Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Λαχάνιασε" γρήγορα η Σοφοκλέους

Ο διπλασιασμός κόστους δανεισμού της Ισπανίας προβληματίζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Χάθηκαν τα κέρδη στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά και τον FTSE-20 να είναι στις 260 μονάδες. Κέρδη για Εθνική και ΤΤ.

Χαμηλότατου τζίρου, προς ώρας του χειρότερου για φέτος, η προσπάθεια αντίδρασης, που βρήκε πριν από λίγο τον Γ.Δ. στις 696,57 μονάδες (1,54%) και τον FTSE-20 κατά 1,95% υψηλότερα, στις 267,68 μονάδες. Προσπάθεια που όμως δεν ευοδώθηκε καθώς τα κέρδη εξανεμίστηκαν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να καταγράφει οριακές απώλειες, παρότι ενδοσυνδριακά σημείωνε άνοδο ακόμα και άνω του 2%.

Με την αξία των συναλλαγών στα 13,6 εκατ. ευρώ, στις 14:05, από τα οποία 2,8 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής, 2,3 εκατ. στη μετοχή της ΔΕΗ και από 1,3 και περίπου 1 εκατ. σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Νωρίτερα, το διάστημα 12:40 - 12:45, ο μεν Γ.Δ. αντέδρασε έως τις 704,04 μονάδες, ο δε 20άρης έως τις 271,03 μονάδες.

Οι εξελίξεις από τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, κυρίως όμως ο διπλασιασμός του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και η κρατικοποίηση μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας της χώρας λειτούργησαν ανασταλτικά στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Βασικοί δείκτες όπως ο DAC, ο CAC και ο FTSE-100 «ανέκρουσαν πρύμναν» και διολίσθησαν σε χαμηλότερες τιμές.

Το ευρώ, που ενισχύεται κατά 0,50%, περνά και πάλι το 1,36 δολ., τη στιγμή όπου ο DAX ενισχύεται κατά 0,98%, στις 5.660 μονάδες, και ο CAC κατά 0,87%, στις 2.920 μονάδες.

Στο Χ.Α. οι πωλητές πήραν και πάλι το πάνω χέρι λίγο μετά τις 13:55, κατοχυρώνοντας τις θέσεις τους κυρίως σε Alpha - Eurobank και δευτερευόντως στην Εθνική.

Είναι ενδεικτικό πως οι μετοχές της Alpha Bank στο 0,750 ευρώ και της Eurobank στο 0,521 ευρώ χάνουν σημαντικό μέρος της δυναμικής που είχαν γύρω στις 13:00.

Είναι χαρακτηριστικό πως και για τις 2 μετοχές στα υψηλά ημέρας βγήκαν συγκριτικά σημαντικές πωλήσεις, που από ορισμένους αποδόθηκαν στα… νεότερα από την Ισπανία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο υπουργός Οικονομικών βρήκε, επιτέλους, τον υπεύθυνο για όλα τα δεινά των τελευταίων μηνών στο πρόσωπο του Ν. Χουντή.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Βενιζέλος, εξ αφορμής των συνεχών και ενοχλητικών ερωτημάτων που θέτει στα κοινοτικά όργανα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούνται σοβαρές εμπλοκές σε θέματα που διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική της χώρας.

Ήμαρτον!

Στο ταμπλό, λίγο μετά τις 14:05 στο κόκκινο υποχωρούσαν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Αντιθέτως, συγκριτικά κρατούσαν Τιτάν, ΟΠΑΠ, 3E και ΜΡΒ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v