Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβίζει και κάτω από τις 700 μονάδες το ΧΑ

Εντυπωσιακή “bull trap” στη Σοφοκλέους που από τα υψηλά ημέρας (+2,63%) έκλεισε τελικά με απώλειες. Πτώση 6,27% για Alpha, 3,5% για Eurobank, 3,1% για ΔΕΗ. Κέρδη για Εθνική. Προβληματισμός στις αγορές για Ισπανία.

Ακόμα μία συνεδρίαση που αποδείχθηκε εντυπωσιακή “bull trap” για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο Τραπεζικό trading και δεν χαρακτηρίζονται για τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τους (!)

Ο χαμηλός τζίρος (ο δεύτερος χαμηλότερος της τελευταίας 13ετίας) δεν απέτρεψε και σήμερα τους εγκλωβισμούς, καθώς όσοι τόλμησαν να τοποθετηθούν (ακόμα και όχι στα υψηλά ημέρας), μάλλον στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν να καταγράφουν σημαντικές υποαξίες, είτε διακράτησαν τα χαρτιά τους, είτε προχώρησαν σε “stop loss”.

Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αντίδρασης που σημειώθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 704,04 μονάδες (+2,63%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 277 μονάδες (+4,28%), η μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 1,80 ευρώ (+4,65%), του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέχρι τα 0,5250 ευρώ (+11,7%) και της Coca-Cola μέχρι τα 12,81 ευρώ (+5%).

Επίσης από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Πειραιώς.

Αντίθετα ακόμα και στα υψηλά ημέρας, μάλλον δύσκολα ακολουθούσαν Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και ΔΕΗ, με την τελευταία να κλείνει σε νέο ιστορικό χαμηλό και οι πιέσεις δεν αποκλείεται να έχουν και συνέχεια, καθώς έχει χαθεί τελείως “η μπάλα” για τον εν λόγω τίτλο, τουλάχιστον με τεχνικά κριτήρια (!)

Σημαντικό ρόλο, έπαιξαν και θα συνεχίσουν να παίζουν οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI Global Standard Indices, καθώς και οι τέσσερις μετοχές αφαιρέθηκαν από τον εν λόγω δείκτη και υποβιβάστηκαν στον MSCI Small Cap Indices

Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς από το τμήμα ανάλυσης της Beta Securities, οι εκροές λόγω MSCI υπολογίζονται σε: 27,5 εκατ. μετοχές Alpha Bank, 18 εκατ. μετοχές Eurobank
46 εκατ. μετοχές Κύπρου και 6 εκατ. μετοχές ΔΕΗ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα πιθανά “margin calls”.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το τέλος της συνεδρίασης της 30/11, άρα δεν αποκλείεται η ταλαιπωρία να έχει και συνέχεια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η από εδώ και πέρα “συμπεριφορά” του Τιτάνα, καθώς η Alpha Finance δηλώνει επιφυλακτική για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

Πιο συγκεκριμένα, για πιθανές πιέσεις στη μετοχή, λόγω της εκρηκτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Αίγυπτο ενόψει εκλογών, κάνει λόγο η ΑΧΕ, υπενθυμίζοντας πως η δραστηριότητα στο Αραβικό Κράτος συνέβαλε στο 45% των συνολικών EBITDA του ομίλου στο εννεάμηνο.

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου έκανε δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρωθυπουργός, έπειτα από τρεις ημέρες μαζικών διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής Κυβέρνησης. Η Χώρα αναμένεται να εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που οριοθετείται από την ψηφοφορία της Κάτω Βουλής στις 28 Νοεμβρίου και την τελική ψηφοφορία της Άνω Βουλής στις 11 Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, η ειδησεογραφία τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών, μόνο μα το μέρος των αισιόδοξων δεν είναι (!)

