πειθαρχημένη διαχειριστική τακτική σε ότι αφορά τοποθετήσεις, καθώς το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έως τα τέλη Νοεμβρίου την πρόταση στους ιδιώτες ομολογιούχους για το "κούρεμα", ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του στο Reuters.

Μεσημβρινή νηνεμία μετά την πρωινή καταιγίδα στις Αγορές ομολόγων, με την ΕΚΤ να δρα πυροσβεστικά για πολλοστή φορά και ενώ τα spreads Γαλλίας, Ισπανίας και Βελγίου, κινήθηκαν προς νέα ιστορικά υψηλά.

Η Μαδρίτη άντλησε 3,563 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 10ετών ομολόγων, όπου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

Συνολικά 6,976 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών σε δημοπρασίες ομολόγων με τις αποδόσεις ωστόσο να κινούνται ανοδικά, όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Κομισιόν διαπραγματεύεται με το IIF τους όρους υλοποίησης των αποφάσεων της 26-27/10 και το ΔΝΤ ζητά συμφωνία προκειμένου να θεωρήσει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο και να εκταμιεύσει προς την Ελλάδα την 6η δόση του τρέχοντος δανείου, δηλώσεις της Α. Merkel πυροδοτούν το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει ούτως ή άλλως. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στη συνέχεια δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη.

Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους αρχίζει να πλήττει την πραγματική οικονομία, διαπίστωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Απαιτείται προσοχή, προκειμένου να μην μεταδοθεί η κρίση στις Τράπεζες και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Kees de Jager δήλωσε ότι επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια για την Ευρωζώνη, ακόμα και μια πιθανή διάσπαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη Ευρωζώνη, όπως μετέδωσε το DJN.

Η Ευρώπη έχει περιθώριο ημερών να δράσει προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία σε Χώρα-Μέλος της Ευρωζώνης, δήλωσε στο Bloomberg ο chief economist της Citigroup Willem Buiter, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία και αυτό θα ήταν οικονομική καταστροφή, που θα παρέσερνε το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα και τη Βόρεια Αμερική. Ο ίδιος εκτίμησε πως, “αν δεν υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρωζώνης”.

Αλλά και τα μηνύματα, εκτός από τις εκτιμήσεις των “ειδικών” παραμένουν γκρίζα.

Στο ναδίρ κύλισε το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nationwide Building Society υποχώρησε κατά 9 μονάδες τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 36 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2004. Ο υποδείκτης προσδοκιών των καταναλωτών μειώθηκε κατά 14 μονάδες στο ιστορικό χαμηλό των 48 μονάδων. Η σημαντική πτώση των δεικτών αποδίδεται στην ανησυχία των Βρετανών καταναλωτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς και την αύξηση της ανεργίας στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους θέτει σε κίνδυνο το outlook των Αμερικανικών Τραπεζών, προειδοποίησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, παρόλο που οι Αμερικανικές Τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης 10 Δημόσιων Γερμανικών Τραπεζών (κυρίως Landesbanken) προχώρησε η Moody’s. Ο διεθνής οίκος επικαλείται την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη μελλοντική στήριξη της Κυβέρνησης προς τις Τράπεζες αυτές, αλλά και τους περιορισμούς στους όρους της στήριξης λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εννοείται ότι σε “κόκκινο φόντο” κινήθηκαν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ απόλυτα επιφυλακτικά, έως πτωτικά, ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, παρά τα σχετικά καλύτερα του αναμενομένου μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Απριλίου υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 5000 στις 388.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν αύξηση κατά 7000.

Εικόνα δύο ταχυτήτων στο ταμπλώ του FTSE, όπου το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ μοιρασμένη ήταν η εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη.

Από τις Τραπεζικές μετοχές η μεγαλύτερη άνοδος για Ταχ. Ταμιευτήριο (+15,09%) και Εθνική (+6,18%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Πειραιώς και MPB και με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Κύπρου, Eurobank, MIG, Alpha Bank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και ΟΤΕ και μικρότερα κέρδη για Motor Oil και Τιτάνα.

Αντίθετα με απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ (-2,83%), Coca-Cola (-0,54%), Folli Follie Group (-0,96%), Ελλάκτωρ (-1,63%) και ΟΠΑΠ (-0,15%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 724,81 μονάδες με κέρδη 0,96%, ενώ ο σαφώς μειωμένος τζίρος προσέγγισε τα 38 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 30%.

