Σε φάση ...πτωτικής αναμονής το ΧΑ

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές, η «επίθεση» στα ισπανικά ομόλογα, αλλά και οι σταθεροί πωλητές στις τράπεζες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη συνέχεια. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Δεδομένης της πολυτέλειας που έχουμε (για το σχόλιο του Σαββατοκύριακου και της εκτενούς- εμπεριστατωμένης αναφοράς του Θανάση Σταυρόπουλου) θα ξεκινήσουμε λίγο…ανάποδα.

Από την βραχυ-μεσοπρόθεσμη εικόνα/ προοπτική των αγορών και συγκεκριμένα μέσω της δημοσκόπησης του Reuters όπου εκτιμώνται ενδιαφέροντα ενδεχόμενα και εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να οδηγηθεί σύντομα στην εκτύπωση χρήματος προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω διάχυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι ερωτηθέντες δίνουν περίπου ίσες πιθανότητες η ΕΚΤ να υιοθετήσει τελικά την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Σημειώνει και ο Θανάσης Σταυρόπουλος (στο σχόλιο του…Coca Cola και δημοπρασίες έδιωξαν την…υπνηλία ) πως στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και έλαβαν μέρος 50 οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ, η πιθανότητα η ΕΚΤ να οδηγηθεί σε εκτύπωση νέου χρήματος διαμορφώθηκε στο 48%.

Μάλιστα η πλειοψηφία των οικονομολόγων που υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έως τον Μάρτιο του 2012. Επιπλέον, οι 25 από τους ερωτηθέντες αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσει ως δανειστής “έσχατης ανάγκης”, παρέxoντας δάνεια στις Κυβερνήσεις.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε τα περισσότερα απ΄ όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό συντίθενται σταδιακά σε μία ευρύτερη εικόνα. Η Γερμανία ανακτά μεθοδικά τον έλεγχο της Νέας Ευρώπης, το ευρώ χάνει και τυπικά πλέον την ευκαιρία να γίνει αποθεματικό νόμισμα (λειτουργώντας εμφανώς υπέρ του δολαρίου και των ΗΠΑ) και η ΕΚΤ οδηγείται (ή μήπως σύρεται…) σε νέο ρόλο.

Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν και πράγματι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ΕΚΤ προχωρήσει όντως στο τύπωμα χρήματος (ή ανάλογης αποτελεσματικότητας κίνηση) η Γαλλία θα έχει απολέσει προ πολλού την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση της (ΑΑΑ), η ευρω-περιφέρεια θα έχει δεθεί χειροπόδορα (μέσω υψηλότατων χρεών) από το Βερολίνο και τους συμμάχους του και η Γερμανία θα διατρέχει το μικρότερο δυνατό κίνδυνο από την προοπτική δημιουργίας πληθωρισμού σε σημαντικό μέρος της ζώνης επιρροής της.

Ωστόσο αυτά αφορούν στην προσέγγιση μας σε ορίζοντα μηνών. Παρ΄ ότι μπορεί να ενισχύουν την εκτίμηση διορατικών αναλυτών & παικτών για ανοδική κίνηση λ.χ. του Ftse20 προς τις 700 με 800 μονάδες στο διάστημα Ιουνίου έως Αυγούστου είμεθα υποχρεωμένοι να στραφούμε στα τρέχοντα. Άποψη την οποία ασπάζεται και η στήλη.

Στα καθ΄ημάς τώρα. Στις λεπτομέρειες αποφεύχθηκε η καταγραφή ακόμη ενός ιστορικά χαμηλού για τον Ftse20, που διαμορφώθηκε στις 273,64 με εβδομαδιαίες απώλειες 7,65% και ελάχιστη τιμή στις 272,16 μονάδες.

Η παρτίδα μπορεί να σώθηκε με αγορές της τελευταίας στιγμής στην Coca Cola/ 3 E (την πλέον δεικτοβαρή μετοχή του ΧΑ) ωστόσο οι πωλητές είχαν την τελευταία… λέξη σε Alpha- Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τιτάνα. Κυρίως το «άδειασμα» στη μετοχή του Τιτάνα φαίνεται να προβλημάτισε περισσότερο τους παίκτες καθώς διόρθωσε κατά 6,08% στα 11,75 ευρώ.

Δύσκολα και για τη ΔΕΗ, που στο τελευταίο 10λεπτο απέφυγε την διόρθωση στα ιστορικά χαμηλά των 5,09 ευρώ αν και η UBS στην τελευταία έκθεση της επιμένει σε σύσταση πώλησης χαμηλώνοντας μάλιστα την τιμή στόχο στα 5 από την προηγούμενη των 5,50 ευρώ.

Λιγοστές οι κινήσεις στο.. ταμπλό, με αυξημένες συναλλαγές σε Marfin Popular Bank και Marfin Investment Group με πακέτο 23,1 εκατ. μετοχών (αντιπροσωπεύει το 3% της MIG ) να αλλάζει χέρια στα 0,40 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 9,2 εκατ. ευρώ ενώ αγοραστής ήταν η Abu Dhabi Mar.

Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές, η «επίθεση» στα ισπανικά ομόλογα, οι σταθεροί πωλητές στις τράπεζες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για τη συνέχεια. Ακόμη και η παρουσίαση του προυπολογισμού του 2012 μάλλον επέτεινε την επιφυλακτικότητα, καθώς μεταξύ άλλων τίθεται εκ νέου φιλόδοξος στόχος είσπραξης εσόδων 3,3 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η αγορά δυσπιστεί και ελλείψει ουσιαστικού κινήτρου απλά κερδίζει χρόνο και… μονάδες, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση περαιτέρω πτώση του Ftse20 προς τις 250 μονάδες.

