ΧΑ: Κόβουν και ράβουν τη νέα Ευρώπη οι Γερμανοί

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Βερολίνου η εντεινόμενη κρίση, οδηγεί στην "τελική λύση". Κλειδί για τις ευρωαγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία και για το Χ.Α. οι εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο..

Σε φάση… πτωτικής αναμονής το Χ.Α., εν μέσω εντεινόμενης και διευρυνόμενης κρίσης, με τις αγορές να πιέζουν για την... τελική λύση. Με "ρήτρες κυριαρχίας" τα ευρωομόλογα διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day, όπου το Βερολίνο "έκβιάζει" σε πολλά μέτωπα.

Η γερμανική πλευρά προωθεί μεθοδικά -όπως επανειλημμένα έχει γραφτεί- τη Νέα Ευρώπη με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους δεσμούς χρέους των απείθαρχων προς το ισχυρό κέντρο.

Σταδιακά, από τον Μάιο του 2010, η Γερμανία πετυχαίνει να μεταλλάξει τα χρέη των χωρών-μελών (σε εθνικά νομίσματα) σε υπέρογκες υποχρεώσεις, δυσβάστακτους δανεισμούς, σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο και σε απομείωση - ευτελισμό των παγίων και του πλούτου σε υπέρογκες δανειακές συμβάσεις (σε ευρώ πλέον, που θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο), προωθώντας Ζώνες Ειδικού Σκοπού κι επιβάλλοντας - διορίζοντας κυβερνήσεις (σε Αθήνα, Ρώμη).

Το τελευταίο παράδειγμα με τις διαρροές (για τον ΦΠΑ της Ιρλανδίας) κι ο ευτελισμός του Δουβλίνου είναι ενδεικτικό της νέας νοοτροπίας διακυβέρνησης που μεθοδικά -το χιλιοτονίζουμε- επεργάζονται το Βερολίνο και οι πρόθυμοι δορυφόροι του.

Στην ελληνική περίπτωση, σχετικά με τις υπογραφές των αρχηγών των τριών συμμετεχόντων κομμάτων στην κυβέρνηση… σωτηρίας το Άμστερνταμ είναι ο πρόθυμος που κουνά το δάχτυλο του στους τεμπέληδες των Βαλκανίων.

Μεθοδικά εργάζεται η Γερμανία εξωθώντας την Ευρώπη μέσω της οικονομικής εξουθένωσης και των αλλεπάλληλών εκβιασμών στην... τελική λύση που θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς της. Στο παρά ένα, και με τα φοβικά σύνδρομα και διλήμματα να έχουν διαχυθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης, επανέρχονται σενάρια και προτάσεις για κοινή και ρηξικέλευθη λύση.

Δεν είναι τυχαίο που επανέρχονται σενάρια για ευρωομόλογο, ενώ στη φάση όπου η Γερμανία προωθεί ένα ευρωπαϊκό υπερυπουργείο Οικονομικών και την ουσιαστική μετατροπή της ECB σε… Deutsche Bank εκφράζονται απόψεις για "τύπωμα χρήματος". Ναι, θα επιλεγεί τελικά ή μία ή η άλλη λύση, ναι θα "τυπωθεί χρήμα" (όπως εδώ και καιρό πίεζε η Fed), μόλις το Βερολίνο θα έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες (νομικές, θεσμικές, οικονομικές) για το Διευθυντήριό της.

Η κατάσταση έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ δημιουργούν το ανάλογο κλίμα, με την καθοδική δυναμική να έχει διαχυθεί στις αγορές.

Πολύ σωστά κατά την εκτίμησή μας η ομάδα ανάλυσης της eZMarket θεωρεί πως "εάν η ΕΚΤ ΔΕΝ ΤΥΠΩΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΧΡΉΜΑ η κρίση θα πάρει ακραία έντονη μορφή". Το ΣΥΝΤΟΜΑ σχετίζεται -πάντα κατά την εκτίμησή μας- με τις επιταχυνόμενες διεργασίες και ορισμένοι διορατικοί παίκτες το προσδιορίζουν προς το τέλος της άνοιξης.

Βραχυμεσοπρόθεσμα, η κρίσιμη περίοδος θεωρείται από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αγορές εάν τελικά τυπωθεί χρήμα ή επιλεγεί κάποιας μορφής ευρωομόλογο. Ομόλογο, αλλά με "ρήτρες κυριαρχίας" για να μην ξεγελιόμαστε.

Επεκτεινόμαστε αρκετά, καθώς εδώ και καιρό επιχειρούμε (τουλάχιστον στα προσυνεδριακά σχόλιιά μας) να έχουμε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, να προσεγγίζουμε την αγορά ψυχραιμότερα και πιο αποστασιοποιημένα από το ψυχοφθόρο intraday. Γιατί έτσι -πάντα κατά την εκτίμησή μας- μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να επιλέξουμε εκείνες τις εισηγμένες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στο νέο σκηνικό που στήνεται.

Κατά την άποψη αρκετών παικτών, στο ταμπλό αποτυπώνεται εδώ και καιρό ακριβώς αυτή η προσπάθεια προεξόφλησης των επερχόμενων, όπου ορισμένες εισηγμένες διαφοροποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στα χαμηλά του, με τον Γενικό Δείκτη στις 712,63, μονάδες, τον FTSE 20 οριακά στα τελευταία ιστορικά χαμηλά του, τις τράπεζες σταθερά υπό πίεση, αλλά με την Εθνική να προσπαθεί να αποφύγει μία νέα βουτιά αυτήν τη φορά χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής του 1,44 ευρώ (σημειώθηκε την 1η/11).

Κερδίζει χρόνο η Εθνική, αλλά, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, η βοήθεια που θα δοθεί στις τράπεζες θα είναι μέσω κοινών μετοχών. Στο διαφωτιστικό θέμα της εκλεκτής συναδέλφου αναφέρεται: "…Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών βλέπουν ιδιαίτερα θετικά τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας". Σχεδόν παράλληλα, όπως αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, οι πρώτες διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο ξεκίνησαν, ενώ όσον αφορά στην ΕΤΕ σημειώνει ότι "σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων εκτιμά η αγορά ότι θα προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα -αλλά και άλλα ιδρύματα- μειώνοντας θέσεις τόσο στην τουρκική Finansbank, όσο και στην εταιρία holding κάτω από την οποία κρέμονται όλες οι εκτός Ελλάδας και Τουρκίας θυγατρικές του ομίλου".

Δένουν όλα τη στιγμή όπου πολλοί ποντάρουν πως ο 20άρης σε αυτήν ή στην αμέσως επόμενη φάση ΔΕΝ θα αποφύγει την περαιτέρω διόρθωσή του προς τις 250 μονάδες. Θα πείτε, από τις 273 έως τις 250 η διόρθωση είναι μόλις (περίπου) 8%, άντε με τη φορά ενός ξεπουλήματος 10% από τις τρέχουσες τιμές. Συγκριτικά…τίποτε μπροστά στην κατάρρευση των προηγούμενων μηνών, με ενδεικτικό το μέγεθος του 61,28% από τα υψηλά 52 εβδομάδων και τις 829,8 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v