Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονες πιέσεις στις αγορές-Νέα χαμηλά στο ΧΑ

Από Μαδρίτη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και Αθήνα οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται. Στο 6,57% το ισπανικό 10ετές, απώλειες έως 2,4% για τον ΙΒΕΧ, έως 3,5% το ΧΑ. Προειδοποίηση Μοοdy's στη Γαλλία. Διαφωνία στις ΗΠΑ για έλλειμμα.

Σε τροχιά διόρθωσης κινούνται, χαμηλότερα, βασικοί δείκτες και μετοχές στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Από τη Μαδρίτη μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και την Αθήνα οι δείκτες πιέζονται καθώς οι αγορές εντείνουν την επίθεσή τους.

Έως 3,25% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 689 μονάδων, και νέες απώλειες 3,45% για τον FTSE-20, που συνεχίζει την κατηφόρα του στις 264 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, καθώς πριν από λίγο προσέγγιζαν μόλις τα 15 εκατ. ευρώ, οι πωλητές έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο.

Ενδεικτικές του κλίματος που κυριαρχεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι νέες πιέσεις που δέχονται η ισπανική αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Οι αγορές προφανώς και δεν συγκινούνται από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς στόχευσή τους παραμένει σε επόμενη φάση η Γαλλία -μετά και την προειδοποίηση της Moody's- και βεβαίως η υλοποίηση της λεγόμενης τελικής λύσης. Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος.

Πριν από λίγο, στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ διόρθωνε 2,38%, στις 8.112 μονάδες.

Το ενδιαφέρον είναι πως και στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς διαμορφωνόταν στο 6,57%, δηλαδή πολύ κοντά στο όριο όπου μία χώρα - οικονομία χρειάζεται σχέδιο διάσωσης.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Γαλλίας, τη στιγμή όπου και το Παρίσι αρχίζει να συμπλέει με τη γραμμή όσων τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου ή ακόμη και του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ.

To ελληνικό χρηματιστήριο

Στο Χ.Α., η Alpha Bank και η Eurobank δέχονται από τις τράπεζες τη μεγαλύτερη πίεση με απώλειες της τάξης περίπου του 7,5%.

Στο 0,760 ευρώ συνεχίζεται η διόρθωση της πρώτης, στο 0,528 της δεύτερης. Πιέσεις και διόρθωση 3,33% για τη μετοχή της Εθνικής, που κυμαίνεται στο 1,740 ευρώ.

Κατά 4,99% χαμηλότερα το Τ.Τ. στο 0,476 ευρώ, 0,94% χαμηλότερα η Πειραιώς στο 0,21 ευρώ.

Η διόρθωση, όμως, συνεχίζεται και σε μη τραπεζικές μετοχές, και συγκεκριμένα στη ΔΕΗ που καταρρέει σε ποσοστό 5,63%, στα 4,860 ευρώ.

Κατά 3,94% χαμηλότερα ο ΟΤΕ στα 3,170 ευρώ και κατά 3,29% ο ΟΠΑΠ στα 6,170 ευρώ.

Χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο στα 3 ευρώ και για τον Τιτάνα στα 11,430 ευρώ.

Όλα αυτά με συναλλαγές πριν από λίγο 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v