Νέο άλμα στα 360,379 δισ. ευρώ
έκανε το Δημόσιο χρέος στο τέλος Σεπτεμβρίου από 353,693 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα, στα τέλη Ιουνίου. Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης φτάνουν τα 65,166 δισ. ευρώ, ενώ 276,308 δισ. ευρώ χρέους είναι εκπεφρασμένα σε ομόλογα και βραχυπρόθεσμους τίτλους. Ποσοστό 37% του Δημοσίου χρέους έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, ποσοστό 28,6% διάρκεια μικρότερη ή ίση με τρία χρόνια και ποσοστό 34,4% του χρέους αφορά σε διάρκειες άνω των 5 ετών.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης Ελληνικών Κρατικών τίτλων σε ευρώ και ξένο νόμισμα, σε "C" από "CCC", με αρνητικό outlook, προχώρησε ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η Jefferies Group μείωσε την έκθεσή της στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, κατά 50% επιπλέον, καθώς η Επενδυτική Τράπεζα προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την έκθεσή της στην Ευρώπη. Η Επενδυτική Τράπεζα δήλωσε ότι η καθαρή της έκθεση παραμένει “ασήμαντη” στο ποσό των 134 εκατ. δολαρίων.

Το ενδεχόμενο μια ή περισσότερες Χώρες να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη είτε εθελοντικά είτε αναγκαστικά “δεν είναι αδιανόητο”, προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές συναλλαγματικών ισοτιμιών της HSBC. Επιπλέον, δίνουν 20% πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην εκτύπωση χρήματος για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε υποτίμηση του ευρώ κατά 25%.

Από την άλλη συνεχίζονται οι Ευρωπαϊκές πιέσεις, προκειμένου να καταβληθεί η περίφημη 6η δόση.

Χωρίς τη στήριξη των δεσμεύσεων της Ελλάδας από τα πολιτικά κόμματα που σχηματίζουν την Κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Ο ίδιος ζητά να έχει στα χέρια του τη γραπτή δέσμευση της Ελλάδας πριν από το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταβολή της δόσης.

Η Ισπανία άντλησε σήμερα συνολικά 2,98 δισ. ευρώ από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, στις οποίες το κόστος δανεισμού σχεδόν διπλασιάστηκε από τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες. Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 2,01 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, όπου η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,11% από 2,292%. Επίσης, άντλησε 0,97 δισ. ευρώ από έντοκα 6μηνης διάρκειας, όπου η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,227% από 3,302%.

Η νέα Ισπανική Κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας της Χώρας, σημειώνει η Fitch.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Erste Group, η Raiffeisen Bank International και η Bank Austria, η οποία ανήκει στην Ιταλική Unicredit, θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε μεγάλα δάνεια σε Χώρες της Κεντρο-ανατολικής Ευρώπης, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερα από ότι θα μπορούσαν να αντληθούν από τις εγχώριες Τραπεζικές καταθέσεις. Επισημαίνεται ότι η έκθεση των συγκεκριμένων τριών Τραπεζών σε Χώρες της Κεντρο-ανατολικής Ευρώπης ξεπερνά σε μέγεθος το ΑΕΠ της Αυστρίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η σημερινή νέα “διάψευση” της πρωινής ανοδικής αντίδρασης, θα μπορούσε να έχει ως “άλλοθι” το γεγονός ότι τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στην πορεία, παρέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών τους, ή το ότι η Wall Street ξεκίνησε αρνητικά, παρά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών, στον απόηχο της αναθεώρησης του Αμερικανικού ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση για την ανάπτυξη του Αμερικανικού ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο, υποβαθμίστηκε στην αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2% σύμφωνα με την νέα εκτίμηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 2,5% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor’s και η Moody’s διαβεβαίωσαν ότι το νέο αδιέξοδο ως προς τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για τη μείωση των Δημοσίων δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η Fitch Ratings, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πτωτικής αναθεώρησης του outlook για τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι όταν τον Αύγουστο είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση “ΑΑΑ” για τις ΗΠΑ με σταθερό outlook είχε επισημάνει ότι “ενδεχόμενη αποτυχία της διακομματικής επιτροπής να καταλήξει σε συμφωνία ίσως οδηγούσε σε αρνητική κίνηση ως προς την πιστοληπτική αξιολόγηση”. Προσθέτει ότι πλέον “πιο πιθανή είναι η αναθεώρηση του outlook σε αρνητικό” και διευκρινίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης της αμερικανικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, έξι οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο στο ταμπλό του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,64%), MPB (+1,94%), ΟΠΑΠ (+1,25%), Εθνική (+1,16%), Πειραιώς (+5,45%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,47%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Alpha Bank (-6,27%) και Βιοχάλκο (-4,67%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για ΔΕΗ, Eurobank, MIG, ίσες ή μεγαλύτερες του 2% για Μυτιληναίο, Κύπρου και Τιτάνα (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo.

