Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλοι εναντίον όλων...

Σε μία από τις κρισιμότερες καμπές της κρίσης, στο εσωτερικό ανοίγουν και άλλα μέτωπα, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τη συνοχή του εγχώριου συστήματος. Σε ρόλο... τιμωρού των τραπεζών ο Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος το τελευταίο διάστημα προτάσσει σκληρή γραμμή απέναντι στις τράπεζες, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να συγκεντρώσει γύρω του τμήμα του «ορφανού» ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ενδεχόμενης διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού. Ενδεικτική εκτίμηση (από το σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου - Παρέμβαση-«σοκ» Βενιζέλου για τράπεζες) για το πώς έχει διαμορφωθεί το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη διεθνώς συγκυρία.

Αυτή η παρέμβαση από τη στιγμή που αφορά άμεσα στον τραπεζικό κλάδο σχετίζεται και με τα της αγοράς. Σε αυτήν τη φάση, όπου διεθνώς η κλίση βασικών χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, με τον S&P 500 να απομακρύνεται κι άλλο χθες (κατά -0,44%) από την κρίσιμη περιοχή των 1.200 μονάδων. Εάν ο βασικός αμερικανικός δείκτης χάσει σύντομα και τις 1.160 μονάδες, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μαζική και συντονισμένη εκποίηση μετοχικών θέσεων στα χρηματιστήρια.

Το Χ.Α. όμως ταλανίζεται -εκτός όλων των άλλων- από τον ακήρυχτο(;) ενδοκυβερνητικό πόλεμο κι από τις οξυνόμενες αντιπαραθέσεις εμπλεκόμενων συνιστωσών του εγχώριου συστήματος. Ο κ. Βενιζέλος διευρύνει το μέτωπο με τους τραπεζίτες, ενώ κατηγορεί τον Ν. Χουντή για τις εμπλοκές που παρουσιάζονται από τα κοινοτικά όργανα.

Ο Αντ. Σαμαράς βάλλεται έσωθεν - έξωθεν κι αφήνεται επί της ουσίας ακάλυπτος από τον… μεταβατικό πρωθυπουργό, οι φατρίες του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για μία θέση στη μεταπαπανδρεϊκή περίοδο, ο ένας βάλλει εναντίον του άλλου και όλα δείχνουν πως και η νέα κατάσταση (μεταβατική - ξεμεταβατική…) πηγαίνει προς το χειρότερο.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε επιχειρηματικό κι επενδυτικό επίπεδο και η επαγγελματική κοινότητα παρακολουθεί άφωνη κι εμβρόντητη το… βούλιαγμα.

Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών έρχεται και βάλλει κατά των τραπεζιτών και θέτει ένα πολύ καίριο ζήτημα (όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα) πως «ένα μέρος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα έρθει από την πώληση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών πακέτων σε θυγατρικές του εξωτερικού, οι οποίες αναδεικνύονται πολύτιμη προίκα, την ώρα όπου ουδείς, λόγω της δημοσιονομικής ασυνέπειας, δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα».

Λίγα πράγματα, και λιγότερα ίσως, μπορεί να προοιωνίζεται αυτό το ενδεχόμενο, τη στιγμή όπου ο Γ.Δ. παραμένει χαμηλότερα των 700 μονάδων κι ο FTSE 20 γράφει νέο ιστορικό χαμηλό στις 260,46, ενώ όλο και περισσότεροι ποντάρουν στην προοπτική καθοδικής διάσπασης και των 250 μονάδων. Με τις τράπεζες να παραμένουν στο στόχαστρο, τη Eurobank έως το 0,498 ευρώ, δηλαδή νέα ιστορικά χαμηλά, την Alpha Bank να παρουσιάζει χθες με -6,27% άθλια τεχνική εικόνα και την Εθνική σχεδόν μόνη της να προσπαθεί να αποφύγει τη λύση του σχηματισμού χαμηλότερα και του 1,44 ευρώ.

Παράλληλα, η αδυναμία του Τιτάνα (μετοχής-σηματωρού κατά την εκτίμηση αρκετών παικτών κι αναλυτών) να επαναπροσεγγίσει τα 12 ευρώ προβληματίζει ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά και του μη τραπεζικού τμήματος του FTSE 20. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας αντέδρασε χθες έως τα 11,96 ευρώ, για να ξεπουληθεί μέχρι τα 10,95 ευρώ, όπου και έκλεισε στην ελάχιστη τιμή ημέρας.

Αλλά και η συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ, πολύ απογοητευτική, αφήνει πολλές πιθανότητες για περαιτέρω διόρθωση και για δοκιμασία ακόμη και των 4 ευρώ. Μένει ο ΟΠΑΠ που παραμένει σχετικά υψηλότερα του ιστορικού χαμηλού (των 5,98 ευρώ στις 5/10), αλλά δεν αρκεί…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v