----

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής: «Μικρό διάλειμμα αποδείχθηκε η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας, με την επιστροφή των πωλητών να πραγματοποιείται με εμφατικό τρόπο μετά την ανακοίνωση των αναδιαρθρώσεων των δεικτών του MSCI ωθώντας και πάλι τις τιμές με διψήφιες διακυμάνσεις προς τα χαμηλά έτους.

Παράλληλα η εντεινόμενη ανησυχία που αποτυπώνεται καθημερινά στις ομολογιακές αγορές με την αύξηση του κόστους δανεισμού έχει περιορίσει πλέον στο ελάχιστο την όποια θετική δυναμική είχε αναπτυχθεί από την συναινετική προσέγγιση στο πολιτικό επίπεδο αυξάνοντας την συσχέτιση της εγχώριας τάσης με τις ξένες αγορές.

Η αγορά έχει μπει εκ νέου σε αναμονή, αναστέλλοντας την όποια διάθεση ανάληψης ρίσκου καθώς εντός των επόμενων δύο μηνών θα οριστικοποιηθεί ο βαθμός των απωλειών των κεφαλαίων των τραπεζών από την συμμετοχή τους στο αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI 2) και οι επιπλέον επισφάλειες που θα κληθούν να εγγράψουν απο τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι παράμετροι που αφορούν χρόνο και τρόπο αποτύπωσης απωλειών έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο αφού σε μεγάλο βαθμό η αγορά έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος από απαισιόδοξες εκδοχές στις τραπεζικές αποτιμήσεις.

Πέρα από τον τραπεζικό κλάδο κάποιες επιμέρους θετικές ή συντηρητικές διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν σε μετοχές κυρίως του εμποροβιομηχανικού κλάδου αποδίδονται στην εικόνα των αποτελεσμάτων που προοδευτικά ανακοινώνονται και τα οποία είχαν συστηματικότερη ροή κατά την εβδομάδα που τελείωσε.

Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η συνολική συνεισφορά του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να μεταβάλει ιδιαίτερα την μετριότατη εικόνα της φετινής χρήσης. Ακόμα και αν εξαιρεθεί ο τραπεζικός κλάδος οι πρώτες ενδείξεις τοποθετούν την συνολική υποχώρηση του γ’ τριμήνου στην καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων κοντά στο 20% – 25% καθώς στο δείγμα του 12% των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη ο ρυθμός κινείται σε αυτά τα επίπεδα (-26%).

Αν και σε αυτή την εικόνα οι όσες καλές επιδόσεις γίνονται πλέον πολύ διακριτές η αγορά χάνει σε ελκυστικότητα σε ότι αφορά επενδυτικές επιλογές περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το εύρος των εν δυνάμει επενδυτών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον απειλητικά στο να σπάσει την συσσώρευση του τελευταίου διμήνου «λύνωντας» τον σχηματισμό πτωτικά καθώς απέχει ελάχιστα πλέον από το πρόσφατο χαμηλό της χρονιάς. Ολοι οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες που βρίσκονταν εν αναμονή αυτής της εκτόνωσης ενεργοποίησαν νέα σήματα πωλήσεων τα οποία αναιρούνται μόνο σε κάποια επιστροφή πάνω από τις 750 μονάδες, σενάριο που επί του παρόντος φαίνεται αρκετά αισιόδοξο τηρουμένων των τεχνικών προυποθέσεων που διαμορφώνονται σε επιμέρους διαγράμματα αλλά και σε ξένους δείκτες που ασκούν καθολική επιρροή στην Ελληνική αγορά.

Ζητούμενο επίσης παραμένει η επόμενη τεχνική στήριξη αφού η υποχώρηση της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα καθιστά την εκτίμηση του επόμενου σημείου στήριξης αρκετά επισφαλή καθώς τα δεδομένα που αντιστοιχούν στις τρέχουσες τιμές του Γενικού δείκτη αφορούν την περίοδο 1996 – 1997 όπου η σύνθεση και η δομή των δεικτών της αγοράς ήταν εντελώς διαφορετική.

Προς το παρόν αναμένουμε βραχυπρόθεσμα την προσέγγιση των χαμηλών της χρονιάς (700 μονάδες) όπου εκεί θα εξετάζαμε τους συναλλακτικούς όγκους που θα συνοδεύουν την τάση προκειμένου να επανεκτιμήσουμε την επιφυλακτική στάση έναντι της αγοράς. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου από τις εισηγμένες εταιρίες με κυριότερες αυτές των ΟΠΑΠ (21/11), Aegean (23/11) και Ελληνικά Πετρέλαια (24/11).

Ακόμα, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία οι οποίες αναμένονται με αρκετό ενδιαφέρον λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης».

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 712,63 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 5,69%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 7,65%, ο Mid 30 με απώλειες 4,70% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,15%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες μεταξύ άλλων σημείωσαν: οι Τράπεζες 15,72%, το Εμπόριο 10,95%, οι Κατασκευές-Υλικά 10,29% και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 8,12%.

Εβδομαδιαία κέρδη 2,04% για τον κλάδο των Ασφαλειών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελληνικές Ιχθ/γειες 108,33%, Ηλεκτρονική Αθηνών 97,65%, Νεώριον 70,13%, Audiovisual 51,43%, Άττι-Κατ 39,29%, Εβροφάρμα 34,48%, Δρομέας 31,14%, Χατζηιωάννου 28%, Ευρωσυμμετοχές 27,78%, Βιοτέρ 25,51%.

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεγόπουλος (-66,35%), Τ Bank (-40,51%), Μάθιος Πυρίμαχα (-39,46%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-29,03%), Φιερατέξ (-26,53%), Γενική Τράπεζα (-24,91%), ΑΤΕΒank (-24,28%), Alpha Bank (-24,07%), Εurobank (-23,87%) και Σελμαν (-22,35%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v