Ο Γενικός δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και στις 12.44 “είδε” το υψηλό ημέρας των 704,04 μονάδων, όμως μετά τις 15.18 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε τρεις φορές στις παρυφές των 680 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 684,04 με απώλειες 0,29%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 28,5 εκατ. από τα οποία το 1εκατ. αφορούσε “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 97 πτωτικών, 26 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 29,27% και άλλοι 30 με απώλειες από 4 έως 23,78%.

Για τους ασχολούμενους εκτός 20αρη και “λάτρεις της αδρεναλίνης”, πιθανόν να αξίζει υποσημείωσης η κίνηση της Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, η οποία από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,0210 ευρώ (3/11), σημειώνει αθροιστικά κέρδη 385,7% (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά τηρεί στάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τις ρυθμίσεις των εκκρεμοτήτων για την καταβολή της 6ης δόσης και τις διαπραγματεύσεις για το διευρυμένο PSI, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και κατά πόσο η Γερμανική πλευρά θα υποχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται για έκδοση ευρωομολόγων και τύπωμα χρήματος, που δείχνουν σαν μόνες ουσιαστικές λύσεις στην τρέχουσα κρίση χρέους.
 
Επίσης, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, η εγχώρια Αγορά κρατά “μικρό καλάθι” όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσων και αυτό βεβαίως λειτουργεί αρνητικά.

Μοιραία, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στην πορεία των Δημόσιων εσόδων και εξόδων που συνεχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά, αλλά και στο νέο κύμα φόρων που θα επιτείνουν την ύφεση και θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ήδη υψηλή ανεργία.

Εννοείται πως υψηλή ανεργία και ανάπτυξη, δεν μπορούν να συμβαδίσουν, τονίζει ο κ. Παπαριστείδης.

Το γεγονός της καταγραφής νέων χαμηλών εικοσαετίας με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο επιβεβαιώνει την εικόνα επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αυτή την περίοδο, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η μαζική κίνηση των βασικών τίτλων προς την πλευρά της πτωτικής τάσης αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο προσοχής καθώς ακόμα και μετοχές που τα θεμελιώδη τους παρουσιάζουν μια σχετική αντοχή, χρηματιστηριακά δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν θετικά λόγω της ισχυρής συστημικής πίεσης αλλά και των πολύ αδύναμων εισροών στην Ελληνική Αγορά.

Ο εντοπισμός των λόγων που η Ελληνική Αγορά θα ανακάμψει με μεγαλύτερη διάρκεια θα πρέπει να αναζητηθεί κυρίως στο εξωτερικό καθώς οι εσωτερικοί καταλύτες δεν φαίνονται ικανοί στην παρούσα φάση να δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα εισόδου, παρά τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η απογοήτευση παραμένει το κυρίαρχο συναίσθημα, σε μία Αγορά που συνεχίζει να εγκλωβίζει και να “πληρώνει” όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short” (!)

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση, εν μέσω έκδηλης νευρικότητας που αύξησε τις συναλλαγές.
Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με οριακά καλύτερη απόδοση, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7463, τιμή εκκαθάρισης 261,75) κινήθηκαν μεταξύ 258,75 και 271 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 69% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 694 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (622 δικαιώματα αγοράς και 72 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (396900 Alpha Bank, 67400 Εθνική, 8000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9080), Alpha Bank (2833), Eurobank (950), Κύπρου (1635), Ταχ. Ταμιευτήριο (380), ΓΕΚ (2203), ΟΤΕ (3934), ΟΠΑΠ (514), MIG (224), ΔΕΗ (799), MPB (207), Τιτάνα (452), Πειραιώς (407), Ελλάκτωρα (205), Μυτιληναίο (180), Coca-Cola (135).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (1089500 τεμ.), Eurobank (367013).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7216217 τεμ.), Εθνική (18187512 τεμ.), Πειραιώς (14074373 τεμ.), ΟΤΕ (4559785 τεμ.), MIG (4221559 τεμ.), Eurobank (16639240 τεμ.) Κύπρου (8937565 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v