Αγροτική, Ιντρακάτ, Κέκροψ, Βωβός και Forthnet, ήταν μερικές από τις μετοχές (εκτός 20αρη) που συνδύασαν σημαντικά κέρδη με σχετικά πειστικό όγκο συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Παρά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε από την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό στη Χώρα, πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της νέας Κυβέρνησης και περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Τα βασικά θέματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση στη σύντομη θητεία της είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 με όσο δυνατόν λιγότερες αποκλίσεις, η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού με τροποποιήσεις, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις πληρωμές του Δημοσίου μέχρι να εκταμιευθεί η 6η δόση, η επικαιροποίηση του μνημονίου με νέα μέτρα πιθανότατα για το 2012 και εξειδίκευση των μέτρων για τα έτη 2013-2014, η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του PSI και οι αποκρατικοποιήσεις.

Η σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος της Χώρας μετά τη συμμετοχή των Τραπεζών στο PSI πρέπει επίσης να είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης.

Ο νέος στόχος για το έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ πιθανότατα δε θα επιτευχθεί αφού η απόδοση των ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι χαμηλή και παράλληλα δυσχεραίνεται από την ύφεση που βαθαίνει.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,2% στο γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση μετά από 2 τρίμηνα πρωτοφανούς ύφεσης (αναθεωρημένα στο -7,4% για το Β τρίμηνο και -8,3% για το Α τρίμηνο) καθιστά αισιόδοξη την πρόβλεψη Κυβέρνησης και Κομισιόν για ύφεση 5,5% στο σύνολο του έτους. Ανάλογα είναι και τα μηνύματα από την ανεργία που έφτασε το 18,4% τον Αύγουστο ενώ ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (3%).
 
Η καλή, τεχνικά, εικόνα της Αγοράς κατά τον τελευταίο μήνα όπου παρατηρήθηκε παλινδρόμηση γύρω από τις 750 μονάδες, μάλλον αναιρείται από την πτωτική κίνηση των τελευταίων ημερών. Δε φαίνεται ακόμα να εισρέουν στην Ελληνική Αγορά τα κεφάλαια εκείνα που θα οδηγήσουν σε ένα ανοδικό ράλι, κάτι που ίσως γίνει εάν το έργο της νέας κυβέρνησης είναι επιτυχημένο σε μεγάλο βαθμό.

Η στήριξη τοποθετείται πλέον στις 700 μονάδες (χαμηλά 19 ετών για το Γενικό Δείκτη) αλλά το νέο πτωτικό κύμα για τον Τραπεζικό Δείκτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες ημέρες.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα προσελκύσουν τα αποτελέσματα των Τραπεζών που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα και που θα πρέπει να περιλαμβάνουν νέες απομειώσεις λόγω του νέου PSI και αυξημένες προβλέψεις με αφορμή τα τεστ της Blackrock.

Με αυτά τα δεδομένα οι κεφαλαιακές ενισχύσεις είναι απαραίτητες για όλες τις εισηγμένες Τράπεζες και ήδη η Κύπρου έχει ανακοινώσει το σχέδιο της ενώ και η ΑΤΕ ανακοίνωσε μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί λόγω του νέου PSI.

Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας η έγκριση από τις συνελεύσεις των Alpha Bank και Eurobanκ της μεταξύ τους συγχώνευσης με τη σχέση ανταλλαγής να παραμένει ίδια, παρά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Τα κεφάλαια που θα χρειαστεί το νέο σχήμα βέβαια είναι αρκετά παρά τις συνέργειες που θα προκύψουν και αυτό το αποτιμά η Αγορά αρνητικά.

Στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ο ΟΤΕ εμφάνισε ικανοποιητικά κέρδη παρά τη μείωση των πωλήσεων, με την κινητή τηλεφωνία να δείχνει σχετική ανθεκτικότητα στην ύφεση.

Παράλληλα, η Frigoglass εμφάνισε οριακή αύξηση κερδών λόγω και της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων της με τον όμιλο να επεκτείνεται συνεχώς σε νέες Αγορές.

Ο Τιτάν επέδειξε ανθεκτικότητα στο Γ τρίμηνο όσον αφορά στην κερδοφορία του παρά τις αντίξοες συνθήκες σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τις αρνητικές ισοτιμίες και την αναιμική ανάκαμψη της Αμερικανικής Αγοράς.

Αξίζει τέλος να αναφερθούμε και στην Αutohellas που βοηθούμενη από το θετικό καλοκαίρι για τον τουρισμό εμφάνισε αύξηση πωλήσεων και κερδών ενώ η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες P/E στην Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v